USA: Russland kan krige i en måned med dagens forsyningslinjer

Russiske fallskjermjegere venter på å bli lastet inn i et transportfly under militære manøvrer i Taganrog, Russland, 22. april 2021, under en russisk styrkeoppbygging nær Ukrainas grenser, tilsvarende den som pågår akkurat nå. Mange av de samme soldatene kan trolig bli satt inn i kamp dersom det utvikler seg til krig mellom Ukraina og Russland. (AP Photo)
Russiske fallskjermjegere venter på å bli lastet inn i et transportfly under militære manøvrer i Taganrog, Russland, 22. april 2021, under en russisk styrkeoppbygging nær Ukrainas grenser, tilsvarende den som pågår akkurat nå. Mange av de samme soldatene kan trolig bli satt inn i kamp dersom det utvikler seg til krig mellom Ukraina og Russland. (AP Photo) Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk etterretning hevder at russerne har bygd opp forsyningslinjene til sine kampstyrker rundt Ukraina for å kunne gjennomføre et angrep over lengre tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har vestlige etterretningskilder kommet med stadig nye opplysninger om den massive russiske styrkeoppbyggingen langs grensen til Ukraina.

Har bygd opp forsyningslinjer til langvarig konflikt

Ifølge amerikansk etterretning kan en russisk offensiv starte på nyåret, kanskje ennå tidligere. Styrkene vil trolig bestå av så mange som 175.000 russiske soldater.

Soldatene er støttet av avanserte og tunge våpen, luftvern og en del kystforsvarskapasiteter som ligger rundt Ukraina.

De russiske styrkene skal nå ha militære kapasiteter på plass for å kunne gjennomføre en rask og umiddelbar invasjon. Dette inkluderer etablering av forsyningslinjer som medisinske enheter og drivstoff for å kunne opprettholde en langvarig konflikt i minimum en måned.

– Russlands militære kapasitet vil tilsvare en moderne blitzkrig

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov. (Yury Kochetkov/Pool Photo via AP) Foto: Yury Kochetkov / AP
Russlands utenriksminister Sergey Lavrov. (Yury Kochetkov/Pool Photo via AP) Foto: Yury Kochetkov / AP

Frontlinjestyrkene alene skal i øyeblikket ha forsyningslinjer som tilsvarer syv til ti dagers strid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russlands militære kapasitet vil tilsvare en moderne blitzkrig, sier den demokratiske representanten Mike Quigley fra Illinois til CNN. Quigley sitter i Husets etterretningskomité.

USA mener Russland nå posisjonerer seg for å kunne sette i gang et storstilt angrep på svært kort varsel.

– Vi vet ikke om president Putin har tatt beslutningen om å invadere. Vi vet at han setter på plass kapasiteten til å gjøre det på kort varsel dersom han skulle bestemme seg. Vi må forberede oss på alle scenarioer, sa USAs utenriksminister Antony Blinken da han besøkte Latvia onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavrov advarer Vesten: «Marerittet med militær konfrontasjon»

Russland avviser at landet har planer om invasjon, men krever sikkerhetsgarantier fra Vesten om at Ukraina ikke blir medlem av NATO.

– Hvis NATO fortsatt nekter å diskutere dette temaet eller garantiene, eller budskapet fra Russlands president, Vladimir Putin, vil vi selvfølgelig iverksette tiltak for å sikre at vår sikkerhet, vår suverenitet og vår territoriale integritet ikke er avhengig av noen andre, sa den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han advarte samtidig om at Europa kan komme tilbake til det han kalte «marerittet med militær konfrontasjon», ifølge BBC.

Flere militære analytikere har de siste ukene uttalt seg om opptrappingen på russisk side og hva dette kan bety, både i forhold til Ukraina, men også hva mottrekket til Nato vil være dersom det smeller i Europa nest største land, Ukraina.

– Putin må være klar over farene ved en lang og blodig krig

USAs president Joe Biden: Foto: Susan Walsh / AP / NTB Foto: NTB
USAs president Joe Biden: Foto: Susan Walsh / AP / NTB Foto: NTB

– Russland opptrer allerede som om landet er truet. Når en politisk beslutning er tatt, vil russisk propaganda gjøre sitt beste for å fremstille Moskva som den fornærmede siden, tvunget til å invadere mot deres ønsker. Sosiale medier vil bli oversvømmet med rapporter om «ukrainsk aggresjon» og kanskje til og med «ukrainske grusomheter». Russere vil svelge agnet, men noen utlendinger vil også gjøre dette , skriver ekspert på sikkerhetspolitikk Natalia Antonova, i foreignpolicy.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun beskriver den russiske tilnærmingen som forvirrende og farlig.

– Argumenter mot muligheten for invasjon handler om at det rett og slett ikke ville være rasjonelt, og at Russlands president Vladimir Putin må være klar over farene ved en lang og blodig krig, som Vesten godt kan bli involvert i, advarer Antonova.

Biden: – Jeg godtar ikke noen rød linje fra noen som helst

USAs president Joe Biden avviser kategorisk Russlands krav om Nato-garanti.

– Jeg godtar ikke noen rød linje fra noen som helst, understreker Biden.

Neste uke er det planlagt et digitalt møte mellom Vladimir Putin og Joe Biden. Det kan kanskje bli avgjørende for om spenningen på grensen til Ukraina avtar eller forverres.