Putin advarer Nato: Russiske raketter vil bli rettet mot Europa

<p dir="ltr">– Utplassering av våpen eller tropper i Ukraina av Nato vil utløse sterk respons. Russland vil handle hvis Nato-land krysser Ukrainas «røde linjer», advarte Putin, ifølge <a href="https://www.theguardian.com/world/2021/nov/30/russia-will-act-if-nato-countries-cross-ukraine-red-lines-putin-says" class>The Guardian.</a></p>
– Utplassering av våpen eller tropper i Ukraina av Nato vil utløse sterk respons. Russland vil handle hvis Nato-land krysser Ukrainas «røde linjer», advarte Putin, ifølge The Guardian. Foto: Itar Tass / Reuters

Ordkrigen om Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Store russiske styrker står nå oppmarsjert på grensen. Samtidig blir Nato bedt om å holde fingrene av fatet.

En storpolitisk krise med et farlig potensial for krig er under oppseiling i Europas nest største land, Ukraina.

Landet som grenser til Russland i øst, Hviterussland i nord, Polen, Slovakia og Ungarn i vest, Romania, Moldova i sørvest, og til Svartehavet og Azovhavet i sør, har nå alles øyne rettet mot seg.

Hva vil skje dersom Russland angriper? Vil Nato svare. Kan det bli storkrig?

Det er disse spørsmålene Natos utenriksministermøte i Latvia diskuterte i går. Den mektige forsvarsalliansen må ha strategien klar dersom det smeller.

Ukraina har blitt nærmere knyttet til Vesten etter Russlands invasjon av Krim. Landet har dessuten mottatt militære leveranser fra blant annet USA.

– Utplassering av våpen eller tropper vil utløse sterk respons

At Ukraina også vurderer å søke medlemskap i Nato, liker Russland dårlig, og det er blitt gjort til et spørsmål om Russlands fremtid og skjebne.

Under en TV-intervju tirsdag fikk president Vladimir Putin spørsmål om den svært spente sikkerhetspolitiske situasjonen. Da sa han blant annet dette:

– Utplassering av våpen eller tropper i Ukraina av Nato vil utløse sterk respons. Russland vil handle hvis Nato-land krysser Ukrainas «røde linjer», advarte Putin, ifølge The Guardian.

Han gjorde det samtidig klart at Russlands umiddelbare svar på Nato-trekk i favør av Ukraina vil være å utplassere hypersoniske missiler som er rettet mot mål i Europa.

– Vi kan gjøre det allerede nå, bekreftet Putin da han fikk spørsmål om hvor de såkalte røde linjene går for Russland.

Raketter kan nå Moskva i løpet av få minutter

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarer Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarer Russland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Presidenten gjorde det også klart at dersom Nato går til det skrittet å stasjonere missilforsvarssystemer i Ukraina avsamme type som allerede finnes i Romania og Polen, vil være totalt uakseptabelt for Russland.

Putins frykt er dette vil kunne kamuflere utplassering av offensive våpen, som Tomahawk-missiler. Dette er raketter som er i stand til å nå Moskva i løpet av få minutter.

– Vi må skape en lignende trussel for de som truer oss, illustrerte den russiske presidenten.

– Vi må være forberedt på det verste

På en pressekonferanse under et møte for alliansens utenriksministre i Riga tirsdag kom generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, med nok en kraftig advarsel til Russland dersom de angriper Ukraina.

– Det vil få alvorlige politiske og økonomiske konsekvenser, og en høy pris å betale for Russland, sa Stoltenberg.

Han har tidligere etterlyst mer åpenhet fra russisk side om hvilke intensjoner landet har for den store samlingen av tropper og tungt militært utstyr på grensen til Ukraina. Stoltenberg la til at det ikke nødvendigvis er snakk om forberedelser til invasjon og krig.

– Vi må likevel være forberedt på det verste, understreket Nato-sjefen.

Personvernpolicy