Forskere tror Sverige kan snu: – Vil ha en viss effekt

<p>Det er fortsatt ikke anbefalt å bruke munnbind i Sverige. Nå tror flere forskere at det snart kan skje.</p>
Det er fortsatt ikke anbefalt å bruke munnbind i Sverige. Nå tror flere forskere at det snart kan skje. Foto: Fredrik Sandberg / AFP

Flere svenske forskere tror at bruk av munnbind snart kan bli anbefalt i Sverige.

I høst har smitten økt kraftig i Sverige, til tross for at det har blitt innført svært strenge restriksjoner. Totalt er det registrert 243.129 smittede og 6.681 dødsfall som følge av coronaviruset i landet.

Sverige er et av få land i verden som ennå ikke har anbefalt munnbindbruk til befolkningen i kampen mot viruset. Nå tror flere svenske forskere at munnbindbruk kan bli anbefalt innen kort tid.

– Det er et tiltak som er veldig lett å anbefale, og som i det minste vil ha en viss effekt, sier Finn Nilson, førsteamanuensis i risikostyring ved Karlstad universitet, til Expressen.

Tror på strengere tiltak

Kungliga Vetenskapsakademien har anbefalt svensker å bruke munnbind når man omgås innendørs eller i offentligheten, men dette har ikke fått støtte fra myndighetene. Statsepidemiolog Anders Tegnell har gjentatte ganger uttalt at munnbind ikke er redningen mot pandemien.

Viruset kan være luftbårent, viser studier akademiet har gjennomgått, og munnbind som dekker nese og munn bidrar til å redusere smittefaren.

Professor Fredrik Elgh ved Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet
Professor Fredrik Elgh ved Umeå Universitet. Foto: Umeå Universitet

Også Fredrik Elgh, professor i virologi ved Umeå universitet, tror myndighetene kan komme til å snu når det gjelder bruk av munnbind. Han mener det er sannsynlig med sterkere restriksjoner i fremtiden, og tror mye er avhengig av presset på helsevesenet.

– Jeg tror de vurderer det akkurat nå. Jeg tror ikke helsetjenesten vil akseptere at denne kurven fortsetter, sier han til Expressen.

Stockholm nest hardest rammet

Til Dagens Nyheter sier Elisabeth Backteman, sjefen for den svenske regjeringens corona-krisestab, at befolkningen må forberede seg på å leve med viruset gjennom hele 2021.

– Jeg synes det er rimelig, som Johan Carlson (Folkhälsomyndighetens leder, red.anm.) og statsministeren har sagt, at vi må være fysisk og mentalt forberedt på å måtte håndtere pandemien gjennom 2021 på alle nivåer i samfunnet, sier Backteman.

Statssekretær Elisabeth Backteman leder regjeringens corona-krisestab. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Statssekretær Elisabeth Backteman leder regjeringens corona-krisestab. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Stockholm er en av de hardest rammede hovedstedene i Europa av viruset. En gjennomgang som Aftonbladet har laget, viser at det i løpet av pandemien har vært 2.688 coronadødsfall i Stockholm, det vil si 113 døde per 100.000 innbyggere.

Bare Madrid var verre med 11.349 dødsfall, 170 per 100.000 innbyggere.

Personvernpolicy