Rødt krever svar: Støtter Norge Tyrkias beskyttelse av terrorgruppene i Idlib?

<p>TYRKISK INVASJON: En tyrkisk stridsvogn i en ødelagt bydel i Sarmin åtte kilometre sørøst for byen Idlib i Syria. Idlibprovinsen styres av terrorgrupper som ifølge Rødt blir støttet av tyrkiske invasjonsstyrker i Syria.</p>
TYRKISK INVASJON: En tyrkisk stridsvogn i en ødelagt bydel i Sarmin åtte kilometre sørøst for byen Idlib i Syria. Idlibprovinsen styres av terrorgrupper som ifølge Rødt blir støttet av tyrkiske invasjonsstyrker i Syria. Foto: Ozan Kose / AFP/NTB scanpix

Er Norge med på Natos oppfordring om å støtte Tyrkias okkupasjonsstyrker i Syria, som åpenbart beskytter terrorgruppa al-Qaida i Idlib, krever Rødts Bjørnar Moxnes svar på fra regjeringen. 

«NATO-landet Tyrkias krigføring i Idlib i Syria bidrar direkte og åpenlyst til å opprettholde det en amerikansk regjeringstalsperson har kalt verdens største base for al Qaida siden 11. september. Har den norske regjeringen tilsluttet seg NATO-uttalelsen som støtter Tyrkia, har USAs myndigheter formelt eller uformelt kontaktet regjeringen vedrørende støtte til Tyrkia og hvis ja, hva er regjeringens respons?»

Slik lyder det skriftlige spørsmålet stortingsrepresentanten Bjørnar Moxnes (Rødt) fredag sendte til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Spørsmålet kommer etter at Rødt i februar forgjeves ba regjeringen redegjøre for hva den sto for på Nato-møtet 28. februar, der alliansen ga sin støtte til Tyrkias operasjoner inne i nabolandet.

Regjeringen har sagt nei til det.

Vil Norge støtte tyrkisk invasjon?

– Vi vil ha klarhet i om Solberg-regjeringen på vegne av Norge, slutta seg til Natos støtteerklæring for Tyrkia, som nå styrker og beskytter al Qaida-allierte militser i Syria, forklarer Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

– USA har gitt åpen støtte til Erdogan-regimets ulovlige krigføring i Syria og sier de ønsker mer støtte til Tyrkia fra Nato. Vi vil vite om den norske regjeringen har blitt kontaktet av USA om dette, formelt eller uformelt, og hva som er Norges standpunkt til oppfordringen, legger han til.

Moxnes mener Tyrkias inngripen i Idlibprovinsen innebærer en åpenbar støtte til terrorister som styrer i Idlib. Der prøver den syriske hæren hjulpet av russiske styrker å gjenvinne kontrollen. Terroristenes jerngrep gjør at krigen fører til ufattelige lidelser og mange liv tapt blant sivile.

Rødt minner om at Obama-administrasjonens utsending til anti-IS-koalisjonen i 2017, Brett McGurk karakteriserte Idlib som verdens største tilholdssted for al Qaida.

Det er blant disse styrkene Tyrkia nå væpner og beskytter i Idlib.

– Da er det utilgivelig av Nato

– USA har en lang tradisjon med å direkte og indirekte støtte islamistiske terrorgrupper for å nå politiske mål, som regimeskifte, hevder Moxnes og legger til:

– Ingen kan i dag si at de ikke vet hvor alvorlige følger dette har fått, med terrorangrepet 11. september, en lang rekke terrorangrep mot sivile i Europa og ikke minst lokalbefolkningens lidelser i land hvor IS og Al Qaida har fått fotfeste på grunn av vestlig intervensjon, som Irak, Syria, Libya og Mali.

– Da er det utilgivelig at Nato gjør samme feil igjen med å støtte Erdogan-regimets folkerettsstridige krigføring i Syria som helt åpenlyst beskytter terrorgruppene USA nylig definerte som del al Qaida-nettverket, sier Moxnes.

Rødts oppgir som sitt krav at Norge tar klart avstand fra Natos støtte til Tyrkias krigføring, som styrker terrorgrupper, forlenger krigen og de sivile lidelsene og spesielt rammer kurderne.