Norge anklager ikke Tyrkia for å bryte folkeretten i Syria, men anser Assad som den legale leder

SYRIA: Bashar al-Assad er den legale myndigheten, også i Idlib-regionen, mener Norge..
SYRIA: Bashar al-Assad er den legale myndigheten, også i Idlib-regionen, mener Norge.. Foto: Sputnik / Reuters/NTB scanpix

En blodig krig raser om den terroristkontrollerte Idlib-regionen i Syria. Norge maner alle parter til å avstå fra vold, men anklager ikke Tyrkia for brudd på folkeretten.

– Selv om enkelte områder i Syria er, eller har vært, under militær kontroll av Isil eller andre ikke-statlige væpnede grupper, har vi fra norsk side konsekvent understreket at vi anser Syria som en suveren stat.

Det sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter, idet president Bashar al-Assads styrker kjemper ned opprørerne som tviholder på Idlib-provinsen nordvest i Syria.

STATSSEKRETÆREN: Audun Halvorsen om Norge, Idlib og Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STATSSEKRETÆREN: Audun Halvorsen om Norge, Idlib og Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå anerkjenner altså Norge den syriske stat, idet Norges Nato-allierte Tyrkia inn i Syria med store styrker og truer den syriske hæren.

ABC Nyheter har spurt hvem norske myndighetenes mener har retten til å bestyre Idlib, og om Solberg-regjeringen anser den tyrkiske invasjonen inn i disse områdene for å være brudd på folkeretten.

Idlib er den siste opprørskontrollerte regionen i Syria bortsett fra store områder kurdere sammen med USA har tatt kontrollen over.

Og vi spør om Norge betrakter kreftene som i dag styrer Idlib, som legitime.

– Det er de syriske myndighetene som i folkerettslig forstand representerer staten Syria overfor verdenssamfunnet og som har det primære ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen, svarer Audun Halvorsen på det.

Tidligere har ikke Norges holdning til hvem som er Syrias lovlige myndighet vært like konsekvent som nå:

Den rødgrønne regjeringen slo i 2012 fast at opprørerne var de legitime representantene for det syriske folk.

Fra Norge og mange land oppfordres «alle parter» i krigen om om å avstå fra vold og sette seg ved forhandlingsbordet.

SIVILE OFRE: Flyktninger fra krigen i Idlib passerer et hus som fortsatt brenner i Abyan, etter et bombetreff. Foto: Ibrahim Yasouf / AFP/NTB scanpix
SIVILE OFRE: Flyktninger fra krigen i Idlib passerer et hus som fortsatt brenner i Abyan, etter et bombetreff. Foto: Ibrahim Yasouf / AFP/NTB scanpix

Mest internasjonalt press er det mot regjeringsstyrkene til Bashar al-Assad, som eter seg bit for bit inn i Idlib-regionen.

Der kjemper motstandsstyrkene, blant dem mange jihadister som tidligere i krigen har fått fritt leide til Idlib fra andre deler av Syria, mot å la landets myndigheter ta kontrollen.

Hvem er disse opprørerne som forskanser seg i Idlib, egentlig? Vi spør orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole:

– Det snakkes om syriske opprørere. Hvor befinner ledelsen i Idlib-provinsen seg på en skala fra demokrati-opprørere til terroristiske islamister?

– Om de er terrorister, er avhengig av hvilke linser du har på. Idlib er hovedsakelig styrt av Hay'at Tahrir al-Sham, HTS. De er av de fleste nasjoner betraktet som en terroristorganisasjon, konstaterer orlogskaptein Thomas Slensvik.

– Også opprørerne har et ansvar i krigen

Hay'at Tahrir al-Sham: Verdenssamfunnet og Norge likestiller kravet til disse krigerne, avfotografert 20. august 2018 av det al-Qaida-tilknyttede nyhetsbyrået Ibaa i Idlib-provinsen, og landets lovlige myndigheter fra å bruke vold. Foto: AP/NTB scanpix
Hay'at Tahrir al-Sham: Verdenssamfunnet og Norge likestiller kravet til disse krigerne, avfotografert 20. august 2018 av det al-Qaida-tilknyttede nyhetsbyrået Ibaa i Idlib-provinsen, og landets lovlige myndigheter fra å bruke vold. Foto: AP/NTB scanpix


Men ifølge Slensvik samarbeider terroristene i Idlib også med en rekke mindre grupperinger som ikke betraktes som terroristorganisasjoner.

– Skal man overleve der, kreves samarbeid på kryss og tvers. Og da er noen av de organisasjonene man samarbeider med, terrorister, sier han.

– Og i Idlibs tilfelle er den dominerende grupperingen terrorister?

THOMAS SLENSVIK, orlogskaptein ved Forsvarets høgskole Foto: Forsvaret
THOMAS SLENSVIK, orlogskaptein ved Forsvarets høgskole Foto: Forsvaret

– Den siste perioden er det de som har størst innflytelse. Men de har ikke etablert et statsstyre slik ISIS hadde. Dagliglivet er ikke styrt på samme måte som en stat.

Norge påberoper seg sitt ryddige syn på folkeretten som ett argument for å komme inn i FNs sikkerhetsråd.

– Hvilket ansvar har opprørsstyrkene i Idlib for at det er oppstått en krigssituasjon der?

– De har et ansvar. I utgangspunktet har jo ikke befolkningen lov til å bruke makt mot egen stat, sier Slensvik og fortsetter:

– Det er også generelle regler i krig om at man skal kunne identifiseres som stridende ved kamphandlinger, som for eksempel ved å bruke uniform, og de skal ikke prøve å gjemme seg på en måte som utsetter sivilbefolkningen for angrep. Det er grunn til å tro at de ikke alltid har oppfylt dette. Det er komplisert, da det også har vært interne kamper.

Slår Norge ned på tyrkisk invasjon?

I FN kjemper Norge for en plass i Sikkerhetsrådet, blant annet med et sterkt forhold til folkeretten som begrunnelse.

– I lys av folkeretten - hvordan har Norge reagert, og hvordan reagerer Norge nå på Tyrkias invasjon i Syria?

– Norge er svært bekymret for den økte spenningen vi ser i Idlib. Sivilbefolkningen rammes hardt, og det er utfordrende å få humanitær tilgang til deler av provinsen. Vi oppfordrer de krigførende partene til å stanse opptrappingen og ber dem overholde avtalen om våpenhvile som ble inngått tidligere i år, svarer statssekretær Audun Halvorsen.

Verken Norge eller andre Nato-land har anklaget Tyrkias invasjon for å være i strid med folkeretten.

– Norge understreker samtidig det er nødvendig med en forhandlet løsning i Syria og et inkluderende styresett som kan representere det syriske folket, sier Halvorsen imidlertid.

I VG går forsvarsminister Frank Bakke-Jensen lenger i sin kritikk av Tyrkia, som han mener burde unngått å gå inn i Syria.

– De tyrkiske operasjonene er ikke med på å lette dette trykket, de gjør situasjonen enda mer fastlåst, sier den norske forsvarsministeren til VG.

– Diskutabel innmarsj fra Tyrkia

Orlogskaptein Thomas Slensvik heller til at den tyrkiske innmarsjen er tvilsom etter folkerettens regler.

– Det er igjen avhengig av brillene du har. Utgangspunktet for FN-traktaten er at man ikke skal krysse andre lands grenser, sier han.

– Men Tyrkia spiller på to forhold. Det ene er at de har en Sochi-avtale med Russland og Iran for å ha observasjonsposter i en sikkerhetssone innenfor Syrias grenser. Syria anerkjenner ikke det. Den står svakt rettslig, men er diskutabel.

– Det andre er at Tyrkia spiller på sine egne interesser. De mener at en krig i Idlib er destabiliserende for Tyrkias sikkerhet. Det er også et relativt svakt argument. Men flere stater har brukt det gjennom historien. Fram til at Sikkerhetsrådet vedtar det, er det en uavklart situasjon, mener Slensvik og konkluderer:

– Noen vil sterkt fordømme det, andre vil si det er innenfor sedvanerett. Du finner nok flere som fordømmer det.

Video: Tyrkia iverksatte massivt angrep på Assads styrker i Syria:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:10 Over 70 virussmittede i Italia00:08 Brann på Gran Canaria23:17 Hovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran
Siste nytt
00:10VerdenOver 70 virussmittede i Italia00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:17SportHovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran
Populært