Norge anklager ikke Tyrkia for å bryte folkeretten i Syria, men anser Assad som den legale leder

SYRIA: Bashar al-Assad er den legale myndigheten, også i Idlib-regionen, mener Norge..
SYRIA: Bashar al-Assad er den legale myndigheten, også i Idlib-regionen, mener Norge.. Foto: Sputnik / Reuters/NTB scanpix

En blodig krig raser om den terroristkontrollerte Idlib-regionen i Syria. Norge maner alle parter til å avstå fra vold, men anklager ikke Tyrkia for brudd på folkeretten.

– Selv om enkelte områder i Syria er, eller har vært, under militær kontroll av Isil eller andre ikke-statlige væpnede grupper, har vi fra norsk side konsekvent understreket at vi anser Syria som en suveren stat.

Det sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter, idet president Bashar al-Assads styrker kjemper ned opprørerne som tviholder på Idlib-provinsen nordvest i Syria.

STATSSEKRETÆREN: Audun Halvorsen om Norge, Idlib og Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STATSSEKRETÆREN: Audun Halvorsen om Norge, Idlib og Tyrkia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå anerkjenner altså Norge den syriske stat, idet Norges Nato-allierte Tyrkia inn i Syria med store styrker og truer den syriske hæren.

ABC Nyheter har spurt hvem norske myndighetenes mener har retten til å bestyre Idlib, og om Solberg-regjeringen anser den tyrkiske invasjonen inn i disse områdene for å være brudd på folkeretten.

Idlib er den siste opprørskontrollerte regionen i Syria bortsett fra store områder kurdere sammen med USA har tatt kontrollen over.

Og vi spør om Norge betrakter kreftene som i dag styrer Idlib, som legitime.

– Det er de syriske myndighetene som i folkerettslig forstand representerer staten Syria overfor verdenssamfunnet og som har det primære ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen, svarer Audun Halvorsen på det.

Tidligere har ikke Norges holdning til hvem som er Syrias lovlige myndighet vært like konsekvent som nå:

Den rødgrønne regjeringen slo i 2012 fast at opprørerne var de legitime representantene for det syriske folk.

Fra Norge og mange land oppfordres «alle parter» i krigen om om å avstå fra vold og sette seg ved forhandlingsbordet.

SIVILE OFRE: Flyktninger fra krigen i Idlib passerer et hus som fortsatt brenner i Abyan, etter et bombetreff. Foto: Ibrahim Yasouf / AFP/NTB scanpix
SIVILE OFRE: Flyktninger fra krigen i Idlib passerer et hus som fortsatt brenner i Abyan, etter et bombetreff. Foto: Ibrahim Yasouf / AFP/NTB scanpix

Mest internasjonalt press er det mot regjeringsstyrkene til Bashar al-Assad, som eter seg bit for bit inn i Idlib-regionen.

Der kjemper motstandsstyrkene, blant dem mange jihadister som tidligere i krigen har fått fritt leide til Idlib fra andre deler av Syria, mot å la landets myndigheter ta kontrollen.

Hvem er disse opprørerne som forskanser seg i Idlib, egentlig? Vi spør orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole:

– Det snakkes om syriske opprørere. Hvor befinner ledelsen i Idlib-provinsen seg på en skala fra demokrati-opprørere til terroristiske islamister?

– Om de er terrorister, er avhengig av hvilke linser du har på. Idlib er hovedsakelig styrt av Hay'at Tahrir al-Sham, HTS. De er av de fleste nasjoner betraktet som en terroristorganisasjon, konstaterer orlogskaptein Thomas Slensvik.

– Også opprørerne har et ansvar i krigen

Hay'at Tahrir al-Sham: Verdenssamfunnet og Norge likestiller kravet til disse krigerne, avfotografert 20. august 2018 av det al-Qaida-tilknyttede nyhetsbyrået Ibaa i Idlib-provinsen, og landets lovlige myndigheter fra å bruke vold. Foto: AP/NTB scanpix
Hay'at Tahrir al-Sham: Verdenssamfunnet og Norge likestiller kravet til disse krigerne, avfotografert 20. august 2018 av det al-Qaida-tilknyttede nyhetsbyrået Ibaa i Idlib-provinsen, og landets lovlige myndigheter fra å bruke vold. Foto: AP/NTB scanpix


Men ifølge Slensvik samarbeider terroristene i Idlib også med en rekke mindre grupperinger som ikke betraktes som terroristorganisasjoner.

– Skal man overleve der, kreves samarbeid på kryss og tvers. Og da er noen av de organisasjonene man samarbeider med, terrorister, sier han.

– Og i Idlibs tilfelle er den dominerende grupperingen terrorister?

THOMAS SLENSVIK, orlogskaptein ved Forsvarets høgskole Foto: Forsvaret
THOMAS SLENSVIK, orlogskaptein ved Forsvarets høgskole Foto: Forsvaret

– Den siste perioden er det de som har størst innflytelse. Men de har ikke etablert et statsstyre slik ISIS hadde. Dagliglivet er ikke styrt på samme måte som en stat.

Norge påberoper seg sitt ryddige syn på folkeretten som ett argument for å komme inn i FNs sikkerhetsråd.

– Hvilket ansvar har opprørsstyrkene i Idlib for at det er oppstått en krigssituasjon der?

– De har et ansvar. I utgangspunktet har jo ikke befolkningen lov til å bruke makt mot egen stat, sier Slensvik og fortsetter:

– Det er også generelle regler i krig om at man skal kunne identifiseres som stridende ved kamphandlinger, som for eksempel ved å bruke uniform, og de skal ikke prøve å gjemme seg på en måte som utsetter sivilbefolkningen for angrep. Det er grunn til å tro at de ikke alltid har oppfylt dette. Det er komplisert, da det også har vært interne kamper.

Slår Norge ned på tyrkisk invasjon?

I FN kjemper Norge for en plass i Sikkerhetsrådet, blant annet med et sterkt forhold til folkeretten som begrunnelse.

– I lys av folkeretten - hvordan har Norge reagert, og hvordan reagerer Norge nå på Tyrkias invasjon i Syria?

– Norge er svært bekymret for den økte spenningen vi ser i Idlib. Sivilbefolkningen rammes hardt, og det er utfordrende å få humanitær tilgang til deler av provinsen. Vi oppfordrer de krigførende partene til å stanse opptrappingen og ber dem overholde avtalen om våpenhvile som ble inngått tidligere i år, svarer statssekretær Audun Halvorsen.

Verken Norge eller andre Nato-land har anklaget Tyrkias invasjon for å være i strid med folkeretten.

– Norge understreker samtidig det er nødvendig med en forhandlet løsning i Syria og et inkluderende styresett som kan representere det syriske folket, sier Halvorsen imidlertid.

I VG går forsvarsminister Frank Bakke-Jensen lenger i sin kritikk av Tyrkia, som han mener burde unngått å gå inn i Syria.

– De tyrkiske operasjonene er ikke med på å lette dette trykket, de gjør situasjonen enda mer fastlåst, sier den norske forsvarsministeren til VG.

– Diskutabel innmarsj fra Tyrkia

Orlogskaptein Thomas Slensvik heller til at den tyrkiske innmarsjen er tvilsom etter folkerettens regler.

– Det er igjen avhengig av brillene du har. Utgangspunktet for FN-traktaten er at man ikke skal krysse andre lands grenser, sier han.

– Men Tyrkia spiller på to forhold. Det ene er at de har en Sochi-avtale med Russland og Iran for å ha observasjonsposter i en sikkerhetssone innenfor Syrias grenser. Syria anerkjenner ikke det. Den står svakt rettslig, men er diskutabel.

– Det andre er at Tyrkia spiller på sine egne interesser. De mener at en krig i Idlib er destabiliserende for Tyrkias sikkerhet. Det er også et relativt svakt argument. Men flere stater har brukt det gjennom historien. Fram til at Sikkerhetsrådet vedtar det, er det en uavklart situasjon, mener Slensvik og konkluderer:

– Noen vil sterkt fordømme det, andre vil si det er innenfor sedvanerett. Du finner nok flere som fordømmer det.

Video: Tyrkia iverksatte massivt angrep på Assads styrker i Syria:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg
Siste nytt
20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55VerdenRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg
Populært