Moxnes: – Nå blir det flertall mot Northconnect hvis Frp holder ord

NORTHCONNECT: Etter bruddet med regjeringen regner Bjørnar Moxnes (Rødt) med at Frp vil sikre flertall mot det omstridte kabelprosjektet Northconnect fra Vestlandet til Skottland.
NORTHCONNECT: Etter bruddet med regjeringen regner Bjørnar Moxnes (Rødt) med at Frp vil sikre flertall mot det omstridte kabelprosjektet Northconnect fra Vestlandet til Skottland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps brudd med regjeringen gjør at Rødt-leder Moxnes nå tror på flertall mot kabelprosjektet Northconnect, som fryktes å føre til økte strømpriser for industri og forbrukere i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Striden om NorthConnect

Stortinget åpnet i 2016 gjennom endringer i energiloven for at private kan drifte kraftkabler til utlandet. I mars 2017 søkte NorthConnect om konsesjon til å bygge og drive en sjøkabel mellom Skottland og Sima i Eidfjord kommune i Hordaland.

NorthConnect regnes som et privat initiativ, selv om aksjonærene er ulike offentlig eide selskaper.

Norges nest største eksportnæring er kraftkrevende industri. For smelteverk og aluminium utgjør innkjøp av kraft om lag 40 prosent av kostnadene. Det er derfor ingenting som betyr mer for ryggraden i norsk industri enn langsiktig tilgang på elektrisk kraft til konkurransedyktig pris.

Arbeiderpartiet landsstyre satte som betingelser for å overlate suverenitet til EUs energilovverk kalt tredje energimarkedspakke inkludert deres energibyrå Acer, at alle utenlandskabler skal drives av Statnett, og at man skal høste erfaring med kablene som allerede er bygd eller under bygging, før det gis konsesjon til nye kabler.

«Beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler skal fortsatt være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter og erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes». slo landsstyret fast.

De to kablene de vil se virkningene av først, er NordLink, som i er ferd med å bygges mellom Norge og Tyskland, og North Sea Link mellom Norge og Storbritannia.

Fempartiavtalen: Arbeiderpartiet, Frp, Høyre, MDG og Venstre inngikk 20. mars 2018 en avtale i Stortinget om betingelsene for å ta EUs 3. energimarkedspakke inn i EØS-avtalen.

Her er henvisningene om erfaringer med de to kablene som er under bygging, utelatt. «...det skal høstes erfaringer og gjøres grundige analyser før nye kabler kan etableres.», heter det i stedet i fempartiavtalen.

NVEs analyse: 10. desember 2019 la Norges vassdrags- og energidirektorat NVE fram sin vurdering av NorthConnect. Den konkluderer med samfunnsmessig gevinst på 8,5 milliarder kroner over 40 år, og høyere strømpriser og nettleie.

Stortingets energi- og miljøkomité la 31. mars 2020 fram sin innstilling om Northconnect.

Les mer om NorthConnect på deres hjemmesider.

– Nå kan vi få stanset NorthConnect – hvis Frp gjør som de har sagt.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter etter at Frp mandag kunngjorde at de går ut av regjeringen.

– Nå kan de ikke gjemme seg bak at de sitter i regjering. De vet vi har rett i at en Northconnect-kabel fra Norge til Skottland vil føre til høyere strømpriser og vil støvsuge Vestlandet for kraft til skade for industrien der, legger han til.

Utenlandskabler var også noe av det Frp-leder Siv Jensen nevnte partiet vil markere seg på, på sin pressekonferanse om uttreden av regjeringen.

Moxnes minner om de klare standpunktene fra Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi i VG 10. desember 2019:

«Vi skal ikke sponse Europa med billig kraft. Når selskapet North Connect nå har søkt konsesjon om å selge billig norsk kraft til Europa, er det norske strømkunder som blir sittende igjen med regningen. Det er en dårlig løsning», skrev Limi der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kommer kraftbransjen til gode

– Folk flest vil sitte igjen med regninga, mens kraftbransjen vinner på en slik utvidelse av kabelkapasiteten til utlandet, framholder Moxnes.

– Men kraftbransjen er jo stort sett kommuner og fylker og kommer dermed oss alle til gode?

– Vi snakker om et fåtall kommuner – mens alle landets kommuner betaler strømregninger for skoler, sykehjem og svømmehaller. Så dette vil ramme det offentlige tilbudet, svarer Moxnes.

Han påpeker for øvrig at mer og mer av vindkraften som bygges ut i Norge, tilhører utenlandske investorer og ikke kommuner og fylker i Norge.

– Vil sette Ap i Northconnect-skvis

Ifølge Rødt-lederen er kraftkrevende industri avhengige av lave strømpriser.

– Denne ryggraden i norsk industri eksporterer for over 100 milliarder kroner i året og sysselsetter over 12.000 personer, sier han.

– Kan du være sikker på flertall i Stortinget mot Northconnect hvis Frp stiller seg på motstandernes side?

– Det setter Arbeiderpartiet i en interessant skvis, svarer Bjørnar Moxnes.

– Vi får se om de velger side med kraftbransjen eller norsk industri og norske forbrukere, legger han til.