Tredobling:

Vil gjøre det mye dyrere å forurense – med rettferdig karbonavgift

<p>Norge har foreløpig unngått å få en motstandsbevegelse som Frankrikes Gule vester, men det har likevel vært stor, organisert motstand mot avgifter i form av bompengeopprør i Norge. Zero mener det må bli dyrere å forurense for at Norge skal nå klimamålene sine, og har et forslag til hvordan det kan gjøres på en rettferdig måte for å unngå sinne og opprør i befolkningen. Bildet viser en tidligere bompengedemonstrasjon i Bergen.</p>
Norge har foreløpig unngått å få en motstandsbevegelse som Frankrikes Gule vester, men det har likevel vært stor, organisert motstand mot avgifter i form av bompengeopprør i Norge. Zero mener det må bli dyrere å forurense for at Norge skal nå klimamålene sine, og har et forslag til hvordan det kan gjøres på en rettferdig måte for å unngå sinne og opprør i befolkningen. Bildet viser en tidligere bompengedemonstrasjon i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Det må bli tre ganger dyrere å slippe ut CO2 enn det er i dag for at nordmenn og norske bedrifter skal endre sine forurensningsvaner, ifølge Zero. – Den sittende regjeringen har et for lavt tempo.

Miljøstiftelsen Zero jobber med å påvirke norske politikere og norsk næringsliv til å innføre praktiske klimatiltak som virker. Fredag talte daglig leder Marius Holm på et seminar om rettferdig klimapolitikk i regi av Arbeiderpartiet i et forsøk på å overbevise partiet om å vurdere høyere karbonavgift for alle, som fordeles tilbake til folket og næringslivet. Foreløpig er det kun SV og MDG ønsker seg dette tiltaket.

– Vi har et tøft klimamål om å halvere Norges klimautslipp innen 2030. Det er vi ikke på vei til å nå. Vi må bruke sterkere lut. Noen øre på bensinavgiften gir ikke den store effekten. Det må bli signifikant dyrere å forurense, sa Holm fra scenen på Litteraturhuset i Oslo.

Analyser Zero har gjort viser at prisen for å slippe ut CO2 må bli tre ganger dyrere enn den er i dag for at prisingen skal ha en reell effekt på utslippene våre. Det innebærer at for eksempel CO2-avgiften går fra rundt 1,5 krone per liter bensin til rundt 4 kroner literen.

En så stor prisøkning vil oppleves som urettferdig for flere.

– Det er et klimatiltak som vil kjennes på kroppen for mange. For eksempel for bilister, strømkunder og turister. Samtidig er det alltid lettest for de med god råd å tilpasse seg. Derfor må vi ha virkemidler som får alle med på denne omstillingen, og som gjør den rettferdig, fortsetter Holm.

Artikkelen fortsetter under.

Daglig leder i miljøstiftelsen Zero, Marius Holm. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Daglig leder i miljøstiftelsen Zero, Marius Holm. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rundt 4000 kroner tilbake til familien

En tredobling av prisingen på fossil energibruk i Norge gjør det 30 milliarder kroner dyrere for samfunnet vårt å forurense i året. For at prisøkningen ikke skal oppleves urettferdig, foreslår Zero å gi pengene tilbake til de som betaler.

Prinsippet er enkelt. Det blir dyrere å forurense for deg og meg, men pengene betales tilbake til privatpersoner og næringslivet, istedenfor at de blir rene inntekter for staten.

Zero har sett på mange løsninger, men ser for seg at mesteparten av pengene bør gå til å drive omstilling i næringslivet. Det inkluderer elektrifisering av industrien, elektriske varebiler til snekkere og elektriske gravemaskiner til bygningarbeider.

– Men den delen av pengene som kommer fra folk flest kunne vi fordelt tilbake igjen. En vanlig familie med fire personer vil få tilbake rundt 4000 kroner i året i en sånn løsning, sier Holm.

Avhengig av hvor lite eller mye de forurenser vil familien på fire gå i pluss eller minus. Med to dieselbiler og flere ferieturer vil de gå i minus i løpet av et år, mens om de bytter ut en dieselbil med en elbil eller en sykkel og kutter ned på flyreiser kan de gå i null eller i pluss.

Ideen er ikke ny. Det Zero foreslår kalles karbonavgift til fordeling, forkortet KAF. En slik ordning har vært diskutert i europeiske land siden 90-tallet, og Canada ble i 2018 det første landet i verden som tester det ut i praksis.

Arbeiderpartiet: – Spennende

I etterkant av seminaret spør ABC Nyheter om Marius Holm i Zero håper å overtale Arbeiderpartiet til å gå inn for å innføre en KAF-ordning i Norge.

– Ja. Vi trenger mange virkemidler, blant annet å gjøre det dyrere å forurense. Det trenger vi som en del av politikken. Den sittende regjeringen har et for lavt tempo, og Granavolden-plattformen har låst fast at det skal være sånn. Det blir fem prosent økning i CO2-avgift for næringslivet, men for privatbilister er det netto null, sier Holm.

Han ønsker at alle de norske partiene lager egne forslag på hvordan en KAF-ordning kan se ut.

– Jeg mener de har ansvar for å foreslå noe som kutter utslipp. Så vil partiene ha forskjellig preferanser på hva som er fornuftig fordelingspolitikk. Jeg håper partiene kommer med forskjellige forslag. Jeg har bare ett krav: at det skal virke og kutter utslipp.

Arbeiderpartiet er opptatt av å få til en rettferdig klimapolitikk, men nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik gir ingen løfter om å innføre karbonavgift til fordeling for å gjøre klimapolitikken mer rettferdig.

– Vi synes de ideene som finnes om karbonavgift til fordeling er spennende. Foreløpig har de modellene jeg har sett i den offentlige debatten hatt noen svakheter ved seg. Blant annet har de ofte hatt en svak distriktskomponent, sier Tajik til ABC Nyheter.

Hun utdyper standpunktet:

– Hvis man skal ha en fordelingsmekanisme som oppleves rettferdig, må også de som opplever at de ikke har reelle klimavennlige alternativer i sin hverdag se at fordelingen slår ut på en rettferdig måte. Foreløpig er det en svakhet jeg ikke har sett har blitt avhjulpet på en god nok måte.

– Har Arbeiderpartiet noe forslag til hvordan det kan løses?

– På nåværende tidspunkt er karbonavgift til fordeling noe vi synes er spennende, men ikke noe vi har gått videre med.

Artikkelen fortsetter under.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik. Foto: NTB scanpix
Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik. Foto: NTB scanpix

MDG og SV er for

I Norge har både MDG og SV tatt til orde for å innføre karbonavgift til fordeling. MDG foreslo å innføre dette i form av en klimabelønning på Stortinget tilbake i 2016. SV og MDG var de eneste partiene som stemte for å utrede hvordan en modell for KAF best kan introduseres i Norge.

Stortingspolitiker Lars Haltbrekken (SV) har argumentert for at KAF er veien å gå i flere år.

– Det er viktig at vi klarer å kutte utslipp av klimagasser og skape en rettferdig fordeling i samfunnet samtidig. Vi klarer ikke å få hvert enkelt klimatiltak til å bidra til å utjevne ulikhetene. Det viktige er at helheten i politikken sørger for at du både kutter utslipp og bidrar til utjevning, sier Haltrbekken til ABC Nyheter.

MDG vedtok i fjor hvordan de ønsker at KAF skal fungere i praksis. De kaller ordningen for «klimabelønning», og ønsker at ordningen skal omfatte bensin- og dieselbruk, samt utslipp fra flyreiser i første omgang. Alle betaler en gitt pris for sine utslipp, og får pengene tilbake i form av månedlige belønninger. MDG vil at klimabelønningen skal ha differensiert utbytte for by og land, for å kompensere for at man i distriktene er mer avhengig av bilen enn i byene.

Klimabelønning: MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen
Siste nytt
06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42NorgeForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen
Populært