Abid Raja ber Sylvi Listhaug om hjelp i Stålsett-saken

Abid Raja (V) sier Venstre vil fremme forslag i Stortinget om å endre loven slik at det er lov å ansette ureturnerbare asylsøkere som i dag ikke har arbeidstillatelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Abid Raja (V) sier Venstre vil fremme forslag i Stortinget om å endre loven slik at det er lov å ansette ureturnerbare asylsøkere som i dag ikke har arbeidstillatelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Abid Raja ønsker å endre loven for å hindre at biskopen Gunnar Stålsett kan bli dømt til fengsel. Nå håper han på hjelp fra Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble det kjent at politiet er ferdig med etterforskningen av Gunnar Stålsett, som siden han pensjonerte seg som biskop i 2005 har hatt en ureturnerbar asylsøker ansatt uten arbeidstillatelse.

Saken kommer opp for Oslo tingrett 19. desember. Fordi Stålsett har erkjent straffskyld, er saken planlagt å gå som en tilståelsessak.

Politiet ber om at han dømmes til ubetinget fengsel.

Vil ha lovendring

Abid Raja og Venstres stortingsgruppe vil fremme et forslag i Stortinget om å endre loven slik at man ikke straffes for å ansette ureturnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse.

Raja, som er åpen om at han ikke ønsker å se Stålsett bli dømt til fengsel, håper å få saken i Stortinget før jul, slik at lovendringen skjer før en dom i Stålsetts sak faller. Lovendringen vil da ha tilbakevirkende kraft, ifølge Raja.

I et intervju med VG ber Venstre-politikeren nå Frp-politiker Sylvi Listhaug om hjelp for å få gjennomslag for en lovendring.

– Vi har ikke alltid sett «eye to eye» på alt, men Listhaug har flere ganger forfektet sine kristenhumanistiske verdier og båret korset med stolthet. Jeg håper hun går frem som den gode kristne hun er og snakker fram denne saken i regjeringen, samt overfor partiet der hun er nestleder, sier Raja.

– Ikke redd

Han ber Listhaug komme på banen.

– Listhaug har ikke akkurat vært redd for å uttale seg om saker som har vært utenfor hennes fagfelt som statsråd tidligere. Er det en gang hun bør komme på banen, er det nå, sier Raja til VG.

ABC Nyheter har lørdag kveld vært i kontakt med Maria Alseth, Listhaugs rådgiver. Hun opplyser at Listhaug ikke har noen kommentar til Venstre-politikerens uttalelser.

Raja har tidligere erkjent at han med forslaget bryter prinsippet om at politikere ikke skal blande seg inn i pågående straffesaker.

– Det å dømme en person til fengsel fordi vedkommende valgte å ansette en person som vil livnære seg selv, tror jeg skurrer med folks rettsoppfatning, uttalte han fredag.