Ber om fengselsstraff for Gunnar Stålsett (84)

Politiet ber om ubetinget fengsel for den pensjonerte biskopen Gunnar Stålsett (84). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Politiet ber om ubetinget fengsel for den pensjonerte biskopen Gunnar Stålsett (84). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politiet ber om ubetinget fengsel for den pensjonerte biskopen Gunnar Stålsett (84) etter at han har innrømmet å ha ansatt en asylsøker uten arbeidstillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for siktelsen er at han siden han pensjonerte seg i 2005, har hatt en ansatt uten arbeidstillatelse.

Stålsett sto selv fram og fortalte om det over 14 år lange ansettelsesforholdet i et intervju med Vårt Land i august i år.

Han forklarte at han ikke fryktet politiet for sin egen del, men at han var redd for at den kvinnelige asylsøkeren skulle bli pågrepet og tvangsreturnert dersom han hadde fortalt om forholdet tidligere.

Politiet varslet overfor avisa at de ville etterforske saken, og torsdag bekrefter politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt til TV 2 at etterforskningen er ferdigstilt.

Saken er sendt til Oslo tingrett for beramming. Fordi Stålsett har erkjent straffskyld, er saken planlagt å gå som en tilståelsessak.

Ber om kortere straff

– Vi ber om en kortere ubetinget fengselsstraff, sett hen til den lange perioden han har benyttet ulovlig arbeidskraft, sier Meeg-Bentzen.

Politiadvokaten sier det vil bli et tema i retten om Stålsett fremdeles benytter ulovlig arbeidskraft. At han har erkjent straffskyld vil gi ham strafferabatt. Politiet har tatt hensyn til det i sitt forslag til retten.

Stålsett var biskop i Oslo fra 1998 til 2005 og ble populær, blant annet gjennom sitt engasjement for homofile. Tidligere har han blant annet vært statssekretær i Kirke- og undervisningsdepartementet og formann i Senterpartiet.

– Dette er en form for sivil ulydighet som jeg tar ansvar for. Den retter seg mot det jeg oppfatter som en umoralsk ordning, sa Stålsett til Vårt Land.

– Angrer ikke

– Jeg tar siktelsen til etterretning. Jeg har erkjent sakens forhold i avhør og er innstilt på å ta den straffen som måtte komme. Jeg ser for meg at jeg må sone en fengselsstraff. Jeg angrer overhodet ikke, sier Stålsett til TV 2.

Han forteller videre at dette var en viktig verdisak for ham, og at i den ligger det en utfordring til myndighetene.

– Granavolden-erklæringen er inne på nettopp dette og det har ikke skjedd noe siden den erklæringen ble avgitt. Jeg håper at politikerne tar det på alvor. Dagens situasjon er uverdig i en rettsstat, som skulle bygge på kristne og humanistiske prinsipper, sier Stålsett.

Ikke første gang

Han er kjent med utlendingsloven, og er klar over konsekvensene en ulovlig ansettelse kan få.

– Jeg er villig til å ta den belastningen. Det er ingenting sammenlignet med det papirløse har gått gjennom i flere tiår i Norge. De opplever frykt hver dag, sa han i intervjuet.

Det er ikke første gang at noen ulovlig ansetter papirløse, heller ikke i full åpenhet. Arne Viste fra Sola ble i oktober dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Han anker dommen.

– Anken vil være solid begrunnet i den uholdbare situasjonen for de ureturnerbare og opprettholde håpet om et positivt rettslig utfall, sa Viste da til Vårt Land.

Bot på 1,5 millioner

I tillegg til betinget fengsel, ble hans selskap dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner samt inndragning av 1,4 millioner kroner.

Tingrettsdommeren skrev i dommen at saken er forskjellig fra andre lignende saker, og at retten var i tvil om hva som ville være en riktig straff.

Også biskop emeritus Tor B. Jørgensen har hatt en ureturnerbar asylsøker i jobb gjennom Vistes bemanningsbyrå.