Tsjetsjenias leder vil straffe fornærmelser med døden

<p>Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov foreslår å drepe personer som fornærmer andre på internett. Her er han avbildet etter et møte med Vladimir Putin oh Saudi Arabias kong Salman for en snau måned siden.</p>
Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov foreslår å drepe personer som fornærmer andre på internett. Her er han avbildet etter et møte med Vladimir Putin oh Saudi Arabias kong Salman for en snau måned siden. Foto: Alexey Nikolsky / AFP

Ramzan Kadyrov åpner for å straffe personer som fornærmer andres ære på internett med døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ramzan Kadyrov (43) styrer den russiske delrepublikken Tsjetsjenia på Vladimir Putins nåde. De omlag 1,4 millioner innbyggerne må leve med Kadyrovs mange innfall.

Denne uken skal den tsjetsjenske lederen ha fortalt lokale næringslivsrepresentanter at døden var en passelig straff for alle som fornærmet noen på internett, i følge BBCs russiskspråklige side og The Moscow Times.

Det skal ha vært på bakgrunn av ny russisk lovgivning om straff for å vise respektløshet mot offentlige myndigheter online. De som hittil har vært straffet har alle fornærmet Vladimir Putin, opplyser den russiske avisen.

«Hvis vi ikke stanser – ved drap, fengsling eller skremsler – de som sprer uro blant folket ved rykter og splid, vil ikke noe skje», siteres Kadyrov på.

Hevdet samarbeid med Norge

Tidligere i år var han inne på det samme. Da mente han det ville være fornuftig å brekke fingrene og skjære tungen av sine nettkritikere.

43-åringens egen omgang med sannheten har tidligere vist seg tvilsom. I 2016 hevdet han for eksempel at norske spesialsoldater ville benytte seg av et nytt treningsanlegg i Tsjetsjenia. Det ble avvist av det norske Forsvarsdepartementet.

– Jeg kan på vegne av FD bekrefte at vi kjenner til senteret. Men Norge har ingen intensjoner om å bidra, opplyste FDs Lars Gjemble til ABC Nyheter den gangen.

Får støtte fra Kreml

I 2017 ble Tsjetsjenia anklaget for å forfølge, torturere og drepe homofile. Det avviste Kadyrov som ondsinnet løgn, og i et intervju kunne han slå fast at «vi har ingen homofile her». Deretter fulgte han opp med å si at de som finnes burde forlate landet: «For å rense vårt blod, hvis det er noen homofile her, ta dem», sa han til kanadiske media.

Kadyrov har også blitt anklaget for å stå bak drap og andre lovbrudd. Det har ikke forhindret ham fra å være en av Putins betrodde. Da USA for et par år tilbake vedtok sanksjoner mot Kadyrovs regime for grove menneskerettighetsbrudd, rykket Kreml ut til hans forsvar:

– Vi anser disse sanksjonene som ulovlige, vi anser dem for å være uvennlige og vi er uenige i dem, sa president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov.

Da Putin i midten av oktober besøkte Saudi Arabia for å diskutere oljeproduksjonen, var for eksempel også Kadyrov tilstede.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden