Putin-alliert bruker Norge i militært PR-stunt

Ramzan Kadyrov, den kontroverielle lederen av Tsjetsjenia, hevder Norge ønsker å bruke hans nye treningsanlegg for spesialsoldater. Det avvises av Forsvarsdepartementet.
Ramzan Kadyrov, den kontroverielle lederen av Tsjetsjenia, hevder Norge ønsker å bruke hans nye treningsanlegg for spesialsoldater. Det avvises av Forsvarsdepartementet. Foto: Musa Sadulayev / AP

Tsjetsjenias aparte enehersker, Ramzan Kadyrov, hevder Norge vurderer å bruke hans nye anlegg for spesialsoldater. Men det avviser norske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ramzan Kadyrov, den islamske eneherskeren i den russiske delstaten Tsjetsjenia, anklages for regelmessige brudd på menneskerettighetene, og knyttes til både drap, tortur og korrupsjon.

Han legger også gjerne ut bilder av seg selv på delingstjensten Instagram ikledd t-skjorter hvor Russlands president Vladimir Putin heroiseres. Kadyrov vil gjerne bli oppfattet som Putins nærmeste allierte og beste venn.

Ved siste valg - i september i år - fikk Kadyrov nesten 98 prosent av stemmene, ifølge det offisielle valgresultatet.

Senter for spesialsoldater

For et par uker siden ga han et intervju til det russiske nyhetsbyrået Interfax hvor et nytt treningsanlegg for spesialsoldater var tema. Her skryter diktatoren av hvor fantastisk anlegget vil bli, og hvor utrolige russiske soldater er.

Men i tillegg hevder han at en rekke NATO-land - Norge, Danmark, Belgia og Canada - allerede har vært i samtaler om å benytte seg av det 400 hektar (om lag fire kvadratkilometer) store anlegget.

«Akkurat nå kan vi ikke opplyse hvem vi har inngått konkrete avtaler med. Enkelte land vil ikke offentliggjøre dette», sier Kadyrov før han altså ramser opp Norge og ni andre land, og avslører at Tsjetsjenia allerede har inngått en avtale med Kina.

Les også: Tsjetsjenias leder: – Russiske spioner infiltrerer IS i Syria

Avvises av FD

Tsjetsjenias diktator med en t-skjorte preget av en viss beundring for Russlands president Vladimir Putin. Foto: instagram.com/kadyrov_95/
Tsjetsjenias diktator med en t-skjorte preget av en viss beundring for Russlands president Vladimir Putin. Foto: instagram.com/kadyrov_95/

I det norske Forsvarsdepartementet (FD) avvises det at man skal ha vært i kontakt med Kadyrov eller noen av hans medarbeidere og et slikt samarbeid:

– Jeg kan på vegne av FD bekrefte at vi kjenner til senteret. Men Norge har ingen intensjoner om å bidra, skriver seniorrådgiver Lars Gjemble ved departementets kommunikasjonsavdeling, i en epost til ABC Nyheter

– Norge har suspendert det militære samarbeidet med Russland, og spesialstyrker har aldri vært et felt hvor Norge og Russland har samarbeidet, slår han også fast.

Det norske utenriksdepartementet (UD) er heller ikke kjent med at det skal ha vært noen kontakt med den beryktede diktatoren:

«Dette er ukjent for oss», er kommentaren fra Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i UD.

Les også: Jagland besøker Putin i Moskva

Mot terrorisme

Ramzan Kadyrov vil for tiden gjerne fremstå som et bolverk i kampen mot internasjonal terrorisme, og hevder i intervjuet med Interfax at Tsjetsjenia allerede har drept mange tusen terrorister som var på vei inn i Russland.

Han sier samtidig noe kryptisk at terroristene som overlevde har «flyktet til sine mestere i Europa».

Det planlagte treningssenteret skal ligge i byen Gudermes, tre-fire mil øst for hovedstaden Groznyj, og skal - ifølge Kadyrov - utdanne «spesialstyrkenes verdensmestre».

Selv var han - og faren - aktive i kampen for at Tsjetsjenia skulle få selvstendighet på begynnelsen av 90-tallet, men de byttet etter hvert side og ble nære allierte med Russland.

Komikk med komiker? Ramzan Kadyrovs svar på John Olivers harselas over en bortkommen katt. Foto: instagram.com/kadyrov_95/
Komikk med komiker? Ramzan Kadyrovs svar på John Olivers harselas over en bortkommen katt. Foto: instagram.com/kadyrov_95/

I offentligheten bruker Kadyrov nå enhver anledning til å hylle Putin personlig («han bør forbli president for alltid») og den russiske stat.

Talkshow-verten og komikeren John Oliver har harselert over Kadyrovs kjærlighet til Putin, men først da Oliver latterliggjorde Kadyrovs bønn om hjelp til å finne sin bortkomne katt, reagerte diktatoren.

Kadyrov la da ut et manipulert bilde på Instagram av Oliver i t-skjorte med bilde av Putin og skrev blant annet at den russiske presidenten var «en klok, modig og bestemt leder», og at det «er ikke overraskende at Oliver også ønsker å bruke en t-skjorte med bilde av Putin, men ikke Obama».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden