Valgforsker: – Å få Venstre med på laget vil være et kupp for de rødgrønne

De rødgrønne samarbeidspartiene i Oslo, her ved miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Oslo SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll flørter med Venstre og Hallstein Bjercke.
De rødgrønne samarbeidspartiene i Oslo, her ved miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Oslo SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll flørter med Venstre og Hallstein Bjercke. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslos byråd mangler flertall, og har tre mulige løsninger på bordet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrådspartiene Arbeiderpartiet, MDG og SV har 27 av 59 representanter i det nye bystyret, og mangler dermed to representanter for å få flertall for sin politikk.

I den forrige fireårs-perioden hadde byrådet en formell samarbeidsavtale med Rødt som sikret flertall. Dagen etter at byrådserklæringen ble presentert og samme dag som det nye byrådet ble presentert, har det enda ikke kommet noen formell avtale på plass.

Rødt har vært i sonderinger med byrådet for å snakke om et mulig samarbeid, men det har også Venstre.

– Det mest naturlige utgangspunktet ville kanskje vært å videreføre samarbeidet med Rødt, men vi skal fortsette sonderingene i dagene framover med både Rødt og Venstre, sier Raymond Johansen til Dagbladet.

Det er imidlertid også et alternativ å la være å inngå samarbeidsavtale med noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan styre videre med et mindretall. Det er litt mer utrygt. Det er litt mer fleksibelt. Men vi gikk på valg på en rødgrønn plattform, og vi har noen interessante uker foran oss, sier byrådslederen til avisen.

Valgforsker: – Rødt mest sannsynlige valg

Valgforsker Johannes Bergh. Foto: UIO
Valgforsker Johannes Bergh. Foto: UIO

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning forteller ABC Nyheter hva de tre ulike alternativene kan bety for det politiske landskapet i Oslo de neste fire årene.

– Det mest sannsynlige scenariet er at Rødt får en avtale med byrådet slik de har hatt de siste fire årene. Det vil bety stabilitet i Oslo-politikken og en videreføring av grunnlaget som ble lagt sist periode, sier Bergh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et samarbeid med Rødt vil gjøre det mulig for byrådet å få vedta politikk uten å søke støtte på borgerlig side.

– Men det betyr også at Rødt må få gjennomslag for noen av sine kjernesaker. Det kan være utfordrende når de tre byrådspartiene allerede har forhandlet seg imellom og lagt fram en avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Det rødgrønne byrådet lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 2030

– Venstre på laget vil være et kupp

Venstres Oslo-topp, Hallstein Bjercke, har vært tydelig på at de er åpen for alle typer samarbeid med byrådet, gitt at partiet får tilstrekkelig gjennomslag for sin politikk. Det er nye takter siden valget i 2015, da det ikke var aktuelt for Venstre å samarbeide med det rødgrønne byrådet.

– Et samarbeid med Venstre er nok ikke er like sannsynlig, men kan potensielt endre hele Oslo-politikken en god del. Venstre er et parti som sliter, men som fremdeles har en viss oppslutning i Oslo, sier valgforsker Bergh.

Dersom Venstre skulle inngå et samarbeid med de rødgrønne i Oslo, tror han det vil bli svært vanskelig for den borgerlige siden å vinne tilbake makten i hovedstaden i årene fremover.

– Å få med Venstre på laget vil være et kupp for de rødgrønne fordi det gir et solid flertall og en potensiell solid framtid. Uten Venstre blir det vanskelig for borgerlig side å skaffe seg flertall. Venstre vil sikkert være enige med MDG om mange saker knyttet til klima og miljø, men utfordringen er at de er uenige med SV og Ap i mange saker som har med privatisering og arbeidsliv å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

ABC Nyheter forklarer: Dette er forskjellen på et byråd og et bystyre.

Mindretall: – Ikke en håpløs løsning

Bergh er enig med byrådsleder Raymond Johansen at det er mer utrygt å styre med mindretall.

– De risikerer å bli nedstemt i saker hvor Rødt kan finne på å stemme med borgerlig side. Samtidig er Rødt i den situasjonen at de ikke ønsker et borgerlig byråd. Derfor vil et Ap-ledet byråd kunne regne med en god del støtte fra Rødt.

Det er likevel risiko knyttet til denne løsningen i situasjoner der det dukker opp vanskelige saker. Uten formelle samarbeidsavtaler er hverken Rødt eller Venstre nødt til å være lojale mot byrådet.

– Men det er nok ikke en helt håpløs løsning for byrådet fordi de kan få støtte fra Rødt i de fleste saker, men se til Venstre av og til.

Rødt ønsker imidlertid at byrådet skal velge mellom dem eller Venstre, istedenfor å jobbe som mindretallsbyråd og søke flertall fra sak til sak, ifølge Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt: – Trenger å være så dramatisk

Bystyrerepresentant for Rødt i Oslo, Eivor Evenrud, bekrefter overrfor ABC Nyheter at de har vært inne til sonderinger med byrådspartiene, men at de ikke har hatt relle forhandlinger om samarbeid, hverken for hele perioden – som i 2015 – eller for kommende budsjett.

– Jeg tenker at det ikke nødvendigvis trenger å være så dramatisk som det høres ut. De sa de skulle ta seg god tid, og det har de jammen meg gjort. De har ikke fått tid til så mye annet. Så får vi se de neste ukene hva som skjer.

– Tenker du at det er aktuelt å støtte byrådet denne gangen også?

– Altså vi kan ikke si hverken ja eller nei til et sånt spørsmål. Vi må vente å se hva de kommer med i sin tilleggsinnstilling til budsjettet.

– Men dere er klare til å snakke med dem og se?

– Vi vil alltid si ja til en samtale.