Stortingets trontaledebatt:

Haltbrekken (SV): – Jeg vil ikke si Arbeiderpartiet har mye å by på

Ap-leder Jonas Gahr Støre angrep regjeringen for svake ambisjoner i klimapolitikken. Så spurte Lars Haltbrekken hva mer Arbeiderpartiet hadde å by på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I likhet med representanten Støre savnet jeg økte klimaambisjoner fra regjeringen i trontalen fredag. Men jeg skal ikke være den som står her og påstår at Arbeiderpartiet har mye å by på i så måte. Kanskje kan vi håpe på et taktskifte når Støre nå etterlyser større klimaambisjoner fra regjeringen?

Slik utfordret SVs Lars Haltbrekken Jonas Gahr Støre, etter at Ap-lederen torsdag hadde holdt sitt åpningsinnlegg i Stortingets trontaledebatt.

– Hvilke økte ambisjoner mener Støre og Arbeiderpartiet Norge må ha i kampen mot klimakrisen? Hvor store kutt skal vi ta innen 2030, og er Arbeiderpartiet villig til å stanse åpning av nye oljefelt? ville Haltbrekken vite.

Bakgrunnen er at FNs generalsekretær foran et høynivåmøte i New York om klima 23. september oppfordret medlemslandene til å skjerpe sine løfter i Parisavtalen om utslippskutt fram mot 2030.

Det unnlot Erna Solberg å gjøre.

Støre beholder eksisterende klimakutt-løfte

Dermed ville SV-politikeren altså vite hva Støre hadde å melde utover det regjeringen har forpliktet Norge Norge til så langt under Parisavtalen.

Løftet lyder på 40 prosent nedgang i norske klimautslipp i 2030, sammenliknet med 1990.

– Målene for våre kutt er nedfelt i avtalene vi har inngått internasjonalt. Det er avgjørende at vi gjennomfører dem i samarbeid med EU, svarte Støre - og signaliserte dermed ikke kutt utover dagens norske forpliktelse.

– Det er også avgjørende at vi har større ambisjoner for å ta kuttene i ikke-kvotepliktig sektor hjemme. Det omfatter jo alle deler av økonomien og jeg opplever en regjering som sender ulike signaler til folk, bedrifter, oss alle, om hvilke bidrag de kan gi, fortsatte Ap-lederen.

– Da var svaret fra Støre slapt

KLIMA-SKUFFET: Lars Haltbrekken (SV) fikk ikke svar på sitt spørsmål under trontaledebatten 3.10.2019 om Arbeiderpartiet fortsatt vil tillate åpning av nye olje- og gassfelt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
KLIMA-SKUFFET: Lars Haltbrekken (SV) fikk ikke svar på sitt spørsmål under trontaledebatten 3.10.2019 om Arbeiderpartiet fortsatt vil tillate åpning av nye olje- og gassfelt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Vi skal nå de forpliktelsene vi har satt oss, gjentok Støre i replikkvekslingen med Haltbrekken og la til:

– Vi skal også bidra til at våre løsninger kan brukes internasjonalt. Der er fangst og lagring av CO2 ett område vi bør komme i gang med, i samarbeid med Europa, la Støre til.

Fangst og lagring av CO2 arbeider også regjeringen med. Prosjektet for fullskala fangst og lagring (CCS i engelsk forkortelse) som Jens Stoltenberg (Ap) i sin tid lanserte som «Norges månelanding», ble forøvrig avviklet av samme Stoltenberg like før hans regjering gikk av i 2013.

Haltbrekken, som har fortid som generalsekretær i Naturvernforbundet, var svært skuffet over signalene fra Støre.

– Han gikk jo offensivt ut og etterlyste klimaambisjoner fra regjeringen. Vi er helt enige med ham i det. Denne regjeringen drar til et FN-toppmøtet der målet er å få landene til å øke ambisjonene så. Så hadde regjeringen ingenting nytt å komme med. Det er pinlig, sier SV-politikeren og fortsetter:

– Derfor håper jeg jo at Ap når de nå etterlyser større klimaambisjoner også selv har noe å komme med. Da syns jeg svaret jeg fikk fra Støre, var veldig slapt.

– Så hadde jeg et spørsmål til, som han ikke svarte på: Er Ap villig til å åpne nye oljefelt?

SV har sagt at vi vil ha slutt på tildeling av alle nye oljefelt, men har ikke sagt noe om en sluttdato for norsk olje- og gassutvinning.

Personvernpolicy