Alt om valget
Følg valget:

Feiret på valgvake – så talte de opp personstemmeneMens FNB Oslo kjemper mot FNB Oslo i retten, har den ene siden vunnet i valget

2. kandidat i Oslo Cecilie Lyngby i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) rykket opp til 1. plass på lista takket være personstemmer. Hun kan også juble for at hun får med seg tre kandidater fra samme lokallag som hun selv er med i.
2. kandidat i Oslo Cecilie Lyngby i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) rykket opp til 1. plass på lista takket være personstemmer. Hun kan også juble for at hun får med seg tre kandidater fra samme lokallag som hun selv er med i. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNB Oslo har to lokallag etter en medlemskonflikt i partiet. Lokallaget tilknyttet partileder Frode Myrhol gjorde rent bord i kommunevalget, og kapret alle Oslo-mandatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeaksjonen nei til mer bompenger fikk 5,8 prosent av stemmene i kommunevalget i Oslo, og får med det fire mandater inn i bystyret.

Alle fire tilhører samme lokallag.

FNB Oslo har to lokallag etter en medlemskonflikt i partiet. Kun fire uker før valget besluttet Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) sentralt og partileder Frode Myrhol å starte et nytt lokallag i Oslo etter en strid med det opprinnelig lokallaget, som ble etablert i februar.

Det nye lokallaget, som støtter Frode Myrhol og FNB sentralt, er ledet av Danny Chaudhry, med Cecilie Lyngby og Britt Fossum som styreledere. I tillegg er 1. kandidat Bjørn Revil tilknyttet denne fraksjonen.

Alle de fire kom inn i bystyret i Oslo. Det er partileder Frode Myrhol glad for.

– Det er veldig gledelig med resultatet i Oslo. Dette gir bystyregruppen i Oslo ro fremover til å gjøre en god jobb for partiet. Velgerne kan nå være sikre på at hovedfokuset for de som er innvalgt for FNB, er å jobbe for klare forbedringer i Oslopakke 3, i tillegg til de andre tingene FNB har gått til valg på, skriver Myrhol i en SMS til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To lokallag - én vinner

Revil, Lyngby og Chaudhry var ført opp på henholdsvis 1., 2. og 3. plass på valglisten til FNB Oslo. Slik sett er det ikke overraskende at disse ble valgt inn.

På 4. og 5. plass sto kandidater fra det andre lokallaget – det som er i konflikt med FNB sentralt; Elisabeth Velle Andersen og Daniel Stephanek. Begge ble skjøvet ned på listen fordi 6. kandidat Britt Fossum fikk flere personstemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at lokallaget i konflikt med FNB sentralt ikke fikk inn noen representanter i bystyret i Oslo.

– Det er et valg og folk har stemt. Sånn har det blitt, og jeg får ikke gjort så mye med det, sier Valle Andersen til ABC Nyheter.

– Jeg vet at den andre fraksjonen har hatt mer tid til å sanke personstemmer. Vi har jobbet med å fremme politiske saker, mens de har jobbet med å dele ut ferdigutfylte valglister med kryss til sine kandidater, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to ulike lokallagene hadde hver sin valgvake i Oslo på valgkvelden. Valle Andersen forteller at stemningen var god på hennes valgvak, selv om det senere viste at de ikke fikk noen representanter inn i bystyret.

– Vi visste ikke at den andre fraksjonen ville ende opp med alle fire mandatene før personstemmene var talt opp. Det kunne ha slått begge veier, og vi håpet selvfølgelig på at vi kunne fått inn flere folk.

FNBs mest populære

Cecilie Lyngby er partiets mest populære skikkelse. Hun sto oppført som 2. kandidat på valglisten, men rykket opp til 1. plass med 5821 personstemmer og 191 slengene.

– Det er jeg utrolig ydmyk for. Det var overraskende, og jeg er veldig takknemlig. Det er tre års hardt arbeid som ligger bak. Aksjonsgruppa mi har ført til at folk har blitt kjent med meg. Jeg har svart alle på hvert eneste spørsmål som har kommet inn, sier Lyngby til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun avviser påstanden fra Valle Andersen om at det kun er den andre fraksjon som har fremmet politiske saker i valgkampen, og viser til at hun selv har levert tre innbyggerforslag, holdt en deputasjon og arrangert en demonstrasjon. Samtidig avviser hun påstanden om at de skal ha delt ut ferdigutfylte lister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. kandidat Bjørn Revil ble skjøvet ned på 2. plass med 3487 personstemmer og 203 slengere.

– Jeg liker Bjørn veldig godt, og synes han er ekstremt flink. Vi skal ha et møte og snakke om hvem som skal gjøre hva. Vi kommer til å dele på ansvaret, for to hoder tenker bedre enn ett, sier Lyngby.

På møtet vil de avklare hvem av de to som skal være gruppeleder for FNB Oslo i bystyret.

– Et veldig enkelt problem å løse i min verden

Lyngby er glad for at hun får med seg Revil, Chaudhry og Fossum fra sitt lokallag inn i bystyret.

– Jeg kjenner dem veldig godt og har jobbet godt sammen over lengre tid. Det er naturlig at vi fire er de som har blitt mest kjent, gitt arbeidet med Facebook-gruppen. Vi har støttet FNB sentralt hele veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er oppgitt over konflikten som har oppstått, og at den har blitt så stor som den har blitt.

– Dette dreier seg om medlemslister i utgangspunktet, et veldig enkelt problem å løse i min verden. Jeg forstår ikke hvorfor det opprinnelige lokallaget nektet å overføre medlemslistene til det sentrale systemet. Det vil jeg aldri forstå. Jeg tror FNB kunne fått høyere oppslutning uten all den støyen, sier Lyngby.

På valgdagen mandag møttes de to lokallagene for FNB Oslo i retten. Det nasjonale partiet med det nye lokallaget krever at det opprinnelige lokallaget i Oslo slutter å bruke partinavnet og partilogoen, samt at de skal slutte å framstå som et lokallag av FNB.

Saken er til behandling hos Oslo byfogdembete, og det er forventet en kjennelse i saken i løpet av de to neste ukene.