Alt om valget
Følg valget:

FNB med over 16 prosent i Bergen: – Nesten over forventning

FNBs 1. kandidat Trym Aafløy gjør intervju med Bergens Tidende under partiets valgvake i Bergen mandag.
FNBs 1. kandidat Trym Aafløy gjør intervju med Bergens Tidende under partiets valgvake i Bergen mandag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNB Bergens 1. kandidat gikk høyt ut før de første valgresultatene kom. Det hadde han god grunn til. Partiet blir trolig tredje størst i Bergen, bak H og Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BERGEN (ABC Nyheter): Det er nesten like mange journalister som FNB-tilhengere på Folkeaksjonen Nei til mer bompengers valgvake på First Hotel Marin i Bergen.

Likevel sto jubelen i taket da resultatene av forhåndsstemmene og de første valgprognosene tikket inn klokken 21. Tallene viste 18 prosent oppslutning og 13 mandater i bystyret. Når 100 prosent av stemmene er talt opp har bildet endret seg, og FNB står med 16,9 prosent oppslutning og 11 mandater.

– Det er nesten over forventning. Nå er jeg lettet, sa Aafløy til pressen på valgvaken til FNB i Bergen da de første resultatene kom inn.

FNB har gjort det sterkt på meningsmålingene i byen helt siden det åpnet en ny bomring i Vestlandshovedstaden i april. På det meste lå oppslutningen på 25 prosent, men den har falt ned på 14-15-tallet på de siste meningsmålingene i Bergen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aafløy kunne også juble for FNBs foreløpige resultat i nabokommunen Alver, der partiet er desidert størst med 22,2 prosent av stemmene.

– Det blir et bra bompengevalg for hele landet. Vi må endre måten vi finansierer veiutbygging i Norge. Tallene blir for store, og det er for mye som går ut over folk sine lommebøker. Noen må stoppe det, sier Aafløy til ABC Nyheter.

Håpet på over 15

Før de første valgprognosene blir presentert klokken 21.00, var Aafløy svært optimistisk.

Pressen flokker seg rundt FNBs 1. kandidat Trym Aafløy. Det er nesten flere pressefolk tilstede på partiets valgvake i Bergen enn det er tilhengere. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Pressen flokker seg rundt FNBs 1. kandidat Trym Aafløy. Det er nesten flere pressefolk tilstede på partiets valgvake i Bergen enn det er tilhengere. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Forventningene er at vi skal ha det hyggelig og bli positivt overrasket, sier Aafløy til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva må til for at du blir positivt overrasket?

– Tallene. Alt over 15 prosent er bra. Vi er egentlig fornøyd med det aller meste. Vi hadde null forrige gang. Da vi startet hadde vi en forventning om å klare 10.

Den forventningen blir nå innfridd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kaller partiet for valgets X-faktor i Bergen, og skryter av partiets mange frivillige i valgkampen.

– Vi er bare 20-25 stykker som har dratt dette løpet, og vi ligger der oppe sammen med Høyre og Arbeiderpartiet som har hundrevis av folk i sine valgkampapparater. Det er imponerende.

Svært tett i Bergen - marginalt i rødgrønt favør

Det blir store forandringer i sammensetningen i bystyret i Bergen. Det er tilnærmet dødt løp mellom blokkene, men når 100 prosent av stemmene er talt opp ser det ut til å vippe sentrum-venstres margin med to mandaters margin.

Det trengs 34 mandater for å få flertall i bystyret.

I dag er det Ap, KrF og Venstre som sitter i byråd i Bergen. Disse tre partiene får ikke flertall alene, med sine 18 mandater. Men om de får med seg SV, MDG og Rødt får de 34 mandater. Får de med seg Sp istedenfor Rødt får de 35 mandater. Med både Rødt og Sp med på laget er det 38 mandater på sentrum-venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid usikkerhet knyttet til hvem som vil samarbeide med hvem i Bergen. KrF vil ikke samarbeide med Rødt, mens Senterpartiet vil ikke samarbeide med partier som vil bygge bybanen over Bryggen, noe flere partier for sentrum-venstre vil.

Det som er sikkert er at Høyre, Frp og FNB ikke får flertall alene, med 28 mandater. Får de Sp og Pensjonistpartiet med på laget, mangler en slik sentrum-Høyre-koalisjon fremdeles ett mandat for å få et flertall. De vil være avhengige av å lokke KrF eller Venstre med på laget.

Forhandlingene vil avgjøre hvem som danner byråd i Bergen. Gitt at mange partier blir nødt til å samarbeide for å få et flertall, kan det bli krevende forandringer.

Det var rekordhøy valgdeltakelse i årets valg i Bergen, med 68,2 prosent fremmøtte og 149.201 stemmer avgitt.