Bybane og bompenger kan avgjøre i Bergen: – Et ellevilt valg uansett utfall

VIDEO: Se hva folket mener har vært det viktigste i valgkampen i Bergen.

Arbeiderpartiet har halvert sin oppslutning siden forrige kommunevalg, mens MDG og FNB er på fremmarsj.

BERGEN (ABC Nyheter): Store velgerbevegelser kan gi et helt annet valgresultat i Bergen enn for fire år siden. For andre kommunevalg på rad kan bybanen avgjøre både valget og sammensetningen i byrådet i Bergen, sammen med bompengesaken.

– Det er ikke så mange saker politikerne i Bergen ikke klarer å bli enige om. Men hvorvidt bybanen skal gå over Bryggen eller ikke, skaper mer splittelse enn noen andre saker, sier Johan Giertsen til ABC Nyheter.

Han er med på å drive nettstedet Pollofpolls.no, er professor i jus ved Universitetet i Bergen og valgekspert i Bergens Tidende.

– Du må nesten være fra Bergen for å forstå det, men veldig mange bergensere har sterke følelser knyttet til Bryggen.

Bybanen i Bergen skal etter planen bygges ut videre til Fyllingsdalen og Åsane. Stridens kjerne står nå om hvorvidt den skal gå over Bryggen i Bergen eller ikke. Alternativene er å bygge en svært kostbar tunnel til bybanen isteden, eller å skrote hele prosjektet for bybane til Åsane. Tilhengerne viser til at det i dag går biltrafikk over Bryggen, som man kan fjerne og erstatte med bybanen. Motstanderne mener en bybane over Bryggen vil ødelegge Bergens viktigste kulturarv.

(Artikkelen fortsetter under)

Motstanderne av å bygge bybanen over Bryggen mener det vil ødelegge Bergens kulturarv. Men det er billigere enn alternativet. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Motstanderne av å bygge bybanen over Bryggen mener det vil ødelegge Bergens kulturarv. Men det er billigere enn alternativet. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Slik kan bybanen avgjøre samarbeid

KrF, Venstre og MDG er blant partiene som mener byggingen av bybanen til Åsane må fortsette som planlagt. Høyre, Senterpartiet og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) er blant partiene som er sterkt imot å bygge over Bryggen. De steile frontene kan bli avgjørende for hvordan sammensetningen i byrådet blir etter valget.

Bybanen er i stor grad bompengefinansiert, og en medvirkende årsak til at bompengene i Bergen har økt. Slik henger bompengesaken og bybanesaken tett sammen, også for FNB.

I dag er det Arbeiderpartiet, KrF og Venstre som regjerer sammen i byråd i Bergen. På meningsmålingene er ikke de tre partiene i nærheten av å klare et flertall sammen etter dagens valg. Arbeiderpartiets oppslutning er mer enn halvert. De har falt fra 37,8 prosent oppslutning ved forrige kommunevalg til 18,6 prosent på VG og Bergens Tidendes siste meningsmåling før valget.

VG lister opp følgende mulige byrådskontellasjoner i Norges nest største by, avhengig av valgresultatet:

  • Sentrum-venstre-byråd: Ap, SV, KrF, MDG, Sp, V
  • Sentrum-venstre-byråd uten KrF: Ap, SV, MDG, Sp, V og Rødt

  • En sentrum-høyre-koalisjon uten Frp og FNB, men med Høyre, Venstre, KrF og Sp

  • Et borgerlig bompengebyråd med Høyre, Frp og FNB

Det første alternativet kan bli krevende å få til fordi Senterpartiet ikke vil ha bybane over Bryggen. Det er også et åpent spørsmål om KrF vil godta et samarbeid med SV. En sentrum-høyre-koalisjon uten Frp og FNB kan også by på utfordrende forhandlinger, da Høyre og Sp er imot bybane over Bryggen, mens det er viktig KrF og Venstre at en bybane til Åsane blir realisert. Venstre har gjort dette til en av sine aller viktigste saker i årets valgkamp. Senterpartiet kan øke sin oppslutning fra 1 til 3 mandater, og potensielt havne på vippen.

(Artikkelen fortsetter under)

Video: Dette er kjernen i bompengeopprøret.

– Den altoverskyggende saken

Oppsummert sier Johan Giertsen at bybanen er saken som sprenger partimønstrene i Bergen.

Johan Giertsen er blant dem som står bak Pollofpolls.no. Her er han fotografert under Arendalsuka i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Johan Giertsen er blant dem som står bak Pollofpolls.no. Her er han fotografert under Arendalsuka i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det er helt utrolig. Bybanen og byutvikling er den altoverskyggende saken. Blir det sånn som målingene antyder får KrF og Venstre kanskje 8 prosent til sammen på en god dag. SV og MDG kan få over 20 prosent potensielt og til sammen bli større enn Ap. Da må Ap ta med dem inn i byråd.

Han mener Venstre ikke vil ha noen problemer med å gå inn byråd sammen med SV i Bergen, ettersom klima, miljø og bybanen er så viktig for partiet.

– Bergen KrF kan nok ha litt mer kvaler. Det er ikke uten videre enkelt for partiet å samarbeide med SV, men jeg blir ikke overrasket om de gjør det.

Oppslutningen til bompengepartiet FNB blir en avgjørende faktor i det særdeles spennende lokalvalget i Bergen. På siste måling ligger de an til å få 10 mandater i bystyret.

– Jeg tror aldri det har skjedd før at partier har økt eller tapt oppslutning på over 10 prosent fra et kommunevalg til et annet i store byer som Bergen. Og at ingen partier får over 20 prosent, slik den siste meningsmålingen tyder på. Lokalvalget her blir ellevilt uansett utfall når det er så store bevegelser.

Folket er delt

Også innbyggerne i Bergen er opptatt av bybanen og bompenger ved årets kommunevalg. ABC Nyheter snakket med flere bergensere i sentrum på valgdagen, og i likhet med partiene er velgerne splittet i saken.

Kameratene Gard Sæbbe (t.v.) og Henrik Hole Falck er uenige i om bybanen skal gå over Bryggen eller ei. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Kameratene Gard Sæbbe (t.v.) og Henrik Hole Falck er uenige i om bybanen skal gå over Bryggen eller ei. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Den viktigste saken for meg i valget er at bybanen ikke skal gå over Bryggen fordi jeg mener det ødelegger kulturarven, sier Henrik Hole Falck til ABC Nyheter.

Kameraten hans Gard Sæbbe er helt uenig.

– Det er viktig for meg at vi fortsetter å betale bompenger for det er en god ting for miljøpolitikken og bedre kollektivtilbudet. Jeg er for bybane over Bryggen for det har vist seg at det er nesten økonomisk umulig å bygge en tunnel i den traseen. Det er ikke så stor forskjell om det er biler eller bybanen som går over Bryggen, sier Sæbbe.

Bergen-velger Line Næsse Bødtker bor i Fana og betaler bompenger. Hun synes belastningen har blitt altfor høy med den nye bompengeringen som åpnet i april i år.

– Vi betaler for mye i bompenger. Det har gått over stokk og stein. Og bybane over Bryggen synes jeg er helt unødvendig. Det er nok kollektivmuligheter i Åsane til og fra sentrum. Bussen går hvert tiende minutt. Jeg har bodd der ute selv, og vet hvordan det er, sier Bødtker til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:25 80 døde av coronavirus i Kina01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:38 Valgdagsmåling: Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent
Siste nytt
02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58NorgeSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:25Verden80 døde av coronavirus i Kina01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:38VerdenValgdagsmåling: Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent
Populært