Alt om valget
Følg valget:

Høyre bryter valgdagstradisjon i Bergen: – De virker litt desperate

Høyre er det eneste partiet som velger å drive listebæring på valgdagen i Bergen.
Høyre er det eneste partiet som velger å drive listebæring på valgdagen i Bergen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre er det eneste partiet som står utenfor Bergens valglokaler med lister på valgdagen, stikk i strid med byens tradisjoner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BERGEN (ABC Nyheter): I Bergen er det tradisjon blant partiene å drive minimalt med valgkamp på selve valgdagen. Mandag 9. september har alle partiene forlatt sine valgkampboder på Festplassen i Bergen. Ingen står på gatehjørnene og deler ut brosjyrer med valgmateriale. Partiene har heller ingen listebærer ved valglokalene – med unntak av Høyre.

Listebæring innebærer å gå rundt med partilister og oppfordre velgere til å ta med partiets liste inn i stemmelokalet. I år er Høyre det eneste partiet som gjør dette i Norges nest største by.

– Vi har lang tradisjon i partiet for å gjøre det. Vi har hatt listebæring i Bergen tidligere. Det er fullt lovlig, sier Marte Leirvåg til ABC Nyheter.

Hun er 3. kandidat for Høyre i Bergen, og valgkampleder for partiet.

– Vi har god erfaring med listebæring fra Oslo. Vi forholder oss til reglene for listebæring som er at du ikke skal være pågående eller oppsøkende. Vi står der med våre lister og er tilgjengelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre: – Skamløst

Bergens Tidende omtalte saken først. I en artikkel i avisen lørdag reagerer både SV, Arbeiderpartiet og Venstre på Høyres valg om listebæring.

Venstres lokale valgkampleder Peder Hauge sier til ABC Nyheter at partiet er skuffet over Høyres listebæring.

– Det er skuffende at Bergen Høyre bryter en lang tradisjon og en «gentleman's agreement» om at vi lar velgerne være i fred på valgdagen og ta beslutningen sin på egenhånd. Det sier det meste om et Bergen Høyre som i 2019 er desperate etter velgernes stemmer, sier Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror ikke det er noen partier i Bergen som har drevet listebæring tidligere.

– Det kan hende at andre partier i fremtiden må vurdere det samme. Det er det som er synd med at Bergen Høyre så skamløst har begynt med listebæring.

Les også: Dødt løp mellom MDG og bompengepartiet i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kunne holdt seg for gode

Arbeiderpartiet mener Høyre burde holdt seg for gode til å drive listebæring på valgdagen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Arbeiderpartiet mener Høyre burde holdt seg for gode til å drive listebæring på valgdagen. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Også Arbeiderpartiets valgkampsjef Linn Katrin Pilskog kaller Høyres strategi desperat.

– De kunne holdt seg for gode til dette. De virker litt desperate. Vi har fått inn en del bilder fra velgere av at Bergen Høyre står rett utenfor stemmelokaler med høyrejakker og deler ut stemmesedler, så det er helt tydelig at de gjennomfører dette, sier Pilskog til ABC Nyheter.

Til Bergens Tidende sa Pilskog at Arbeiderpartiet ville vurdere listebæring etter at det ble klart at Høyre skulle gjøre det.

– Vi vurderte det fordi vi mener det er viktig at velgerne får en balansert informasjon, men vi har kommet fram til at vi ikke vil plage folk på valgdagen på denne måten.

Pilskog opplyser om at det er gitt beskjed fra valgstyret om at partier ikke har lov å stå rett utenfor stemmelokalene.

– Det er jo et demokratisk problem at Høyre ikke respektere dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet ser ikke noe prinsipielt problem ved Høyres strategi.

– Det er opp til hvert enkelt parti hvorvidt de vil bære lister eller ikke. Det er helt greit å gjøre. Vi gjør det ikke fordi vi mener velgerne bør få ro til å stemme i fred på valgdagen, sier Bergen Frps 1. kandidat Tor Woldseth til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

Video: Bergen og Oslo skiller seg fra resten av landet med byparlamentarisme. Hva betyr det?

Høyre stusser over kritikken

Høyres Marte Leirvåg stusser over kritikken, og synes det er rart at dette blir en stor sak.

– Hvis man mener listebæring burde vært ulovlig, så burde man fremme forslag om det. Det må være opp til partiene selv å velge hvordan de driver sin valgkamp. Det er mange ting de andre partiene gjør i sine valgkamper som jeg ikke liker. Det betyr ikke at jeg rykker ut og kritiserer dem i mediene av den grunnen.

Så lenge partiene holder seg innenfor loven, synes ikke Leirvåg det er nødvendig å kritisere andres måter å drive valgkamp på.