Regionreformen:Forbitrede fylkespolitikere buldrer mot Sanners Viken-tvang

En olm Olav Skinnes (Sp) går opp for å foreslå å fryse Viken-prosessen. Han er varaordfører i Buskerud.
En olm Olav Skinnes (Sp) går opp for å foreslå å fryse Viken-prosessen. Han er varaordfører i Buskerud. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte sammenslutningen av Akershus, Buskerud og Østfold til storfylket Viken går trolig gjennom etter historisk fellesmøte mellom de tre fylkestingene fredag. Men ikke uten kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre fylkesordførerne Anette Solli (H, Akershus), Ole Haabeth (Ap, Østfold) og Roger Ryberg (Ap, Buskerud) la fram et felles forslag til et felles Viken fylke, da de involverte fylkestingene i Akershus, Buskerud og Østfold fredag møttes for første gang – i nabofylket Oslo.

Bakteppet for møtet er at alle tre fylkesting har gått imot Viken-prosjektet som H, Frp, Venstre og KrF banket gjennom i sitt regionreform-vedtak i Stortinget 8. juni.

Blant annet gjaldt det navnet på den nye fylkeskommunen og antall medlemmer i det nye fylkestinget, fellesnemnd og et arbeidsutvalg som bare skal bestå av seks medlemmer.

Det siste gjør at både Venstre og MDG påpeker at de to store, Ap og Høyre, vil bli enerådende.

Les også: KrF berger Viken i Stortinget

Forslag om stopp – men ingen behandling

På møtet fremmet både SV og Senterpartiet forslag om at forsamlingen skulle konstatere at det ikke er flertall for dannelsen av Viken, og fylkestingene ikke finner grunnlag for å fastsette det som var foreslått som vedtak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi opplever å være i en tvangssammenslåing og utsetter dette til Stortinget har tatt endelig stilling til de forslag som foreslår at fylket Viken oppløses», het det fra Sp.

De påpeker at Arbeiderpartiet har fremmet et såkalt Dokument 8-forslag i Stortinget om å omgjøre vedtaket om Viken.

Et flertall i de tre fylkestingene, inkludert Ap, stemte imidlertid ned en felles beslutning både om fylkesordførernes og innkomne forslag. I stedet blir de oversendt til de tre fylkestingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr jo at Akershus bestemmer alt, ble det påpekt fra talerstolen.

Akershus er først ute med fylkestingsmøte. Og ingen vedtak blir gjeldende hvis ikke alle tre fatter nøyaktig like beslutninger.

– Da er det ifølge loven Kommunal- og moderniseringsadepartementet som skal fatte vedtak, påpekte fylkesordfører Anette Solli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Gjermund Skaar og andre mente at man burde arbeide seg fram til enighet i fellesskap.

– Dersom fellesskapet hadde fått diskutere seg fram til enighet, kunne fylkene selv avgjort hvordan det hele skal bli. I stedet betyr vedtaket her at vi overlater til andre å avgjøre, innvendte Frps Helge Fossum (Akershus).

Oslo midt i - men utenfor

Høyre- og KrF-politikerne i de tre fylkene sluttet opp om Viken, og Frp likedan - med en del frustrasjoner og noen endringsforslag.

Bare Venstre var sprudlende entusiastisk for det nye storfylket Viken som stortingsflertallet presser gjennom.

– Venstre heier på regionreformen. Nye og store fylkeskommuner er nødvendig for å få nye oppgaver desentralisert. Dette er det motsatte av sentralisering! Dette er bare starten, sa Venstres Solveig Schytz (Akershus).

Akkurat forholdet til Oslo er noe av det som irriterer, ikke minst fylkestingspolitikerne fra Akershus, kom det på fellesmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akershus og Oslo er en felles arbeidsregion og har et sammensmeltet kollektivtransportsystem, påpekte flere.

Venstre mener for øvrig at arbeidsutvalget må utvides til ni medlemmer og spesifisere at minst fem partier skal være representert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sanners gledesdag: Åpnet første møte for det nye kjempefylket Viken

Bygger opp Viken-patriotisme

Men det var bare fornavnet på kritikken som kom opp om vedtaket om Viken, som samtlige fylkesting har gått mot.

– Vi har kjempet mot denne sammenslåingen som ingen av de tre fylkene ønsket. Sanner snakket om modernisering. Jeg ser ikke konturen av noen modernisering, sa Vibeke Limi (Frp) fra Akershus i debatten.

– Vi ville ikke dette! Vi hadde tro på en regionreform som skulle gjøre alt bedre for innbyggerne. For Akershus løses det meste mot Oslo, sa en annen akershuspolitiker, Tonje Brenna (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er her fordi vi kan ikke noe annet. Men også fordi dette fylket er en veldig god idé. Jeg er i hvert fall glad for vedtaket, selv om jeg vet det er delte meninger i salen, sa fylkesordfører Anette M. Solli (H) og startet arbeidet med å bygge opp Viken-patriotisme:

– Disse fylkene er det beste landet kan by på! Det er faktisk her masse kraft og potensial ligger. Vi blir større, sterkere og forhåpentligvis raskere.

– Frankenstein-monsteret Viken

– Det riktige er at vi i fellesskap diskuterer oss fram til enighet her, argumenterte Gjermund Skaar (SV) for, men ble nedstemt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
– Det riktige er at vi i fellesskap diskuterer oss fram til enighet her, argumenterte Gjermund Skaar (SV) for, men ble nedstemt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Fra SV kom motsatt signal.

– Én ting som ikke kom tydelig nok fram i talen til statsråden, er at ingen ønsker Viken! Frankensteinmonsteret er Viken, sa Gjermund Skaar fra SV i Akershus.

– Vi er virkelig den dårligste løsningen i det som kan være en god løsning for Trøndelag, sa han.

– Fra SVs side ser vi dette som en sentralisering av makt, politikk og arbeidsplasser. Buskerud er den største taperen. Den nest største taperen er Østfold. Vi oppfatter ikke dette som en regionreform, men en nedleggelse. Man kunne likegodt kalt det nye fylket Akershus. Vi vil fortsatt jobbe for å stoppe denne prosessen, sa Skaar og utløste applaus - trass i reglene som ifølge ordstyreren forbyr mishagsytringer eller bifall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget ligger også at Viken skal styres etter parlamentarisk modell, slik Oslo er, og ikke med formannskap. Det mener flere av representanten kommer til å gi store fordeler til de to store partiene.

– Vi mener formannskapsmodellen er bedre enn parlamentarisme. Jeg er skeptisk til at det nye storfylket vil løse utfordringene på en god måte. Vi har felles arbeidsmarked med Oslo, sa MDGs Øyvind Solum.

Representanter fra samtlige partier, uansett syn på Viken, understreket fra talerstolen at de vil være konstruktive og gjøre det best mulige ut av det når fusjonen blir gjennomført.