Alt om valget
Følg valget:

Ap-ordfører erter Frp-kandidat ved å be om folkeavstemning om bompenger

<p>Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og 2. kandidat for Vestfold og Telemark Frp Thorleif Fluer Vikre (t.v) og Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (t.h).</p>
Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og 2. kandidat for Vestfold og Telemark Frp Thorleif Fluer Vikre (t.v) og Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (t.h). Foto: Frp/NTB Scanpix

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss sendte brev til Samferdselsdepartementet og spurte om lov til å holde folkeavstemning om bompenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hei, statssekretæren i kommunaldepartementet opplyste på Facebook at FrP vil at det skal arrangeres folkeavstemning før det settes opp nye bomstasjoner. Det skal snart settes opp nye bomstasjoner på E18. Jeg lurer på om vi kan arrangere en folkeavstemning om vi skal ha disse bomstasjonene eller ikke, og hvilken betydning resultatet av en slik folkeavstemning vil ha for om bomstasjonene blir satt opp eller ikke?»

Slik lyder brevet Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) sendte Samferdselsdepartementet 3. august. I brevet viser han til en Facebook-post der Thorleif Fluer Vikre (Frp) oppfordrer velgere til å stemme på partiet hans om de ønsker folkeavstemning om bompenger.

Se Samferdselsdepartementets svar nederst i artikkelen.

Vikre er både 2. kandidat til fylkesvalget for Vestfold og Telemark Frp og statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

(Artikkelen fortsetter under)

Denne sponsede Facebook-posten fikk Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) til å sende et brev til Samferdselsdepartementet med spørsmål om kommunen kan få holde en folkeavstemning. Foto: Skjermdump Facebook
Denne sponsede Facebook-posten fikk Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) til å sende et brev til Samferdselsdepartementet med spørsmål om kommunen kan få holde en folkeavstemning. Foto: Skjermdump Facebook

– Veldig merkelig utspill

– Hvorfor sendte du denne e-posten til Samferdselsdepartementet, Kåss?

– For meg virker dette utspillet veldig merkelig. Vikre har kjøpt Facebook-spons på et innlegg om at hvis vi stemmer på ham, så får vi folkeavstemning.

Ordføreren synes det er en rar idé at innbyggerne skal stemme over om de vil penger fra staten eller ikke.

– Hvis vi har en folkeavstemning om bompenger her, vil nok alle innbyggerne gjerne ta imot penger fra staten. Men jeg har ikke noe tro på at julenissen skal dukke opp med penger for å betale for veiprosjekter.

– Er e-posten din ment som humor? spør ABC Nyheter.

Kåss svarer med å sitere den danske dikteren Piet Hein: «Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig.»

– Det har vært så mange utspill fra Frp om bompenger at man kanskje kan se på det som litt humor. Hadde dette med folkeavstemning og ekstra penger vært sant, hadde det vært hyggelig. Men jeg tviler på det. Det blir litt som når man får e-poster om at man har vunnet i Microsoft-lotteriet. Vi har blitt fortalt i flere år at Frp skal rydde opp i bompengebruken, men så viser det seg at de ikke har noe mer penger enn andre partier har.

Les også: Uklart rundt bompengeavtalen: – Ikke så lett å forstå hva dette betyr

– Ikke lett å vite hvilken vei Robin Kåss flyr

Thorleif Fluer Vikre (Frp) har vært politiker i Porsgrunn i 20 år og kjenner Robin Kåss godt.

– Han og partiet hans er ikke spesielt interessert i å høre om folks meninger om bompenger. Om de ønsker en folkeavstemning om bompenger på E18 er de litt sent ute. Den veien er både planlagt og bygget, sier Vikre til ABC Nyheter.

Frp-politikeren har jobbet for å få kommunale folkeavstemninger om bompenger lenge. I en tidligere periode i fylkestinget hadde han saken oppe til votering, uten stor suksess.

– Når vi kan ha en folkeavstemning om noe så komplisert som EU, bør vi kunne ha folkeavstemning om noe som er mye enklere – bompenger. Frp er prinsipielt for flere spørsmål til folkeavstemning. Lokalbefolkningen bør få være med å bestemme om det skal innføres bompenger og eiendomsskatt.

– Opplever du at Kåss sparker i din retning?

Vikre humrer litt.

– Ja, selvfølgelig skal han prøve å erte meg. Det går bra. Det er ikke alltid lett å vite hvilken retning Robin Kåss flyr, men dette tar jeg med stor ro. Han virker mer opptatt av å skyte fra hofta enn å stille spørsmål ved om det politiske forslaget faktisk er interessant.

Samleside: Les alle sakene om høstens kommunevalg

– Kan gjerne ha folkeavstemning for min del

Da ABC Nyheter intervjuet Kåss og Vikre torsdag, hadde ordførerens brev ikke blitt besvart av Samferdselsdepartementet. Men etter at ABC Nyheter sendte en e-post til departementet samme dag og spurte om de hadde tenkt til å svare Kåss, fikk ordføreren sitt svar.

I et brev datert fredag 30. august, svarer statssekretær Tommy Skjervold (Frp):

«Porsgrunn kommune kan for min del gjerne arrangere folkeavstemning om nye bomstasjoner i kommunen. Samferdselsdepartementet har ingen synspunkt på dette.

Fremskrittspartiet foreslo dette i Oslo før nye bomstasjoner ble satt opp der, nettopp for at innbyggerne skulle ha en direkte stemme i denne konkrete saken, men ble nedstemt av blant annet Arbeiderpartiet. Hvorvidt de ulike partiene på Stortinget vil lytte til en slik avstemning og følge opp kan jeg ikke svare på».

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss kommenterer at svaret er som forventet.

– Vi kan ha en folkeavstemming, men vi får ikke noe penger etterpå, og da har det jo ingen mening ...

Personvernpolicy