Lae Solberg (H): – Frp og Rødt har begrenset troverdighet i samferdselspolitikken

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Høyre er veldig like Arbeiderpartiet i sin samferdselspolitikk i Oslo. Høres byrådskandidat Eirik Lae Solberg svarer at Frp mangler troverdighet i sin samferdselspolitikk i hovedstaden.
Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Høyre er veldig like Arbeiderpartiet i sin samferdselspolitikk i Oslo. Høres byrådskandidat Eirik Lae Solberg svarer at Frp mangler troverdighet i sin samferdselspolitikk i hovedstaden. Foto: NTB Scanpix

Høyres byrådslederkandidat i Oslo reagerer på at Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Arbeiderpartiet og Høyre fører lik samferdselspolitikk i Oslo.

– Høyre i Oslo har støttet bypakken, innføring av bompenger og fjerning av parkeringsplasser, med unntak av et par gater. Derfor er det overraskende at de forsøker å skape et inntrykk av at Arbeiderpartiet og Høyre er to motpoler i norsk politikk. Det stemmer ikke, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) til ABC Nyheter.

Han får støtte av partiets 1. kandidat i Oslo, Aina Stenersen, som mener de to partiene er særlig like på samferdselsfeltet.

– Både Høyre og Arbeiderpartiet har gått inn for Oslopakke 3 og sykkelplanen vi i Frp stemte mot. Vi er nok tydeligere og tøffere enn Høyre innenfor samferdsel. Vi ønsker en lavere bompengeandel enn Høyre har gått til valg på, sier hun til ABC Nyheter.

H: – Faller på sin egen urimelighet

Påstanden om at Høyre og Arbeiderpartiet fører en lik samferdselspolitikk, får Høyres byrådslederkandidat i Oslo til å reagere.

Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det synes jeg faller på sin egen urimelighet. Tilfellet er at Frp har stilt seg utenfor Oslopakke 3. Da har de heller ikke penger til å satse på kollektivtransport eller bygge nye miljøtunneler som får trafikken vekk fra gatene, sier Eirik Lae Solberg (H) til ABC Nyheter.

Han mener både Frp og Rødt har begrenset troverdighet i sin vei- og kollektivpolitikk fordi de er de to eneste Oslo-partiene som ikke har sluttet seg til Oslopakke 3. Uten pakken vil heller ikke finansiering av Frps ønskede samferdselsprosjekter være mulig, mener Solberg.

– Det er betydelig uenighet mellom Høyre og Ap i Oslo på to områder. Vi ønsker å bygge ny T-banetunnel i en annen trasé enn Ap som vil gi et nytt T-banetilbud til 100.000 mennesker. I tillegg ønsker Høyre en bompengeløsning som gjør det enklere for folk å få hverdagen til å gå opp uten at det koster for mye.

Han viser til Høyre og KrFs sitt felles forslag om en bompause på ettermiddagen hvor bilister kun skal betale for å passere i bomringen én gang på tre timer – det motsatte av Venstres nye forslag om å øke rushtidsavgiften, som Høyre er imot.

Tross kritikken fra Frp ønsker Høyre og Solberg seg et bredest mulig borgerlig byråd med Høyre, Venstre, KrF og Frp.

– Oslo trenger en ny kurs. Jeg ser fram til å finne gode løsninger etter valget. Men det er uaktuelt for Høyre å sette Oslopakke 3 i spill.

Frp: – Utfordrende med Venstre

Frp har åpnet opp for å samarbeide med Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i et mulig byråd med et sterkt krav om bompengereduksjon. Aina Stenersen har også åpnet for en kopi av regjeringssamarbeidet i Oslo, med Høyre, Venstre, KrF og Frp i byråd, slik Solberg ønsker seg.

Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Er det godt grunnlag for et byrådssamarbeid når dere står så langt fra hverandre i samferdselspolitikken?

– Jeg tror Høyre trenger å ha oss med i et byråd fordi vi representerer mange velgere som synes det har blitt for mye bompenger. Samtidig tror jeg byrådet trenger Frp fordi Venstre i Oslo har foreslått å doble bompenger i rushtiden. Det kommer ikke til å skje med oss i byråd.

– Er det da fortsatt en mulighet for Frp å samarbeid med Venstre?

– Jeg tror det blir mer utfordrende med Venstre, fordi det er helt uaktuelt for Frp å doble rushtidsavgiften. Det er både urettferdig og usosialt.

Aktuelt: MDG: Venstre grønnvasker bomavtalen for Frp

Venstre: – Usannsynlig med Frp

At Venstre skal samarbeide med Frp i Oslo, anser imidlertid Venstre som usannsynlig.

– Begge partiene har vært en del av et borgerlig samarbeid i 20 år, og vi har funnet gode løsninger i enkeltsaker. Men vi har aldri sittet i byråd med dem. Jeg ser på det som usannsynlig at det blir aktuelt etter valget, sier Venstres 1. kandidat i Oslo, Hallstein Bjercke, til ABC Nyheter.

En av grunnene til det er at Frp og Venstre står langt fra hverandre nettopp i samferdselspolitikken. Oslo Venstre anser seg selv som arkitekten bak Oslopakke 3, og vil ifølge Bjercke forsvare den med nebb og klør.

– Det er en av de viktigste sakene vi jobber med i bystyret i Oslo – å sørge for at klimasuksessen Oslopakke 3 lever videre.

Debatt: Raymond Johansen eller Eirik Lae Solberg: Hvem blir byrådsleder i Oslo

FNB er Venstres hovedmotstander

Mens Venstre anser et samarbeid med Frp i Oslo som usannsynlig, er et samarbeid med FNB uaktuelt.

– Jeg ser ikke noe samarbeidsgrunnlag mellom FNB og Venstre. De er, sammen med Rødt, vår hovedmotstander i valgkampen. Deres viktigste sak er å fjerne bompenger. Vi har sagt at vi går til valg på et blågrønt byråd med et så sterkt grønt som mulig, med KrF og Høyre, og vi utfordret MDG til å være med.

Bjercke mener en slik koalisjon vil være det beste byrådet for hovedstaden.

Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, her fotografert i forbindelse med det første offisielle spadetaket for det nye Munchmuseet i Bjørvika i 2015. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, her fotografert i forbindelse med det første offisielle spadetaket for det nye Munchmuseet i Bjørvika i 2015. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det blir et byråd som fortsetter den grønne utviklingen i Oslo, satser på kollektivtransport og ren luft i byen, og at Oslo tar sin del av klimakampen. Det blir et byråd som ikke har et dogmatisk forhold til om tjenestene er private eller offentlige, men vektlegger kvalitet på tjenester. Et slikt byråd holder fløypartiene både til Venstre og Høyre unna makt.

MDG går imidlertid til valg på å delta i et fortsatt rødgrønt byråd med SV og Ap, og har utelukket et borgerlig samarbeid.

– Høyre sier det ikke blir noen økt rushtidsavgift med dem i byråd. Står de borgerlige partiene for langt unna hverandre på bompenger?

– Det er i tråd med tiden vi lever i. Se på rødgrønn side. Der har du Rødt som er imot bompenger, Ap som ikke vil øke dem og MDG vil øke dem. Slik er det på borgerlig side også. Frp er imot bompenger, Høyre vil ikke øke bompenger, mens Venstre går inn for å differensiere bomsatsene tøffere.

– Det viser at dette er et miljøvalg, et klimavalg. Alle klimastandpunkt er representert på begge sider av den politiske aksen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Medier: Sondland retter anklager mot Trump15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene
Siste nytt
16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkMedier: Sondland retter anklager mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene
Populært