Alt om valget
Følg valget:

ABC Nyheter forklarer:

Bergen og Oslo skiller seg fra resten av landet med byråd og bystyre. Hva betyr det?

I videoen forsøker ABC Nyheter å forklare hva byparlamentarisme er, og hva som er forskjellen på byråd og bystyre.

Raymond Johansen ønsket å kalle byrådet for byregjering da han overtok som byrådsleder i 2015. Forslaget ble tolket som forfengelighet, men har også en logisk forklaring. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et knapt flertall i Oslo bystyre stemte i 2016 for å endre navnet på byrådet til «byregjering». Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ville være byregjeringsleder. Navnendringen stanset imidlertid opp i Kommunaldepartementet, som slo fast at den var ulovlig.

Byråd forble byråd, men byrådsleder Johansen sto, tross latterliggjøring og påstander om forfengelighet, fast på at det hadde vært enklere for velgere å forstå hva byrådet drev med dersom det ble kalt en byregjering. Hvorfor mener han det?

Oslo og Bergen skiller seg fra andre kommuner i Norge ved at de har en styringsmodell kalt byparlamentarisme heller enn formannskap, som er den vanlige modellen i norske kommuner.

Byparlamentarisme minner om parlamentarismen vi ser nasjonalt, hvor regjering og storting, departementer og ministere henholdsvis kan sammenlignes med byråd, bystyre, byrådsavdelinger og byråder.

Samleside: Alle sakene om kommunevalget

De to byene fordeler makten mellom et byråd og et bystyre, som har ulike oppgaver i den offentlige forvaltningen.

I videoen øverst i artikkelen forsøker ABC Nyheter å forklare hva byparlamentarisme er, og hva som er forskjellen på byråd og bystyre.

Les mer om kommunevalget 2019:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden