Sendte brev med krystallklar beskjed til alle landet ambassader:

Her er president Erdogans spionasje-ordre

<p>I brevet (innfelt) sendt på vegne av president Erdogan (bildet) til Tyrkias ambassader og konsulater, beordres diplomatene til å rapportere inn «alle former for FETÖ/PDY-organisering i landet/regionen du bor i».</p>
I brevet (innfelt) sendt på vegne av president Erdogan (bildet) til Tyrkias ambassader og konsulater, beordres diplomatene til å rapportere inn «alle former for FETÖ/PDY-organisering i landet/regionen du bor i». Foto: Reuters/NTB scanpix

Etter kuppforsøket ba Tyrkias president ambassadene sende en «detaljert rapport» om selskaper og privatpersoner som kunne mistenkes å tilhøre Gülen-bevegelsen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet som ABC Nyheter har fått en kopi av, pålegges alle tyrkiske ambassader og konsulater å rapportere inn «alle former for FETÖ/PDY-organisering i landet/regionen du bor i».

FETÖ er betegnelsen tyrkiske myndigheter bruker om Gülen-bevegelsen som de også har utpekt som ansvarlige for kuppforsøket sommeren 2016. Å bli knyttet til denne – eller kurdiske PKK – kan innebære fare for den enkelte, og eventuelt også familie i Tyrkia.

Den siste uka har ABC Nyheter satt søkelys på tyrkisk registrering av borgere, frivillige organisasjoner og lovlige selskaper i Norge. Mer enn 120 navngitte personer fra Norge er nevnt i en rapport fra den regimelojale tenketanken SETA som skal omhandle PKKs finansiering i Europa, og 45 andre som knyttes til Gülen-bevegelsen.

Å støtte PKK eller være sympatisør av den islamske predikanten Gülen som de siste tyve årene har bodd i USA, er helt lovlig i Norge. Å bli assosiert med disse kan faktisk styrke en eventuell asylsøknad, noe som var tilfelle da fem personer med tilknytning til Tyrkias forsvar søkte asyl i Norge for et par år tilbake.

Direktoratet for religiøse saker

Dokumentet er undertegnet Halife Keskin på vegne av presidenten. Keskins tittel er visedirektør for utenriksrelasjoner og tilknyttet Direktoratet for religiøse saker.

Det sjokkerende brevet er datert 20. september 2016, drøye to måneder etter kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan. Tyrkias ambassade i Oslo har ikke besvart en henvendelse om dokumentet.

Ambassaden har med andre ord valgt verken å bekrefte eller avkrefte skrivet som antyder et brudd på den norske straffeloven. § 126 forbyr innsamling av personlige opplysninger til fordel for en fremmed stat, og strafferammen er inntil tre års fengsel.

Andre kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med betviler ikke brevets ekthet. Saken er svært sensitiv og norske tyrkiakjennere ønsker ikke å bli koblet til offentlig omtale av det som beskrives som en ordre om spionasje mot personer og virksomheter i Norge.

«Ordren» skal tidligere også ha blitt diskutert i ulike internettfora for tyrkere i Norge.

«En detaljert rapport»

I brevet fremkommer det at informasjonen skal brukes ved en konferanse i Istanbul 10.-14. oktober samme år. Beslutningen om å rapportere inn mistenkte Gülen-sympatisører skal ha blitt tatt på et møte i Ankara hvor også president Erdogan var til stede, fremkommer det.

Ambassader og konsulat blir bedt om å sende «en detaljert rapport» som skal inkludere «en oversikt over utdanningsinstitusjoner (barnehage, barneskoler, ungdomsskoler, fakulteter, sovesaler, osv.), frivillige organisasjoner, veldedighetsorganisasjoner, menneskelige ressurser, kulturelle aktiviteter osv.».

De blir også bedt om å sørge for en nødvendig bekreftelse «fra vår organisasjons generaldirektorat» på at den potensielt skadelige informasjonen er mottatt.

Fredag ba Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som selv er nevnt i SETA-rapporten, om at UD krevde garantier fra ambassaden mot spionasje i Norge og eventuelle represalier ved reiser til Tyrkia.

Personvernpolicy