Brexit-krangel om landbruk i WTO

LANDBRUKSHANDEL: Hva med våre tollfrikvoter til EU når britene går ut? Kravene sto i kø fra eksportørland som USA, Russland, Kina og Canada på et landbruksmøte i WTO 25. juni.
LANDBRUKSHANDEL: Hva med våre tollfrikvoter til EU når britene går ut? Kravene sto i kø fra eksportørland som USA, Russland, Kina og Canada på et landbruksmøte i WTO 25. juni. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opphetet debatt på landbruksmøte i WTO: Eksportland urolig for at de avtalte kvotene for tollfri eksport til EU blir mindre verdt når Storbritannia går ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke land kritiserte EUs planer for hva som skal skje med deres eksportvilkår til EU når britene trer ut av unionen ikke minst hvis det ikke blir en ordnet Brexit.

Det skjedde på et uformelt møte i landbrukskomiteen i Verdens handelsorganisasjon WTO tirsdag og onsdag denne uka.

I WTO har landene avtalt tollfrikvoter til hverandre som ledd i målet om friere verdenshandel. Nå står krangelen om størrelsen på disse tollfrie kvotene når EU krymper idet britene trekker seg ut.

Les også: EU og britene kaster seg ut i hardt Brexit-vær i WTO

Skal EU forplikte seg til å ta imot like store kvoter med tollfri eksport av ulike landbruksvarer da?

Nei, sier EU, som har laget en komplisert plan for hvordan disse tollfrikvotene skal fordeles på rest-EU med 27 land, og Storbritannia utenfor.

Denne planen ble kraftig kritisert av Australia, Canada, Kina, New Zealand, Paraguay, Russland, Uruguay og USA ifølge en rapport ABC Nyheter har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australia var spesielt bekymret for innretningen på 50 millioner euro som EU avsetter til å støtte irske storfebønder dersom prisene deres faller når Storbritannia, inkludert Nord-Irland, forlater fellesskapet.

Storbritannias representanter uttrykte overraskelse over de andre medlemslandenes reaksjon.

Overraskelsen kan også virke overraskende: Allerede i 2017 forlangte sju land at summen av kvoter på landbruksvarer de får eksportere til EU pluss de britiske øyer med lav eller null toll, skal være høyere enn dagens kvoter som gjelder EU nå.