Nå går Corbyn for ny folkeavstemning om Brexit

MOT BREXIT: Labour-leder Jeremy Corbyn vil ikke lenger stå fast på resultatet av folkeavstemningen om Brexit.
MOT BREXIT: Labour-leder Jeremy Corbyn vil ikke lenger stå fast på resultatet av folkeavstemningen om Brexit. Foto: Peter Nicholls/NTB scanpix / Reuters

Labour-lederen krever at den nye britiske Tory-statsministeren skal avholde avstemning om utfallet av en ny Brexit-avtale eller brudd, og varsler at Labour vil stå på for å forbli i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har Labour-leder Jeremy Corbyn etter konsultasjoner kommet fram til den kontroversielle konklusjonen at resultatet av britenes folkeavstemning i 2016 om utmelding av EU, Brexit, skal prøves på nytt, melder avisa Independent.

I et brev utfordrer han påtroppende statsminister for det konservative partiet til å avholde folkeavstemning om resultatet når forhandlingene med EU er overstått, enten med eller uten en overgangsavtale mellom EU og et Storbritannia utenfor.

Han varsler også at Labour vil drive en kampanje for «remain» - forbli - i EU.

Overprøver avstemning - skylder på Tory'ene

Tirsdag morgen innkalte Corbyn Labours skyggeregjering for å konkludere etter partiets høringsrunde om ståsted for forholdet til EU, skriver Labour på sin hjemmeside.

Deretter sendte han ut en epost til samtlige partimedlemmer, vel vitende om at det er kontroversielt å ikke stå ved det flertallet i folket besluttet i 2016.

«Vi vet alle at Brexit-saken har vært splittende i våre samfunn og noen ganger i vårt parti også», innleder partilederen.

At Corbyn vil overprøve den opprinnelige Brexit-avstemningen forsvarer han med at Labour i sitt 2017-program gikk imot en utgang av EU uten noen avtale, eller en avtale planlagt av de konservative tory'ene for å«...som truer arbeidsplasser, levestandard og det åpne, multikulturelle samfunnet som vi som internasjonalister setter sånn pris på», skriver han til medlemmene (ABC Nyheters oversettelse).

Det nystartede Brexit-partiet mener Corbyns utspill gjør at Brexit-tilhengerne i Labour bør komme over til dem:

Da britene 23. mai gjennomførte valg til det EU-parlamentet de ifølge Brexit-vedtaket skulle vært ute av, fikk Brexit-partiet under ledelse av Nigel Farage 30,5 prosent av stemmene, Labour 13,6.

Vil ha nyvalg i Storbritannia

Corbyn oppsummer at Labours kompromissplan for å samle landet bygde på en tollunion med EU, en sterk tilknytning til EUs indre marked og beskyttelse av miljø og arbeidstakernes rettigheter.

– Men statsministeren avslo å kompromisse og var ikke i stand til å levere, så vi avsluttet samtalene partiene i mellom, skriver han.

«Vi trenger et parlamentsvalg. Etter ni år med sparetiltak er for mange folk i dette landet ute av stand til å finne anstendig sirket og rimelig betalt arbeid, og er nødt til å klare seg med offentlig støtte som har blitt kraftig redusert.», skriver Jeremy Corbyn til partimedlemmene.

Personvernpolicy