Forsvarsministeren avviser feil informasjon til Stortinget

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsministeren aksepterer ikke at han feilinformerte Stortinget i NH90-saken. – Mitt utsagn er godt innafor, sier Frank Bakke-Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Stortinget tirsdag behandlet NH90-innkjøpene, ble det debatt om ABC Nyheters oppslag fra forrige uke hvor det fremkom at Frank Bakke-Jensen uttalte seg feilaktig under høringen i januar.

– Jeg mener jeg er godt innafor, sa derimot forsvarsministeren til sitt forsvar i Stortinget tirsdag.

Han hevdet også at utsagnet kom under en diskusjon om kvalitet eller leveranse i programmet, mens det egentlig ble sagt i hans eget forberedte åpningsinnlegg til komiteen.

Stridens eple er at han under høringen i januar kategorisk slo fast at «det er også et poeng at ingen andre land har hevet kontrakten».

Han nevnte altså ikke med et ord at Nato-kollega Portugal hadde trukket seg fra innkjøpene i 2014. Det fikk Nils T. Bjørke, som sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen for Senterpartiet, til å kreve at han kom tilbake til Stortinget for å korrigere sitt utsagn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Portugal hadde ikke økonomi

Som svar på dette sa Bakke-Jensen i dag:

– Det er ingen nasjoner som har gått fra kontrakten på grunn av prosessen med produksjon og leveranse. Portugal gikk fra kontrakten fordi de ikke hadde økonomiske muligheter for å være med.

Bakke-Jensen mente også at utsagnet hans under høringen kom i en kontekst som gjorde det naturlig. Ifølge Stortingets referat fra høringen 28. januar snakket forsvarsministeren først om mulighetene for å heve kontrakten og de vurderingene som ble gjort i 2013 og 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sier han: «I tillegg ble det anslått at det ville ta fem til syv år fra ny kontrakt til alternativt helikopter kunne være på plass. I tillegg kommer gjennomføringstida for beslutningsprosess og kontraktinngåelse, som erfaringsmessig tar anslagsvis to år. Det er også et poeng at ingen andre land har hevet kontrakten.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

I replikkutvekslingen tirsdag virket ikke Bjørke overbevist. Han poengterte at utsagnet under høringen ikke hadde kommet under en diskusjon om saken.

– Jeg merker meg at forsvarsministeren mener ingen trakk seg av tekniske grunner, sa Bjørke.

Knusende kritikk

Det var i debatten om et samlet forslag fra kontroll- og konstitusjonskomiteen ordskiftet fant sted. Komiteen la tirsdag frem en innstilling hvor så godt som alle forsvarsministere siden 1999 ble kritisert.

Det skjedde etter at Riksrevisjonen i fjor høst la frem en rapport med knusende kritikk av prosessen og måten Stortinget hadde blitt holdt informert gjennom de siste tyve årene.

Kun to forsvarsministere før Bakke-Jensen – Espen Barth Eide (Ap) og Ine Eriksen Søreide (H) – slapp sånn noenlunde heldig fra omtalen av hvordan innkjøpene av 14 NH90-helkoptre til Kystvakten og Forsvarets nye fregatter, har vært håndtert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget skal nå få orientering om det fortsatt er mulig å gå til innkjøp av alternative helikoptre for å dekke deler av behovet. Forsvarsministeren antydet at det først ville skje i sammenheng med at Forsvarssjefen vil legge frem sitt fagmilitære råd i oktober.

Komiteens leder, Dag Terje Andersen (Ap), understreket i en replikk at Stortingets fagkomité også måtte få anledning til å vurdere hele kostnadsbildet, etter at det har blitt kjent at et alternativt helikopter kan være adskillig billigere.

– Det skal vi levere, svarte Frank Bakke-Jensen.