Helikopterskandalen:NH90 kan delvis bli byttet ut

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et alternativ til NH90-helikopterne må utredes. I dag behandler Stortinget helikopterskandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag skal Stortinget behandle innstillingen fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen om den skandaløse anskaffelsen av NH90-helikoptre til Forsvaret.

En enstemmig komiteen vil at Forsvarsdepartementet (FD) vurderer saken på nytt. De ber om at et alternativ vurderes «for deler av Luftforsvarets behov».

I fjor høst la Riksrevisjonen frem en knusende rapport om anskaffelsene. De kritiserte en rekke regjeringer for både prosessen, de økonomiske overskridelsene og forsinkelsene.

Tidligere i år ble det avholdt en egen høring om saken. Her måtte flere tidligere forsvarsministere svare for sin egen rolle. I tillegg måtte dagens forsvarsminister forklare seg.

I forrige uke kunne ABC Nyheter avdekke at han ikke hadde gitt komiteen alle relevante opplysninger. Frank Bakke-Jensen (H) slo da blant annet fast at «ingen andre land hadde trukket seg» fra anskaffelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Nato-kollega Portugal trakk seg med virkning fra 31. desember 2014 på grunn av landets økonomiske situasjon. Og før det hadde Danmark hoppet av og heller valgt helikopteret Seahawk fra USA-selskapet Sikorsky.

Senterpartiets representantent i komiteen, Nils T. Bjørke, mente dette var «alvorlig» og ba statsråden om å informere Stortinget.

Det er også Seahawk-helikopteret som blir vurdert som det eneste reelle alternativet til leveranser fra NHI av NH90. ABC Nyheter kunne også avdekke at prisen for dette alternativet var nesten halvparten av det Luftforsvaret opplyste da de vurderte dette i 2012.

Det konkrete forslaget som Konstitusjons- og kontrollkomiteen i dag legger frem til vedtak er:

«Stortinget ber regjeringen om å holde Stortinget løpende oppdatert om den videre oppfølging av saken, herunder komme tilbake til Stortinget på egnet måte med vurderinger av om alternative helikoptre kan være mer formålstjenlig grunnet forventede driftskostnader og flytid».