Arbeiderpartiets landsmøte:

Ap vil ikke gi kommunene vetorett mot vindkraft

VINDKRAFTSTRIDEN: Vestland Ap ville gi kommunene vetorett om bygging av vindkraftanlegg. Her er turgåere ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune 1. april.
VINDKRAFTSTRIDEN: Vestland Ap ville gi kommunene vetorett om bygging av vindkraftanlegg. Her er turgåere ved Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune 1. april. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Ap-landsmøtet avviste å gi lokalbefolkningen vetorett når det kommer opp forslag om vindkraft i deres område.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– La oss droppe vindmøllene på land. De tar for mye plass og tar livet av havørner. Men la oss si ja til flytende vindmøller til havs, appellerte lederen for Arbeiderpartiet Vest, Marte Mjøs Persen, til Ap-landsmøtet.

Også denne forsamlingen er splittet i synet på omfattende utbygging av vindkraftanlegg i norsk natur.

Vestland Arbeiderparti ville ha landsmøtet til å vedta at kommunene skal ha vetorett i spørsmålet om det skal etableres vindkraft på deres område.

Store uenig

Det markerte partileder Jonas Gahr Støre uenighet mot:

– Kommunene bør ha viktige ord med i laget når det skal bygges vindkraft på land. Noe veto mener jeg er å gå for langt, men det må være grundige prosesser, sa han på et pressetreff under landsmøtet.

Sist mandag la Norges vassdrags- og energidirektorat NVE fram sin oversikt over hvilke 13 områder som er gunstige for vindkraftutbygging.

Veto lagt i skuffen

Da redaksjonskomiteen hadde fått behandlet forslaget, gikk den inn for å parkere det med formuleringen «oversendes stortingsgruppa».

Dette ble vedtatt av landsmøtet, der også Ap Vest resignerte.

Allerede før NVEs utredning forelå og skal ut på en omfattende høring, er det bygget, igangsatt og gitt tillatelse til et stort antall vindkraftverk i Norge.

Mange av dem er omstridte.

Innen 2020 skal 18 nye vindkraftanlegg stå ferdige i Norge. 15 av dem er helt eller delvis eid av utlendinger.

– Galskapen må stoppes!

Utfallet forhindret ikke delegaten Øyvind H. Oddekalv fra Hordaland i å varsle at vindkraft vil bli viktig i valgkampen,og at Arbeiderpartiet må lytte til lokaldemokratiet og gi kommunene vetorett.

– Konsesjonsprosessen for det største landbaserte vindkraftanlegget Hordavind må avsluttes nå. Resultatet vil være industrialisering av store naturområder. Viktige naturtyper kan gå tapt for framtida. Galskapen må stoppes! oppfordret Oddekalv.

I distriktsmanifestet ble det for øvrig flertall for et ønske om at responstid for blålys-etatene må forskriftsfestes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden