Åpen for alle - alltid

SV vil ha vindmølle-pause

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV utsetter avgjørelsen om plassering av vindmøller på land, og går inn for pause i vindkraftutbygging til den nasjonale planen for vindkraft er på plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag legger Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fram et forslag til en nasjonal ramme for vindkraft, på oppdrag fra Olje- og energidirektoratet. Forslaget vil deretter bli sendt på høring. Forslaget er ventet å skape stor strid.

Vindkraftutbyggingen har også splittet SV og har spilt en rolle i nestlederkampen som avgjøres lørdag ettermiddag.

Nestlederkandidat Torgeir Knag Fylkesnes og stortingsrepresentant Arne Nævra var blant dem som ville gå inn for full stans i utbygging av vindkraft på land.

Miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken sto bak forslaget om en pause, og fikk støtte fra partiets andre kandidat til nestledervervet, Kari Elisabeth Kaski. Hun mener det er usolidarisk dersom Norge ikke tar sin del av vindkraftutbyggingen på lik linje med andre land.

Les også: Norge stanser ikke vindkraft-utbygging tross anmodning fra FN

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har SV altså besluttet å utsette den endelige avgjørelsen, men går inn for en pause i tråd med Kaskis og Haltbrekkens ønsker.

– Fram til den nasjonale planen er på plass, må behandlingen av alle nye vindkraftsøknader stanses, heter det i SVs klimaresolusjon.

Flere steder i Midt- og Nord-Norge står vindkraftutbyggingen i konflikt med samiske rettigheter, spesielt reindriften.

Partiet går derfor også inn for å utsette konsesjonsbehandling av vindkraftutbygging i samiske områder fram til Samerettsutvalg II er behandlet i Stortinget.

I vedtaket fra landsmøtet krever også SV at vindkraft i likhet med stor vannkraft eies av det offentlige.

Les også: Naturvernere slåss mot flere vindmøller