Statsministre lover EU-toppene troskap til EØS-avtalen idet Vedum entrer talerstolen på Hamar

SAMMENTREFF: Idet Trygve Slagsvold Vedum går på talerstolen i Sp-landsmøtet, tropper statsminist Erna Solberg og den islandske statsministeren Katrin Jakobsdottir opp hos EU-toppene i Brussel. Også Liechtensteins statsminister  Adrian Hasler er med.
SAMMENTREFF: Idet Trygve Slagsvold Vedum går på talerstolen i Sp-landsmøtet, tropper statsminist Erna Solberg og den islandske statsministeren Katrin Jakobsdottir opp hos EU-toppene i Brussel. Også Liechtensteins statsminister  Adrian Hasler er med. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I anledning EØS-avtalens 25-årsjubileum fikk statsministrene fra Norge, Island og Liechtenstein møte EUs toppmøte. Der kom de med en troskapserklæring til EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 09.30 fikk statsministrene fra EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein, Erna Solberg, Katrin Jakobsdottir og Adrian Hasler møte EUs stats- og regjeringssjefer til en halvtimes samtale.

Samtidig på Hamar entret partileder Trygve Slagsvold Vedum talerstolen på Senterpartiets landsmøte. Det skjer på samme sted, i Hamarhallen, der partiet hadde landsøte i 1993, i en tid med gryende EU-medlemskapsdebatt.

Folket stemte nei i 1994, men EØS-avtale ble det, og med det stadig større tilpasning til EUs beslutninger.

I Brussel utstedte Solberg, Jakobsdottir som tilhører SVs søsterparti på Island og Hasler en troskapserklæring til EØS-avtalen.

Hyller pillarer som utfordres

I erklæringen bekrefter statsministrene sin støtte til verdier som demokrati, individuell frihet, et lovbasert samfunn og menneskerettigheter, og sin forpliktelse til åpne samfunn og åpne økonomier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nevner ikke det mange ser på som utfordrende for demokrati, at EØS-landene er forpliktet til å kopiere alt lovverk for det indre markedet som lages av EU.

De oppsummerer at EØS-avtalen i 25 år har garantert likebehandling og juridisk sikkerhet.

De påpeker også at to-pillarsystemet der Norge, Island og Liechtenstein forholder seg til kopiorganene ESA (overvåkingsorgan i stedet for EU-kommisjonen) og EFTA-domstolen (i stedet for EU-domstolen).

Det blir ikke nevnt at dette topillarsystemet nå blir utfordret ved at EU oppretter stadig flere av en annen type maktorganer, byråer, so EØS-landene ikke får kopiere men blir direkte underlagt.

Hyller og fosikrer

Erklæringen slår fast at EØS er et uttrykk for solidaritet mellom landene i Europa og at EØS-midlene de tre landene betaler, reduserer sosial og økonomisk ulikhet i EØS og støtter et levende og fritt sivilt samfunn.

– Vi forsikrer om vår støtte til EØS-avtalen som hjørnesteingen i våre forhold til Den europeiske union, skriver Solberg, Jakobsdottir og Hasler.