Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk

<p>Bjørnar Moxnes mener statsminister Erna Solberg bidrar til å svekke Norges selvstendighet ved ikke å bruke vetoretten Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p>
Bjørnar Moxnes mener statsminister Erna Solberg bidrar til å svekke Norges selvstendighet ved ikke å bruke vetoretten Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener EØS-feiring også er en markering av 25 år med angrep på norsk selvstendighet og arbeidsliv. Samtidig blir han utfordret av Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er oppdatert med tilsvar fra Moxnes på Høyres utsagn om at hans utspill er usolidarisk og at han utfordres til å dra ut på industriarbeidsplasser.

For 25 år siden ble det Europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) inngått. Det overordnede målet med avtalen var å knytte land som står utenfor EU, til det indre markedet i unionen. EØS-avtalen ligger til grunn for all handel Norge gjør med EU-landene, med unntak av fisk og landbruk.

Bakgrunn: Erna Solberg blir første norske statsminister på EU-toppmøte

Fredag reiser statsminister Erna Solberg til Brussel for å være med på feiringen av et kvart århundre med avtalen. Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier til ABC Nyheter at Solberg har fått inngangsbillett til festen betalt av norske arbeidsfolk.

– Solberg-regjeringa har sluppet gjennom EU-direktiver som fremmer sosial dumping, jernbanepakka som privatiserer norsk togtrafikk og ACER som tar fra oss kontroll over egen strøm. Alt dette rammer folk flest på en usosial måte, men det har gjort statsministeren til en populær gjest i Brussel.

Høyre vil inn i unionen: Høyre vil ha EØS – eller ny folkeavstemning om EU-medlemskap

Han mener at andre land kan ha sine grunner til å feire EØS, men mener statsministeren skal huske at når hun er med på feiringen, så er det også en 25 år lang historie med angrep på norsk selvstendighet og arbeidsliv.

(Artikkelen fortsetter under)

Rødt-leder Bjørnar Moxnes . Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes . Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Premiefest

Rødt-lederen viser til at Norges befolkning stemte nei til EU, og aldri har stemt ja til EØS. Og likevel har stortingsflertallet og regjeringer latt norsk politikk på flere samfunnsområder bli diktert fra Brussel. Dette skjer på en måte som rammer den norske modellen og arbeidslivet, mener han.

– At Solberg, som første norske statsminister, blir invitert på et EU-toppmøte er på en måte en premie for denne snikinnmeldingen gjennom EØS. Men her hjemme er det stadig flere arbeidsfolk som kjenner konsekvensene på kroppen, når Brussels diktater rammer vårt arbeidsliv.

Best i verden: Solberg: EØS-avtalen er verdens beste handelsavtale

Moxnes opplever at mens kravene fra den belgiske hovedstaden truer den norske samfunnsmodellen mer enn noen gang, så bruker ikke regjeringen vetoretten.

– Dette gir selvsagt stjerner i boka hos EUs maktelite. Men ikke ute på norske arbeidsplasser og i fagbevegelsen, der stadig flere nå ser at EØS er en trussel mot viktige opparbeida rettigheter.

Usolidarisk av Rødt

Leder i Høyres Europautvalg og medlem i finanskomiteen, Vetle Wang Soleim, påpeker overfor ABC Nyheter at EØS-avtalen bidrar til å sikre arbeidsplasser i Norge. Han viser til siste Menon-rapport som knytter 465.000 arbeidsplasser i Norge direkte til EU som marked innen EØS-avtalen.

– I sin motstand mot avtalen slår Moxnes egentlig vekk grunnlaget for å ha en arbeidsplass å gå til. Ikke minst i norsk industri og rundt om i distriktene, sier Soleim.

Stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim . Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim . Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Han viser til eget hjemfylke, Møre og Romsdal, hvor samme rapport regner med at 45.000 arbeidsplasser er direkte eller indirekte knyttet til eksport innen EØS-området.

– Jeg utfordrer ham til å reise rundt om i landet og si til disse at arbeidsplassen du har er en dårlig idé.

Soleim opplever det som tilnærmet paradoksalt at Rødt, som er opptatt av solidaritet i Norge, men vil fjerne det i resten av Europa.

– Moxnes vil heve murene og stenge grensene for å holde rikdommen innad i eget land i stedet for å ta del i handelen og på den måten kan bidra til å løfte minstestandarder i Europa, sier han og legger til:

– Det er komplett usolidarisk med andre europeere, bare på grunn av en mistanke om at det kan sette arbeidslivet i fare.

Høyres perspektiv er at det ville vært bedre å vært medlem av unionen og i så måte kunne påvirke innenfra. Om kritikken om lite bruk av vetoretten har Soleim følgende å si:

– Vi sitter ikke i Norge og venter på at det skal komme noe vi ikke liker, for så å sette hardt i mot. Vi jobber i Brussel for å kunne påvirke.

Har møtt industriarbeidere

Rødt-leder Moxnes sier til ABC Nyheter at han har møtt industriarbeidere, slik Høyres Soleim utfordrer ham til:

– I går møtte jeg tillitsvalgte fra LO-klubbene i Aker ASA. De representerer tusenvis av industriarbeidere på steder som Kværner Stord, Aker Egersund og Kværner Verdal, og beskjeden derfra var klinkende klar: Få Norge ut av EØS! For EØS baner vei for sosial dumping og lavlønnskonkurranse og ødelegger den norske modellen.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden