EØS-avtalen 25 år:Erna Solberg blir første norske statsminister på EU-toppmøte

TIL EU-TOPPENE: Erna Solberg, her på et tidligere møte med EU-president Donald Tusk, er fredag invitert i det aller helligste.
TIL EU-TOPPENE: Erna Solberg, her på et tidligere møte med EU-president Donald Tusk, er fredag invitert i det aller helligste. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks dager før Storbritannia etter planen skal forlate EU, møter Erna Solberg stats- og regjeringssjefene i EU i anledning 25 år med EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag og fredag denne uka avholder EU et dramatisk toppmøte - der Brexit kommer på dagsorden torsdag - nøyaktig én uke før britene etter planen skal forlate EU.

Dagen etter at «verstingen», et Storbritannia som har meldt seg ut av EU, har blitt diskutert, har EUs stats- og regjeringssjefer fredag morgen invitert sine yndlings-samarbeidspartnere, nemlig statsministrene fra Norge, Island og Liechtenstein til en halvtimes diskusjon.

Underlegger seg EU-lovverket

Yndlingspartnere fordi disse tre landene gjennom EØS-avtalen har forpliktet seg til automatisk å overta alle deres lover for det indre markedet.

Anledningen er at det ved nyttår var 25 år siden EØS-avtalen trådte i kraft.

Den gir adgang til EUs indre marked mot at EØS-landene altså overtar EUs lovverk og underlegger seg deres organer, eller kopi-organer som overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvtimes diskusjon

Ifølge Utenriksdepartementet er det første gang at en norsk statsminister har møtt samtlige EU-land på et toppmøte.

Hva hun skal si, forberedes nå av UD og statsministerens kontor. Det blir etter det ABC Nyheter forstår ikke snakk om å lese opp en erklæring, men å delta i en diskusjon.

EØS-strid her hjemme

Toppmøtet statsminister Solberg skal på, kommer idet britene har kjempetrøbbel med sin Brexit-utgang av EU, og at det i fagbevegelsen i Norge er et voksende krav om å si opp EØS-avtalen.

Tre forskjeller på Storbritannia og Norge i forbindelse med utmeldinger fra henholdsvis EU og EØS, er at britene er med på alle EUs politikkområder.

EØS-avtalen omfatter ikke blant annet utenriks-, landbruks- og fiskeripolitikk; videre er Norge ikke med i EUs tollunion, noe som skaper store spenninger mellom Irland og britiske Nord-Irland ved en skilsmisse; og endelig er Norge med i Schengen-samarbeidet.

Det siste er ikke britene med på. Schengenavtalen kan fortsette uten EØS-medlemskap. Sveits, som ikke er med i EØS, er for eksempel med i Schengenavtalen.

Les også om den juridiske EØS-brannfakkelen: – Stortinget undergraver den norske Grunnloven