Ungarn støtter Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd

ENIG OG UENIG: Ine Eriksen Søreide fikk med seg en verdifull stemme fra Budapest forrige uke.
ENIG OG UENIG: Ine Eriksen Søreide fikk med seg en verdifull stemme fra Budapest forrige uke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn støtter Norge, som det har store uoverensstemmelser med, i kampen om en plass i FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn støtter Norges kandidatur til en plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021-2022 erklærte Ungarns utenriksminister Péter Szijárto etter samtalene han hadde med utenriksminister Ine Marie Eriksen (H) i Budapest sist fredag.

Norge er med å knive mot mot Irland og Canada i kampen om en plass i Sikkerhetsrådet.

Samarbeider om fly

– At vi representerer ulike standpunkter i visse spørsmål, utelukker det ikke nært samarbeid på konkrete saker, sa Szijárto.

Blant annet skjer det på det militære området, der Norge ifølge Forsvarsdepartementet for tiden har en pilot og 19 bakkemannskaper i ungarske Pápa.

De arbeider i programmet Strategic Airlift Capability (SAC), et flernasjonalt samarbeid for om en strategisk transportflykapasitet i form av tre Boeing C-17 Globemaster III-fly, som er stasjonert ved en flybase i Papa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ungarske ministeren varslet også nye innkjøp fra Norge av militært radiokommunikasjonsutstyr.

Pilotskole ja, EØS-midler nei

Szijárto nevner også at forhandlinger er i sluttfasen om å gi et norsk pilotakademi en base for utdanning av 200 piloter i året i Ungarn.

På den negative siden av forholdet, er uenighet om betingelsene for utbetaling av de norske EØS-midlene for 2014-2021 til Ungarn.

Her forlanger Norge å diktere hvilken organisasjon i Ungarn som skal få forvalte pengestøtten til det sivile samfunn.

Ungarn på sin side mener det skal være et likeverdig samarbeid med konsensus mellom de to partene i slike valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

H og KrF er partikamerater med Orbán

Som følge av feiden mellom den ungarske regjeringen, ledet av statsminister Viktor Orbán med Brussel om migrasjon, den ungarskamerikanske milliardæren George Soros sin politiske innflytelse i Europa og anklager om svekkelse av demokratiet i Ungarn, raser det for tiden en feide i den kristenkonservative grupperingen EPP for tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Orbáns parti Fidesz og norske Høyre og KrF er medlemmer der. Mange tar nå til orde for å kaste Fidesz ut av grupperingen, for tiden ledet an av kommisjonspresident Jean-Claude Junkcer.

Denne uka skrev også den sosialdemokratiske ungarske partigruppa i EU-parlamentet til EPP med oppfordring om å kvitte seg med Fidesz.