Meny

Søreide til møter hos Europas sterkeste migrasjonsmotstander, Ungarn

TIL BUDAPEST: Idet utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter sin kollega Péter Szijjártó fredag, kan en ungarsk bestilling til Kongsbergs luftvernsystem kalt Nasams ligge i lufta.
TIL BUDAPEST: Idet utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter sin kollega Péter Szijjártó fredag, kan en ungarsk bestilling til Kongsbergs luftvernsystem kalt Nasams ligge i lufta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Strid om norske EØS-midler, uenighet om migrasjon samt nyheter om ungarsk våpenkjøp fra Norge, ligger under når Ine Eriksen Søreide drar til Budapest fredag.

Halvannen uke etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Ungarn, reiser utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Budapest for samtaler 22. februar.

Her skal hun blant annet treffe Ungarns utenriksminister Péter Szijárto, som i disse dager markerer seg sterkt mot migrasjon i en prosess oppkalt etter byen Budapest.

Stemningen kan også bli preget av en nyhet som er i ferd med å sive ut:

11. februar undertegnet Ungarn og USA en ny samarbeidsavtale om forsvar, der kjøp av amerikansk militærutstyr inngår. Og når det regner på presten, drypper det på klokkeren:

Ifølge det ungarske nettstedet 444.hu ligger bakke- til luftrakettsystemet levert av amerikanske Raytheon i handlekurven, utstyrt med det norske luftvernsystemet Nasams.

Uløst strid om EØS-midler til Ungarn

Men under overflaten ligger også en årelang uenighet om Norges bidrag i form av EØS-avtalte midler til Ungarn. Det dreier seg om 214,6 millioner euro, over to milliarder kroner, for perioden 2014-2021.

UNGARSK BESTILLING: Det ser ut til at den amerikanske utenriksminister Mike Pompeos visitt i Ungarn utløser ungarsk kjøp av det norske Nasams-luftvernsystemet. Foto: Kongsberg Gruppen
UNGARSK BESTILLING: Det ser ut til at den amerikanske utenriksminister Mike Pompeos visitt i Ungarn utløser ungarsk kjøp av det norske Nasams-luftvernsystemet. Foto: Kongsberg Gruppen

Den norske regjeringen insisterer etter hva ABC Nyheter har grunn til å tro, på at en liten del av pengene - det som er avsatt til frivillige organisasjoner - skal forvaltes i Ungarn av en organisasjon Søreide vet er uakseptabel for ungarske myndigheter.

Norge vil ikke slippe løs noe av EØS-midlene før denne organisasjonen, som den ungarske regjeringen oppfatter som en fordekt politisk bevegelse finansiert av den amerikanske milliardæren George Soros, får styre EØS-midlene til det sivile samfunn.

Den ungarske regjeringen under ledelse av statsminister Viktor Orbán anser Soros som en politisk aktør som motarbeider politikken til demokratisk valgte organer.

Utenriksdepartementet avviser imidlertid dette, i en epost etter at denne artikkelen ble publisert.

«Vårt krav er at fondet skal forvaltes uavhengig av myndighetene, og at fondsforvalter skal velges av giverne, etter åpen utlysning basert på objektive kriterier. Denne prosedyren har 14 av 15 mottakerland av EØS-midlene allerede akseptert. Fondsforvalter skal være et konsortium bestående av minst to organisasjoner fra sivilt samfunn. Giverne har ikke forhåndsutvalgt noen organisasjon.», heter det.

Les også: Orbán: – Det er våre penger!

Norge avviser ønske om enighet

Ungarerne er enig i at fondet skal styres uavhengig av myndighetene, men mener at respekt for nasjonal suverenitet tilsier at det bør være konsensus mellom Norge og Ungarn om hvem som skal forvalte pengene i Ungarn.

Det er Norge uenig i. Søreide mener det riktige er at kun giverlandet skal bestemme.

«Norge og Ungarn er ikke enige om en rammeavtale for EØS-midlene til Ungarn for den nye perioden. Dette skyldes uenigheter om fondet til sivilt samfunn (NGO-fondet). Vårt krav er at fondet skal forvaltes uavhengig av ungarske myndigheter, og at fondsforvalter skal velges av giverne, basert på objektive kritierier. Dette kraver er det samme i alle de 15 landene som mottar EØS-midler.», skriver UD til ABC Nyheter foran Søreides besøk til landet.

Striden om universitetet CEU

«Formålet med dagsbesøket er å ivareta det gode bilaterale forholdet mellom Norge og Ungarn og diskutere sentrale internasjonale, europeiske og bilaterale saker av felles interesse.», opplyser UD til ABC Nyheter.

CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix
CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix

Utenriksministeren skal også møte rektor ved Central European University (CEU), og representanter for det sivile samfunn.

Benhandlingen av Central European University, også finansiert av George Soros, er tema for sterk internasjonal kritikk mot ungarske myndigheter.

Regjeringen til Viktor Orbán har krevd at utenlandske universiteter som skal utstede utenlandske diplomer, må ha reell virksomhet også i landet diplomene utstedes i.

Dette blir av CEU og omverdenen oppfattet som forsøk på å kveste universitetet.

CEU har besluttet å flytte den delen av undervisningen som fører til amerikanske grader, til Wien.

Immigrasjons-motstander

Blant de sentrale internasjonale og europeiske sakene av felles interesse er det sannsynlig at synet på migrasjon kommer opp. UD presiserer ikke hva Søreide konkret vil drøfte på dette og andre punkter.

Men Ungarn er kjent for sin motstand mot migrasjon til Europa, og særlig til Ungarn, og motsetter seg EUs forsøk på overnasjonalt å bestemme hvilke og hvor mange nye innbyggere et medlemsland skal ta imot i form av kvoter.

Da Den internasjonale migrasjonsplattformen ble vedtatt i FN før jul, var det med Norges, men mot blant annet Ungarns. stemmer.

Setter foten ned i Budapestprosessen

Onsdag 20. februar åpner så et ministermøte i Istanbul i noe som kalles Budapestprosessen, et dialogforum som siden 1993 har diskutert migrasjonspolitikk.

CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix
CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix

– Som det har pleid å være den siste tiden, vil møtet bli et sammenstøt mellom pro-immigrasjon og anti-immigrasjonskrefter, sa mannen Søreide skal møte, utenriksminister Szijárto, sist lørdag og la til:

– Det er også åpenbart i dette tilfellet at George Soros og hans nettverk, FN-representanter og Brussel ønsker å bruke Budapestprosessen til å åpne for nye bølger av migrasjon mot Europa.

– Den ungarske regjeringen og land som er imot immigrasjon vil ikke være med på å vedta en ny erklæring målrettet mot å lette migrasjon her heller, slo Szijárto fast.

Norge er medlem i og med på å finansiere Budapestprosessen.

– Ungarn sulter ut asylsøkere i transittsoner

Nylig varslet Helsingforskomiteen europeiske media om at Ungarn nekter asylsøkere i transittsonen mot Serbia mat.

FINE BESØK: 11. februar fikk Helsingforskomiteen i Ungarn besøk av USAs utenriksminister Mike Pompeo. 34 prosent av budsjettet deres finansieres fra USA, fra milliardæren George Soros. 22. februar kommer Ine Eriksen Søreide til dem. Foto: Helsingforskomiteen i Ungarn
FINE BESØK: 11. februar fikk Helsingforskomiteen i Ungarn besøk av USAs utenriksminister Mike Pompeo. 34 prosent av budsjettet deres finansieres fra USA, fra milliardæren George Soros. 22. februar kommer Ine Eriksen Søreide til dem. Foto: Helsingforskomiteen i Ungarn

Asylsøkere som kommer fra Serbia stenges inn i lukkede transittsoner mens søknadene deres behandles, og har selv ingen mulighet til å handle mat.

Fra ungarske myndigheter får ABC Nyheter opplyst at alle asylsøkere får mat.

Men de som har fått avslag på søknaden får mat kun i 14 dager etter avslaget. Den irakiske familien som var omtalt, er tilbudt flybilletter til Irak.

Helsingforskomiteen i Ungarn bekrefter overfor ABC Nyheter at asylsøkere som har søknadene sine til behandling, får mat av staten. De kan også velge å forlate transittsonen og gå tilbake til Serbia.

En ungarsk domstol avventer en uttalelse fra EU-domstolen om denne behandlingen er i tråd med EUs lovverk.

– Problemet er at ikke en eneste asylsøknad er blitt innvilget etter 1. juli i fjor, hevder Helsingforskomiteens András Léderer overfor ABC Nyheter.

– Eneste unntak er den makedonske eks-statsministeren Nikola Gruevski, legger han til.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra UD om valg av organisasjon til å forvalte pengene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09 Hovland ut av seierskampen i Columbus20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen
Siste nytt
21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09SportHovland ut av seierskampen i Columbus20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen
Populært