Søreide til møter hos Europas sterkeste migrasjonsmotstander, Ungarn

TIL BUDAPEST: Idet utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter sin kollega Péter Szijjártó fredag, kan en ungarsk bestilling til Kongsbergs luftvernsystem kalt Nasams ligge i lufta.
TIL BUDAPEST: Idet utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter sin kollega Péter Szijjártó fredag, kan en ungarsk bestilling til Kongsbergs luftvernsystem kalt Nasams ligge i lufta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Strid om norske EØS-midler, uenighet om migrasjon samt nyheter om ungarsk våpenkjøp fra Norge, ligger under når Ine Eriksen Søreide drar til Budapest fredag.

Halvannen uke etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Ungarn, reiser utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Budapest for samtaler 22. februar.

Her skal hun blant annet treffe Ungarns utenriksminister Péter Szijárto, som i disse dager markerer seg sterkt mot migrasjon i en prosess oppkalt etter byen Budapest.

Stemningen kan også bli preget av en nyhet som er i ferd med å sive ut:

11. februar undertegnet Ungarn og USA en ny samarbeidsavtale om forsvar, der kjøp av amerikansk militærutstyr inngår. Og når det regner på presten, drypper det på klokkeren:

Ifølge det ungarske nettstedet 444.hu ligger bakke- til luftrakettsystemet levert av amerikanske Raytheon i handlekurven, utstyrt med det norske luftvernsystemet Nasams.

Uløst strid om EØS-midler til Ungarn

Men under overflaten ligger også en årelang uenighet om Norges bidrag i form av EØS-avtalte midler til Ungarn. Det dreier seg om 214,6 millioner euro, over to milliarder kroner, for perioden 2014-2021.

UNGARSK BESTILLING: Det ser ut til at den amerikanske utenriksminister Mike Pompeos visitt i Ungarn utløser ungarsk kjøp av det norske Nasams-luftvernsystemet. Foto: Kongsberg Gruppen
UNGARSK BESTILLING: Det ser ut til at den amerikanske utenriksminister Mike Pompeos visitt i Ungarn utløser ungarsk kjøp av det norske Nasams-luftvernsystemet. Foto: Kongsberg Gruppen

Den norske regjeringen insisterer etter hva ABC Nyheter har grunn til å tro, på at en liten del av pengene - det som er avsatt til frivillige organisasjoner - skal forvaltes i Ungarn av en organisasjon Søreide vet er uakseptabel for ungarske myndigheter.

Norge vil ikke slippe løs noe av EØS-midlene før denne organisasjonen, som den ungarske regjeringen oppfatter som en fordekt politisk bevegelse finansiert av den amerikanske milliardæren George Soros, får styre EØS-midlene til det sivile samfunn.

Den ungarske regjeringen under ledelse av statsminister Viktor Orbán anser Soros som en politisk aktør som motarbeider politikken til demokratisk valgte organer.

Utenriksdepartementet avviser imidlertid dette, i en epost etter at denne artikkelen ble publisert.

«Vårt krav er at fondet skal forvaltes uavhengig av myndighetene, og at fondsforvalter skal velges av giverne, etter åpen utlysning basert på objektive kriterier. Denne prosedyren har 14 av 15 mottakerland av EØS-midlene allerede akseptert. Fondsforvalter skal være et konsortium bestående av minst to organisasjoner fra sivilt samfunn. Giverne har ikke forhåndsutvalgt noen organisasjon.», heter det.

Les også: Orbán: – Det er våre penger!

Norge avviser ønske om enighet

Ungarerne er enig i at fondet skal styres uavhengig av myndighetene, men mener at respekt for nasjonal suverenitet tilsier at det bør være konsensus mellom Norge og Ungarn om hvem som skal forvalte pengene i Ungarn.

Det er Norge uenig i. Søreide mener det riktige er at kun giverlandet skal bestemme.

«Norge og Ungarn er ikke enige om en rammeavtale for EØS-midlene til Ungarn for den nye perioden. Dette skyldes uenigheter om fondet til sivilt samfunn (NGO-fondet). Vårt krav er at fondet skal forvaltes uavhengig av ungarske myndigheter, og at fondsforvalter skal velges av giverne, basert på objektive kritierier. Dette kraver er det samme i alle de 15 landene som mottar EØS-midler.», skriver UD til ABC Nyheter foran Søreides besøk til landet.

Striden om universitetet CEU

«Formålet med dagsbesøket er å ivareta det gode bilaterale forholdet mellom Norge og Ungarn og diskutere sentrale internasjonale, europeiske og bilaterale saker av felles interesse.», opplyser UD til ABC Nyheter.

CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix
CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix

Utenriksministeren skal også møte rektor ved Central European University (CEU), og representanter for det sivile samfunn.

Benhandlingen av Central European University, også finansiert av George Soros, er tema for sterk internasjonal kritikk mot ungarske myndigheter.

Regjeringen til Viktor Orbán har krevd at utenlandske universiteter som skal utstede utenlandske diplomer, må ha reell virksomhet også i landet diplomene utstedes i.

Dette blir av CEU og omverdenen oppfattet som forsøk på å kveste universitetet.

CEU har besluttet å flytte den delen av undervisningen som fører til amerikanske grader, til Wien.

Immigrasjons-motstander

Blant de sentrale internasjonale og europeiske sakene av felles interesse er det sannsynlig at synet på migrasjon kommer opp. UD presiserer ikke hva Søreide konkret vil drøfte på dette og andre punkter.

Men Ungarn er kjent for sin motstand mot migrasjon til Europa, og særlig til Ungarn, og motsetter seg EUs forsøk på overnasjonalt å bestemme hvilke og hvor mange nye innbyggere et medlemsland skal ta imot i form av kvoter.

Da Den internasjonale migrasjonsplattformen ble vedtatt i FN før jul, var det med Norges, men mot blant annet Ungarns. stemmer.

Setter foten ned i Budapestprosessen

Onsdag 20. februar åpner så et ministermøte i Istanbul i noe som kalles Budapestprosessen, et dialogforum som siden 1993 har diskutert migrasjonspolitikk.

CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix
CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix

– Som det har pleid å være den siste tiden, vil møtet bli et sammenstøt mellom pro-immigrasjon og anti-immigrasjonskrefter, sa mannen Søreide skal møte, utenriksminister Szijárto, sist lørdag og la til:

– Det er også åpenbart i dette tilfellet at George Soros og hans nettverk, FN-representanter og Brussel ønsker å bruke Budapestprosessen til å åpne for nye bølger av migrasjon mot Europa.

– Den ungarske regjeringen og land som er imot immigrasjon vil ikke være med på å vedta en ny erklæring målrettet mot å lette migrasjon her heller, slo Szijárto fast.

Norge er medlem i og med på å finansiere Budapestprosessen.

– Ungarn sulter ut asylsøkere i transittsoner

Nylig varslet Helsingforskomiteen europeiske media om at Ungarn nekter asylsøkere i transittsonen mot Serbia mat.

FINE BESØK: 11. februar fikk Helsingforskomiteen i Ungarn besøk av USAs utenriksminister Mike Pompeo. 34 prosent av budsjettet deres finansieres fra USA, fra milliardæren George Soros. 22. februar kommer Ine Eriksen Søreide til dem. Foto: Helsingforskomiteen i Ungarn
FINE BESØK: 11. februar fikk Helsingforskomiteen i Ungarn besøk av USAs utenriksminister Mike Pompeo. 34 prosent av budsjettet deres finansieres fra USA, fra milliardæren George Soros. 22. februar kommer Ine Eriksen Søreide til dem. Foto: Helsingforskomiteen i Ungarn

Asylsøkere som kommer fra Serbia stenges inn i lukkede transittsoner mens søknadene deres behandles, og har selv ingen mulighet til å handle mat.

Fra ungarske myndigheter får ABC Nyheter opplyst at alle asylsøkere får mat.

Men de som har fått avslag på søknaden får mat kun i 14 dager etter avslaget. Den irakiske familien som var omtalt, er tilbudt flybilletter til Irak.

Helsingforskomiteen i Ungarn bekrefter overfor ABC Nyheter at asylsøkere som har søknadene sine til behandling, får mat av staten. De kan også velge å forlate transittsonen og gå tilbake til Serbia.

En ungarsk domstol avventer en uttalelse fra EU-domstolen om denne behandlingen er i tråd med EUs lovverk.

– Problemet er at ikke en eneste asylsøknad er blitt innvilget etter 1. juli i fjor, hevder Helsingforskomiteens András Léderer overfor ABC Nyheter.

– Eneste unntak er den makedonske eks-statsministeren Nikola Gruevski, legger han til.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra UD om valg av organisasjon til å forvalte pengene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:39 Nok et nyvalg i Israel23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse
Siste nytt
23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:39VerdenNok et nyvalg i Israel23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse
Populært