Meny

Søreide til møter hos Europas sterkeste migrasjonsmotstander, Ungarn

TIL BUDAPEST: Idet utenriksminister Ine Eriksen Søreide møter sin kollega Péter Szijjártó fredag, kan en ungarsk bestilling til Kongsbergs luftvernsystem kalt Nasams ligge i lufta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Strid om norske EØS-midler, uenighet om migrasjon samt nyheter om ungarsk våpenkjøp fra Norge, ligger under når Ine Eriksen Søreide drar til Budapest fredag.

Halvannen uke etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Ungarn, reiser utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Budapest for samtaler 22. februar.

Her skal hun blant annet treffe Ungarns utenriksminister Péter Szijárto, som i disse dager markerer seg sterkt mot migrasjon i en prosess oppkalt etter byen Budapest.

Stemningen kan også bli preget av en nyhet som er i ferd med å sive ut:

11. februar undertegnet Ungarn og USA en ny samarbeidsavtale om forsvar, der kjøp av amerikansk militærutstyr inngår. Og når det regner på presten, drypper det på klokkeren:

Ifølge det ungarske nettstedet 444.hu ligger bakke- til luftrakettsystemet levert av amerikanske Raytheon i handlekurven, utstyrt med det norske luftvernsystemet Nasams.

Uløst strid om EØS-midler til Ungarn

Men under overflaten ligger også en årelang uenighet om Norges bidrag i form av EØS-avtalte midler til Ungarn. Det dreier seg om 214,6 millioner euro, over to milliarder kroner, for perioden 2014-2021.

UNGARSK BESTILLING: Det ser ut til at den amerikanske utenriksminister Mike Pompeos visitt i Ungarn utløser ungarsk kjøp av det norske Nasams-luftvernsystemet. Foto: Kongsberg Gruppen

Den norske regjeringen insisterer etter hva ABC Nyheter har grunn til å tro, på at en liten del av pengene - det som er avsatt til frivillige organisasjoner - skal forvaltes i Ungarn av en organisasjon Søreide vet er uakseptabel for ungarske myndigheter.

Norge vil ikke slippe løs noe av EØS-midlene før denne organisasjonen, som den ungarske regjeringen oppfatter som en fordekt politisk bevegelse finansiert av den amerikanske milliardæren George Soros, får styre EØS-midlene til det sivile samfunn.

Den ungarske regjeringen under ledelse av statsminister Viktor Orbán anser Soros som en politisk aktør som motarbeider politikken til demokratisk valgte organer.

Utenriksdepartementet avviser imidlertid dette, i en epost etter at denne artikkelen ble publisert.

«Vårt krav er at fondet skal forvaltes uavhengig av myndighetene, og at fondsforvalter skal velges av giverne, etter åpen utlysning basert på objektive kriterier. Denne prosedyren har 14 av 15 mottakerland av EØS-midlene allerede akseptert. Fondsforvalter skal være et konsortium bestående av minst to organisasjoner fra sivilt samfunn. Giverne har ikke forhåndsutvalgt noen organisasjon.», heter det.

Les også: Orbán: – Det er våre penger!

Norge avviser ønske om enighet

Ungarerne er enig i at fondet skal styres uavhengig av myndighetene, men mener at respekt for nasjonal suverenitet tilsier at det bør være konsensus mellom Norge og Ungarn om hvem som skal forvalte pengene i Ungarn.

Det er Norge uenig i. Søreide mener det riktige er at kun giverlandet skal bestemme.

«Norge og Ungarn er ikke enige om en rammeavtale for EØS-midlene til Ungarn for den nye perioden. Dette skyldes uenigheter om fondet til sivilt samfunn (NGO-fondet). Vårt krav er at fondet skal forvaltes uavhengig av ungarske myndigheter, og at fondsforvalter skal velges av giverne, basert på objektive kritierier. Dette kraver er det samme i alle de 15 landene som mottar EØS-midler.», skriver UD til ABC Nyheter foran Søreides besøk til landet.

Striden om universitetet CEU

«Formålet med dagsbesøket er å ivareta det gode bilaterale forholdet mellom Norge og Ungarn og diskutere sentrale internasjonale, europeiske og bilaterale saker av felles interesse.», opplyser UD til ABC Nyheter.

CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix

Utenriksministeren skal også møte rektor ved Central European University (CEU), og representanter for det sivile samfunn.

Benhandlingen av Central European University, også finansiert av George Soros, er tema for sterk internasjonal kritikk mot ungarske myndigheter.

Regjeringen til Viktor Orbán har krevd at utenlandske universiteter som skal utstede utenlandske diplomer, må ha reell virksomhet også i landet diplomene utstedes i.

Dette blir av CEU og omverdenen oppfattet som forsøk på å kveste universitetet.

CEU har besluttet å flytte den delen av undervisningen som fører til amerikanske grader, til Wien.

Immigrasjons-motstander

Blant de sentrale internasjonale og europeiske sakene av felles interesse er det sannsynlig at synet på migrasjon kommer opp. UD presiserer ikke hva Søreide konkret vil drøfte på dette og andre punkter.

Men Ungarn er kjent for sin motstand mot migrasjon til Europa, og særlig til Ungarn, og motsetter seg EUs forsøk på overnasjonalt å bestemme hvilke og hvor mange nye innbyggere et medlemsland skal ta imot i form av kvoter.

Da Den internasjonale migrasjonsplattformen ble vedtatt i FN før jul, var det med Norges, men mot blant annet Ungarns. stemmer.

Setter foten ned i Budapestprosessen

Onsdag 20. februar åpner så et ministermøte i Istanbul i noe som kalles Budapestprosessen, et dialogforum som siden 1993 har diskutert migrasjonspolitikk.

CEU: EU-flaggene vaiet da demonstranter tok til gatene i Budapest for å støtte det Soros-finansierte Central European University 24. november 2018. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/NTB scanpix

– Som det har pleid å være den siste tiden, vil møtet bli et sammenstøt mellom pro-immigrasjon og anti-immigrasjonskrefter, sa mannen Søreide skal møte, utenriksminister Szijárto, sist lørdag og la til:

– Det er også åpenbart i dette tilfellet at George Soros og hans nettverk, FN-representanter og Brussel ønsker å bruke Budapestprosessen til å åpne for nye bølger av migrasjon mot Europa.

– Den ungarske regjeringen og land som er imot immigrasjon vil ikke være med på å vedta en ny erklæring målrettet mot å lette migrasjon her heller, slo Szijárto fast.

Norge er medlem i og med på å finansiere Budapestprosessen.

– Ungarn sulter ut asylsøkere i transittsoner

Nylig varslet Helsingforskomiteen europeiske media om at Ungarn nekter asylsøkere i transittsonen mot Serbia mat.

FINE BESØK: 11. februar fikk Helsingforskomiteen i Ungarn besøk av USAs utenriksminister Mike Pompeo. 34 prosent av budsjettet deres finansieres fra USA, fra milliardæren George Soros. 22. februar kommer Ine Eriksen Søreide til dem. Foto: Helsingforskomiteen i Ungarn

Asylsøkere som kommer fra Serbia stenges inn i lukkede transittsoner mens søknadene deres behandles, og har selv ingen mulighet til å handle mat.

Fra ungarske myndigheter får ABC Nyheter opplyst at alle asylsøkere får mat.

Men de som har fått avslag på søknaden får mat kun i 14 dager etter avslaget. Den irakiske familien som var omtalt, er tilbudt flybilletter til Irak.

Helsingforskomiteen i Ungarn bekrefter overfor ABC Nyheter at asylsøkere som har søknadene sine til behandling, får mat av staten. De kan også velge å forlate transittsonen og gå tilbake til Serbia.

En ungarsk domstol avventer en uttalelse fra EU-domstolen om denne behandlingen er i tråd med EUs lovverk.

– Problemet er at ikke en eneste asylsøknad er blitt innvilget etter 1. juli i fjor, hevder Helsingforskomiteens András Léderer overfor ABC Nyheter.

– Eneste unntak er den makedonske eks-statsministeren Nikola Gruevski, legger han til.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra UD om valg av organisasjon til å forvalte pengene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:52 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark
Siste nytt
01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:52NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark
Populært