Polen vil lære Norge polsk barnevern

Et ukjent antall ansatte i norsk barnevern er invitert til Warzawa for å lære om polsk barnevern. Alle utgifter er betalt og i løpet av de tre dagene skal man besøke flere luksusrestauranter og møte representarer for flere polske departement, her illustrert med polsk rettsvesen.
Et ukjent antall ansatte i norsk barnevern er invitert til Warzawa for å lære om polsk barnevern. Alle utgifter er betalt og i løpet av de tre dagene skal man besøke flere luksusrestauranter og møte representarer for flere polske departement, her illustrert med polsk rettsvesen. Foto: NTB scanpix/ Villa Foksal/ Specjaly Regionalne

Bak ryggen på norske myndigheter har Polen invitert norske barnevernsjefer til et tredagers kurs i polsk barnevern. Inkludert i tilbudet er betalt reise, hotell, drikke og luksusmiddager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den diplomatiske krisen mellom Norge og Polen tilspisset seg denne uken.

Norge erklærte først avdelingsleder Slawomir Kowalski som uønsket i Norge fordi konsulens «personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat». Polen svarte med å be en norsk ansatt ved konsulatet i Warsawa forlate EU-landet.

Bakgrunnen for konflikten bygger på ulike oppfatninger om norsk barnevern, og spesielt Kowalskis opptreden overfor ansatte innen barnevernet.

Den polske konsulen har blant annet klart å bli utvist fra Hamar sentrum i 24 timer etter krangling med politiet og barneverntjenesten, en episode han selv har filmet deler av og lagt ut på Youtube.

Den polske ambassaden i Oslo viser bare til uttalelsen fra utenriksdepartementet om utvisningene. Her heter det at man er tilfreds med konsul Kowalskis arbeid, og spesielt hans iver etter å ivareta interessene til polske familier, og at beskyldningene mot ham er grunnløse.

Aktuelt: Forsker kaller den polsk-norske diplomatstriden for «spektakulær»

Polen betaler alle utgifter

Men polske myndigheter opptrer også utradisjonelt. På polsk regning er flere barnevernsjefer velkomne til et tredagers kurs om hvordan forstå internasjonale regler, og hvordan man i Polen håndterer barnevernssaker.

Den polske innbydelsen, som ABC Nyheter har fått innsyn i, avsluttes med at man understreker at «alle kostnader» vil bli dekket av det polske departementet for et ukjent antall norske barnevernansatte.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Dette er særdeles uvanlig, sier Gunnar Toresen, barnevernsjef i Stavanger kommune og en av de spesialinviterte, til ABC Nyheter.

Toresen har selv erfaring med svært vanskelige saker. Det var blant annet han som i 2011-2012 håndterte barnevernssaken som utløste en diplomatisk krise mellom Norge og India.

Les også: «Det norske marerittet» over for indiske barn

Det polske kurstilbudet har også gått utenom alle vanlige kanaler, og er sendt direkte til enkeltpersoner tilknyttet barneverntjenesten.

Et av temaene polsk UD for øvrig ønsker å undervise nordmennene i, er Haag-konvensjonens regler. Men verken Justisdepartementet, som ansvarlig for dette regelverket, eller Bufdir (barne-, ungdoms- og familiedirektoratet), som har egne ansatte som jobber med dette, var orientert om det polske initiativet.

Polakkene ber om at den enkelte kommune velger en person med erfaring fra arbeid med saker som involverer polske borgere, slik at «diskusjonen bygger på virkelige forhold».

– Ekstra mangel på saklighet

Det ser ikke ut til at Toresen vil kunne representere Stavanger på turen. Men barnevernsjefen sier at polakker ikke er overrepresentert i statistikken.

– Det bor om lag 3000 polakker i kommunen. De er en del av befolkningen og ikke vaksinert mot problemer, men det utgjør ikke flere enn andre miljøer – de gjenspeiler bare andelen av befolkningen, sier Toresen.

Han minner om at det har vært en rekke høyt profilerte saker tilknyttet barn med utenlandske foreldre. Flere tilfeller der personer med bakgrunn fra Øst-Europa har vært involvert, blir av Toresen omtalt som spesielle.

– Debatten har gjerne gått på et høyt plan, og vært preget av ekstra mangel på saklighet og ganske så nasjonale undertoner, sier Toresen i en generell kommentar.

Flere slike saker har vært fremme i offentligheten. I Larvik ble for eksempel en jente kidnappet fra sin fosterfamilie og hentet til Polen, av ansatte hos privatdetektiven Krzysztof Rutkowski. Han har i NRK-programmet «Brennpunkt» sagt at de polske diplomatene var klar over aksjonen.

En tidligere ansatt ved Polens ambassade i Oslo har også sammenlignet barnevernet med Hitlerjugend. I Russland har man sammenlignet barnevernet med Gestapo.

I Litauen har sentrale politikere hevdet at barnevernet tok barn fra litauiske foreldre for å forhindre innavl i Norge. I Tsjekkia har barnevernet blitt sammenlignet med det nazistiske Lebensborn-programmet under andre verdenskrig.

– De har en ganske annen stil en det vi er vant med, konstaterer Toresen.

– Dialog bedre enn konflikt

Både Bufdir og UD har vært i tvil om hvordan den polske invitasjonen til å lære om barnevern, skulle besvares. Etter å ha innhentet vurderinger og råd har man bestemt seg for at dette kan være et positivt tiltak. Det vil derfor være norsk deltagelse på tredagers-seminaret.

– Dialog er bedre enn konflikt. Når noen nå inviterer oss på besøk, så regner jeg med at de også vil høre på det vi har å si, sier Stavangers barnevernssjef.

På spørsmål om hvordan det oppleves å bli invitert på tredagers tur med alt betalt av en annen stat, svarer han:

– Det er jo ikke helt vår nøkterne stil, men jeg har ikke lyst til å si noe stygt om Polen.

I kursprogrammet legger arrangøren opp til ankomst mandag 4. mars og middag på et ikke spesifisert hotell.

Dagen deretter er det møte fra klokken 09 med representanter for både utenriks- og justisdepartementet, før det skal være to timers pause og «arbeidslunsj» på restauranten «Specjaly regionalne» som frister med polske spesialiteter og eksklusive drikkevarer.

Deretter skal man besøke en fosterfamilie og en institusjon før møtene avsluttes klokken 17. To timer senere inviterer UD til luksusmiddag på gourmet-restauranten «Villa foksal» i den polske hovedstaden.

Onsdag er det en lett start. Programmets først punkt er klokken 10, da skal man møte både Barne-, arbeid- og familiedepartementet og Barneombudsmannen, kun avbrutt av en bedre lunsj. Allerede klokken 16 er det sightseeing i Warsawa, før det hele rundes av med felles middag på hotellet kl 19.30.

I programmet er det lagt opp til hjemreise torsdag 7. mars.

Til tross for gjentatte spørsmål har den polske ambassaden valgt å ikke kommentere invitasjonen.

Uttalelsen fra polsk UD om utvisningen ble også postet på Twitter:

--

ABC Nyheter har prøvd å få kontakt med både norsk UD og Bufdir for kommentar, men uten repons.

Personvernpolicy