«Jesper» (54) vant i retten - nå kritiserer han barnevernet

I desember ble danske «Jesper» tildelt omsorgsretten for sin datter.
I desember ble danske «Jesper» tildelt omsorgsretten for sin datter.

Danske «Jesper» ble tildelt omsorgen til sin norske datter. - En tung og lang kamp, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØSTLANDET (ABC NYHETER): I ett år kjempet den danske statsborgeren «Jesper» for omsorgsretten til sin snart to år gamle norske datter. En tingrett på Østlandet avgjorde i desember i fjor at barnet skulle ha fast bosted hos far og at han alene skulle ha foreldreansvaret.

– Det har vært en tung og lang kamp for å få foreldreomsorgen for min datter, sier han til ABC Nyheter.

Rettsprosessen og oppholdet i Norge skal ha kostet dansken rundt 540.000 kroner.

– Jeg har måttet låne penger fra venner for å betale for advokater og bosted. Jeg hadde ikke overlevd om det ikke var for dem. Jeg er evig takknemlig, sier han.

«Jesper» ikke er personens virkelige navn.

Henla anmeldelser

For Jesper startet saken 14. februar i fjor da han ble pågrepet av politiet på Østlandet, etter at hans ekskjæreste hadde anmeldt ham for vold.

Danske «Jesper» har blitt anmeldt totalt 21 ganger i Norge og Danmark av mor og personer i hennes omgangskrets. Foto: Privat
Danske «Jesper» har blitt anmeldt totalt 21 ganger i Norge og Danmark av mor og personer i hennes omgangskrets. Foto: Privat

Han tilbragte over ett døgn på glattcellen før han ble løslatt - før anmeldelsen etter kort tid ble henlagt. I månedene som fulgte ble han anmeldt totalt 20 ganger i Norge og Danmark. Alle anmeldelsene ble henlagt.

Det er moren og personer i hennes omgangskrets som skal ha stått bak anmeldelsene.

Samtidig nektet barnemoren ham å møte datteren, noe hun begrunnet med at han ikke var faren. En DNA-prøve slo imidlertid fast at den danske mannen virkelig var den biologiske faren til barnet, viser dokumenter i saken.

Les også: Ap krever større mangfold i barnevernet

Fryktet for datteren

De neste månedene eskalerte konflikten. Under et samvær i november, to uker før rettssaken startet, tok Jesper med seg datteren til politiet.

Han mente datteren kunne bli skadelidende av å bli boende hos moren, som tidligere har mistet omsorgen for tre andre barn, står det i dommen.

Bakgrunnen for bekymringen var en sakkyndigrapport som konkluderer med at mor «innehar risikofaktorer som i forbindelse med utøvelsen av omsorg for barn kan bidra til skjevutvikling, og senere psykiske belastninger for barnet».

– Jeg gjorde det fordi jeg var bekymret for datteren min, sier han.

Bekymret for omsorgsevnen

I den sakkyndige rapporten utarbeidet før rettssaken, kom det frem at den sakkyndige var bekymret for mors omsorgsevne. Moren mente datteren selv er i stand til å si ifra når hun ville spise og sove.

«Til den sakkyndige beskrev barnemoren få rutiner hjemme, samt at hun i samtale tillegger (barnets navn) beslutningsevner som ikke er adekvat for et barn på 18 måneder. Eksempelvis at hun selv sier i fra når hun skal sove, eller er sulten, samt at barnet da agerer med adekvate handlinger som å forsyne seg med mat, eller legge seg til å sove».

Moren har i tidligere rettsprosesser også blitt omtalt som konfliktskapende.

«Det synes som et mønster at mor kommer i konflikt med sine partnere og løser disse på en inadekvat måte (...). Dette er ikke en form for sosiale spilleregler som skal overføres til et barn, men tvert imot vil kunne være skadelig for (barnets navn) om hun involveres i», står det i rapporten.

Les også: Arbeiderklassen føler seg mindre hørt og akseptert av barnevernet

Barnevern på besøk

Både barnevernet i danskens bostedskommune og politiet leverte i sommer inn bekymringsmeldinger mot moren til barnevernet i den aktuelle kommunen på Østlandet.

I den sakkyndige rapporten kommer det også frem at barnevernet selv var bekymret for barnets omsorgssituasjon med bakgrunn i mors forhistorie, men at de ut over det ikke hadde store bekymringer ettersom kvinnen bodde hos sin egen mor.

I rapporten kommer det frem at barnevernet gjennomførte samtaler og hjemmebesøk hos mor, men at barnet sov under store deler av besøket. En barnevernsansatt uttalte til den sakkyndige at hun i liten grad har hatt mulighet til å observere barnet.

«Helsestasjonen har bemerket at mor møter og spør når det er noe hun lurer på, men at hun er lite tilgjengelig for råd og veiledning. Det samme har barnevernet bemerket. Hun refererer gjerne til at hun har 3 andre barn, og hun vet hva hun skal gjøre», står det i rapporten.

ABC Nyheter har vært i kontakt med barnevernet i den aktuelle kommunen for kommentarer. I en e-post skriver de at de ikke har anledning til å kommentere enkeltsaker.

Kvinnens advokat sier følgende i en kort kommentar til ABC Nyheter:

– Kritikken treffer ikke i denne konkrete saken, sier advokaten.

Les også: Ap: – Helleland sprer usannheter om barnevern

Stakk med sprøyte

Kvinnen har blitt fradømt omsorgsretten til sine tre andre barn, enten i foreldretvistsaker eller saker etter barnevernloven.

I alle sakene har hun anmeldt barnas fedre for vold og overgrep. Alle sakene har blitt henlagt av politiet.

I forbindelse med at kvinnen i 2013 mistet omsorgen for ett av barna, stakk hun barnets far med en sprøyte som inneholdt white spirit. Mannen ble liggende flere dager på sykehuset.

Kvinnen, som ble dømt til å betale en bot for legemsfornærmelse, hevdet selv det var nødverge ettersom hun følte seg truet av eksmannens blikk.

– Burde ha foretatt seg noe

Danskens advokat Linn Doornich sier til ABC Nyheter at hun er kritisk til hvordan barnevernet behandlet saken.

Advokat Linn Doornich har bistått den danske barnefaren.
Advokat Linn Doornich har bistått den danske barnefaren.

– I denne saken, hvor man har bekymringsmeldinger fra både politi og barneverntjenesten i en annen kommune, mener jeg at barnevernet burde ha foretatt seg noe mer for å undersøke barnets omsorgssituasjon hos mor. De har hatt samtaler med mor og lagt til grunn hennes forklaring, uten å først ha samtaler med far. De kan i slike tilfeller få et ensidig bilde av situasjonen som kan være skadelig for barnet.

Hun mener barnevernet ikke vurderte å gi faren foreldreansvaret.

– Barnevernstjenesten har lagt til grunn mors forklaring hva gjelder far, og for meg virker det som om de ikke har vurdert det. I starten av saken var ikke far registrert som far. Dermed var han ikke part i saken, men etter hvert som de fikk kunnskap om at han faktisk var far, så var de heller ikke så interessert i å ha et møte med ham.

Klage til Fylkesmannen

I august klagde Doornich barnevernet inn til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Hun har fortsatt ikke fått svar på klagen.

«Risikofaktorene for barnet er så store at barneverntjenesten må gå inn med tiltak. Far er svært bekymret for jentas omsorg hjemme hos mor. Det at barneverntjenesten har valgt å kun ha samtaler med mor når bekymringene er så store, og ikke sette inn tiltak, er ikke i tråd med barnevernlovens formål», skriver hun.

I klagen kommer det frem at når barneverntjenesten foreslår ting for mor er hun avvisende. Hun var negativ til veiledning.

«Når barneverntjenesten uttaler så sterke bekymringer for mors omsorg og jentas situasjon som fremkommer i barnevernets sluttrapport så plikter de etter barnevernloven § 4-4 å sette inn hjelpetiltak for familien og barnet. Det er ikke gjort», heter det videre.

Fylkesmannen opplyser til ABC Nyheter at klagen fortsatt er til behandling og at den forventes ferdigstilt i februar.

Barnevernet i den aktuelle kommunen ønsker ikke å kommentere innholdet i klagen.

– Må ta det seriøst

Doornich mener barnevernet ikke har tatt den danske faren seriøst fra starten, og at de konkluderte med at han ikke var en god far, uten å gjøre undersøkelser.

– Når far kommer med bekymringer for barnet sitt, og de samtidig mottar to andre bekymringsmeldinger fra andre instanser mot mor, må barnevernet ta det seriøst. Det føler jeg de ikke har gjort.

– Hva skulle barnevernet gjort annerledes?

– Jeg kan ikke si hva de konkret burde ha foretatt seg, men de burde vurdert om barnet ville hatt det bedre hos far på grunnlag av de alvorlige bekymringsmeldingene rundt barets omsorgssituasjon.

– Og den vurderingen har de ikke gjort?

– Det har de overhodet ikke gjort.

Må bli i Norge

Den danske faren, som for over ti år siden ble dømt for narkotikaheleri, mener barnevernet burde grepet inn.

– Man har her å gjøre med en kvinne som tidligere har blitt fratatt omsorgen ved tre anledninger. To instanser sender bekymringsmeldinger og hun har en historikk som tilsier at hun ikke kan ta hånd om barn. At de da ikke griper inn skjønner jeg ikke. De har ikke gjort jobben sin, for barnevernet skal alltid tenke på hva som er best for barnet.

I dommen fra tingretten, som ikke er rettskraftig, fikk Jesper foreldreansvaret alene. Planen er å flytte hjem til Danmark så fort dommen er endelig. I mellomtiden bor han i Norge.

– Akkurat nå føler jeg meg fanget i Norge. Jeg har fortsatt ikke passet til min datter og kan ikke reise hjem til Danmark før den rettskraftige dommen foreligger, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:57 Folk bare rister på hodene av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Offentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland får energi av VM-kjøret: – Kjempemotivert for resten av mesterskapet07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 EU bereder grunnen for utfasing av gass05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning
Siste nytt
10:57StemmerFolk bare rister på hodene av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerOffentlig ansatte var lønnsvinnerne i fjor10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PengerSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland får energi av VM-kjøret: – Kjempemotivert for resten av mesterskapet07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerEU bereder grunnen for utfasing av gass05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37KulturMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning
Populært