Krekar-saken utsatt nok en måned

Rettssaken mot Krekar i italia er utsatt nok en gang. Her er han avbildet med sin norske advokat Brynjar Meling i 2016, da han ble framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia.
Rettssaken mot Krekar i italia er utsatt nok en gang. Her er han avbildet med sin norske advokat Brynjar Meling i 2016, da han ble framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den italienske rettssaken mot Krekar er igjen utsatt. Ny dato er 4. mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag startet nok en runde i terror-rettssaken mot Najumuddin Faraj Ahmad (Krekar) i den nord-italienske byen Bolzano.

Der valgte man å utsette den videre behandlingen av saken hvor den tiltalte ennå ikke har fått vitnet.

– Det neste rettsmøtet vil først finne sted 4. mars, opplyser Krekars italienske advokat Enrica Franzini i en tekstmelding til ABC Nyheter.

I går ble Krekars tilbud om å vitne i sin egen sak på video eller Skype fra Oslo, avvist.

Det overrasket ikke Brynjar Meling som er Krekars advokat i Norge.

– På mange måter er det «bra», sa Meling til ABC Nyheter mandag ettermiddag.

Han mener Krekar ikke har fått mulighet til en rettferdig rettssak og at dette bryter mot Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Siste i saken: Meling: – Krekar vil aldri reise

Utsatt en rekke ganger

Meling mener det vil være umulig for en norsk domstol å utlevere ham til Italia etter den kritikkverdige prosessen. I utgangspunktet skulle saken mot Krekar ha startet i Italia i midten av januar i fjor, men har etter den gang blitt utsatt en rekke ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et hovedpunkt er at 62-åringen ikke har blitt avhørt av italienske myndigheter. I desember i fjor sa den norske justisministeren Tor Mikkel Wara (FrP) at man skulle ordne de nødvendige reisebevisene slik at Krekar, som står på FNs terrorliste, kunne dra til rettssaken.

Advokat Meling hadde da åpnet for at Krekar ville delta i den italienske rettsprosessen, men da under forutsetning av at han fikk de nødvendige dokumenter og en garanti for å kunne returnere til Norge etterpå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen slike garantier avviste Wara kontant i forrige uke:

– Det er ikke aktuelt å etterkomme noen av hans krav, sa justisministeren til ABC Nyheter.

– Det er uaktuelt å gi ham en garanti for å kunne returnere til Norge, det er uaktuelt å ta ham av FNs terrorliste og det er uaktuelt å oppheve utvisningsvedtaket, fastslo Wara.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krekar ikke på vei til Italia

Meling mente disse uttalelsene viste «Waras manglende kunnskaper om Norges forpliktelser etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Det bekrefter bare at dette er en politisk sak».

Advokaten har flere ganger fremhevet at Wara kommer fra et parti hvor partilederen har sagt at om hun så må bryte menneskerettighetene så er hun villig til å gjøre det for å få Krekar ut av landet. Meling mener også at rettsprosessen ikke har vært rettferdig verken fra norske eller italienske myndigheters side.

– Jeg kan love norske myndigheter at de i etterkant av dette skal få kamp til døra med utleveringsbegjæring. Krekar er ikke på vei til Italia nå og om det skulle være snakk om at han skal dit, så er det åtte-ti år fram i tid, sa Meling til NTB i helga.

Italienske myndigheter mener Krekar har ledet et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener også at Krekar har vært leder for 16 kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet i november 2015.

Italia krevde deretter lenge Krekar utlevert fra Norge, men det ble overraskende frafalt 30. november 2017.