Wara nekter Krekar retur-garanti

– Krekar har fått alle muligheter til å reise til Italia for å møte i retten. Det har han ikke benyttet seg av, sier justisminister Tor Mikkel Wara. Han vil ikke gi Krekar noen garantier.
– Krekar har fått alle muligheter til å reise til Italia for å møte i retten. Det har han ikke benyttet seg av, sier justisminister Tor Mikkel Wara. Han vil ikke gi Krekar noen garantier. Foto: NTB scanpix

Justisministeren avslår Krekars krav om en garanti for retur til Norge etter en rettssak i Italia. – Ikke aktuelt, sier Wara til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag er det et rettsmøte i den nord-italienske byen Bolzano. Her vil ikke hovedpersonen Najumuddin Faraj Ahmad (Krekar) møte.

Krekars norske advokat Brynjar Meling har tidligere åpnet for at klienten kunne delta under behandlingen av saken i Italia, under forutstening av at han fikk de nødvendige dokumenter og en garanti for å kunne returnere til Norge etterpå.

Det vil ikke norske myndigheter gi.

– Det er ikke aktuelt å etterkomme noen av hans krav, sier justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP), til ABC Nyheter.

– Det er uaktuelt å gi ham en garanti for å kunne returnere til Norge, det er uaktuelt å ta ham av FNs terrorliste og det er uaktuelt å oppheve utvisningsvedtaket, fastslår Wara.

Siste i saken: Meling: – Krekar vil aldri reise

– Et politisk spill

Advokat Brynjar Meling reagerer på at justisministeren ikke vil gi hans klient en garanti for at Krekar kan returnere til Norge etter at han har forklart seg i straffesaken.

Brynjar Meling er tøff mot Wara i sitt svar til ABC Nyheter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Brynjar Meling er tøff mot Wara i sitt svar til ABC Nyheter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg tar justisministerens uttalelse som en bekreftelse på at dette har vært et politisk spill hele tiden. Han bekrefter også tilhørigheten til et parti som har sagt seg villig til å krenke menneskerettighetene for å oppfylle valgløftene, sier Meling til ABC Nyheter.

– Ut over dette er uttalelsen kun egnet til å avsløre ministerens manglende kompentanse og mangel på grunnleggende kunnskaper om hvilke forpliktelser som påhviler Norge som nasjon overfor et individ, som er i mulla Krekars situasjon.

– Opp til Krekar

18. desember i fjor sa justisministeren at de nødvendige reisedokumentene var utarbeidet, og at Krekar ville bli fulgt av norsk politi til og fra rettssaken i Italia.

– Det har vært opp til Krekar selv om han ville reise eller ikke. Krekar har så langt ikke bedt om reisedokumenter for å møte i retten i Italia, sier Wara fredag ettermiddag.

– Krekar har fått alle muligheter til å reise til Italia for å møte i retten. Det har han ikke benyttet seg av, sier han.

Det vil finne sted et rettsmøte i Bolzanopå mandag. Det skjer etter flere utsettelser, og siste etter at prosessen stanset opp 10. desember i fjor. Da hadde ikke Krekar fått noen formell innkalling , eller blitt utstyrt med de nødvendige reisebevisene.

Terrorsak

Tidligere i dag sa advokat Meling til TV2 at Krekar var villig til å la seg avhøre på videolink fra Oslo tingrett. Krekars italienske advokat regnet ikke med at selve rettssaken ville starte mandag.

– Forsvarerne har ennå ikke fått avhørt vitnene, opplyste Enrica Franzini til ABC Nyheter fredag formiddag. Hun mente også det først var nødvendig å gjøre et avhør med Krekar på videolink.

Italienske myndigheter mener Krekar ledet et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under en samordnet aksjon i november 2015.

Italia krevde lenge Krekar utlevert, men frafalt overraskende dette kravet 30. november 2017. Da var alle formaliteter avklart, og den italienske beslutningen vakte oppsikt i Norge.

Flere av de øvrige tiltalte er dømt til flere år i fengsel i samme sak. Også en annen person fra Norge ble begjært utlevert til Italia, men ettersom vedkommende er norsk statsborger er dette uaktuelt. Saken er heller aldri blitt etterforsket i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden