Meny

Elvestuens utkast til klimaavtale med EU kan sette norsk skogbruk i knipe

<p>KLIMA I SKOGEN: Hogst kan gi mer klimautslipp men bruken av materialet kan også senke klimautslippene. Klimaregnskapet for norsk skogsdrift skal EU heretter avgjøre - etter innspill fra den norske regjeringen. Det er seks dager før fristen ukjent.</p>
KLIMA I SKOGEN: Hogst kan gi mer klimautslipp men bruken av materialet kan også senke klimautslippene. Klimaregnskapet for norsk skogsdrift skal EU heretter avgjøre - etter innspill fra den norske regjeringen. Det er seks dager før fristen ukjent. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Klimaavtalen med EU innebærer en stor trussel mot skogbruket og norsk skog- og klimapolitikk, advarer Skogeierforbundet. – Full forvirring, sier Marit Arnstad (Sp).

Hva i all verden er LULUCF i EU-avtalen?

Håndtering av arealer og endringer av bruken av dem, samt skog, går i FN, EU og andre fora under forkortelsen LULUCF (Land Use and Land Use Change and Forests).

I en avtale med EU om felles gjennomføring av Parisavtalen om utslippskutt, vil dette regelverket for bokføring av skog og annen arealbruk inngå.

Opptak og utslipp fra skog og andre arealer beregnes etter særskilte regneregler. De samlede klimagassutslippene fra skog- og arealbrukssektoren skal ikke overstige opptaket av klimagasser med utgangspunkt i disse regnereglene.

Det er spesielt to forhold som avgjør om Norge får beregnet et netto opptak eller utslipp.

1. Hvor store utslipp Norge får fra avskoging for utbygging av veier og bygg.

2. Hogsten i forvaltet skog, sammenlignet med en fremoverskuende referansebane som baseres på skogforvaltningspraksis i 2000 - 2009.

Kilde: Klima- og miljødepartementet

En viktig, men lite omtalt del av utkastet til avtale med EU om felles gjennomføring av klimamålene i FNs Parisavtale, kan få betydelige følger for norsk skogbruk i tida fram til 2030.

Trusselen norsk skognæring står overfor, er at man risikerer å måtte begrense hogst i Norge, eller må betale til EU.

Advarselen kommer fra Nils Bøhn, direktør skog og arealtilknyttet virksomhet i Norges Skogeierforbund, til ABC Nyheter.

Uroen er så stor at bransjen har sendt brev til statsminister Erna Solberg og tre andre ministre.

Utfallet av saken vil påvirke arbeidsplasser og økonomi både i skogen og treindustrien.

Avtaleutkastet kom klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) fram til med EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete under FNs klimatoppmøte i Katowice, Polen, forrige uke.

Utfallet avhenger av premissene regjeringen sender inn til EU - og hvorvidt EU godkjenner dem.

Disse norske innspillene skal Norge sende inn til EU allerede før nyttår, bekreftet Elvestuen overfor ABC Nyheter 13. desember.

Likevel har bransjen bare fått noen få dager til å vurdere det faglige grunnlaget regjeringen har fått fra Miljødirektoratet og Norsk institutt for bioøkonomi, Nibio.

Kan gå utover norsk hogst

Det er den delen av EUs klimaregelverk som dreier seg om det mystiske begrepet LULUCF (se faktaboks), som vekker uro.

URO I SKOGEN: Regjeringen har seks dager før fristen ikke konkludert med innspill til EU som vil være avgjørende for norsk skogsdrift fram til 2030, som følge av avtaleutkastet klima- og miljøminister Ola Elvestuen har inngått med EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
URO I SKOGEN: Regjeringen har seks dager før fristen ikke konkludert med innspill til EU som vil være avgjørende for norsk skogsdrift fram til 2030, som følge av avtaleutkastet klima- og miljøminister Ola Elvestuen har inngått med EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Begrepet vil si hvordan bruk og endring av arealer, samt skogsdrift, påvirker landets klimautslipp.

Skog- og jordbruksarealer sees under ett, og skal samlet gi null-utslipp.

Hogger man mer skog enn fortsettelsen av trenden fra 2000-2009, blir det regnet som økte klimautslipp. Blir jordbruksarealer lagt under asfalt, må tapet der tas igjen i form av redusert hogst, for man skal altså se alle disse arealendringene under ett.

Hvordan avtalen i praksis vil slå ut, avhenger av intriktate beregninger der det er stort rom for diskusjon og forhandlinger. Fagorganene Miljødirektoratet og Nibio kom 18. oktober fram til sin endelige utredning kalt «Alternative referansebaner for forvaltet skog».

Denne ble holdt unntatt offentlighet inntil nylig, enda den politiske konklusjonen av den skal sendes til EU senest 31. desember i år.

I ettertid har det vist seg at Norge ikke overholder sin selvpålagte frist. Arbeidet med å utarbeide norske posisjoner fortsetter på nyåret.

Roper varsko til statsministeren

Ikke bare Skogeierforbundet, men alle aktører i «Verdikjeden Skog og Tre» frykter at regjeringen innen nyttår vil binde Norge til premisser som hindrer økt avvirkning fra skogen.

Verdikjede-alliansen bestående av Treindustrien, Treforedlingsindustriens

BEKYMRET: Nils Bøhn i Skogeierforbundet og de øvrige aktørene i verdikjeden for skog har opplevd hemmelighold og nå få dagers behandling før regjeringen sender avgjørende dokument om skogbruket til EU. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
BEKYMRET: Nils Bøhn i Skogeierforbundet og de øvrige aktørene i verdikjeden for skog har opplevd hemmelighold og nå få dagers behandling før regjeringen sender avgjørende dokument om skogbruket til EU. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

bransjeforening, Maskinentreprenørenes forbund, Norges Skogeierforbund, Fellesforbundet, NoBio, NORSKOG og Statskog, advarer 12. desember i et brev til statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, landbruks- og matminister Bård Hoksrud og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om fallgruvene i EU-avtalen.

Det er valget av referansebane, framskrivning av historisk avvirkning i norsk skog, som blir avgjørende - sammen med en rekke tekniske, men viktige forhold i EUs regelverk.

Miljødirektoratets og Nibios anbefaling er en referansebane som gir anledning til mindre hogst enn det alternativet Verdikjede-alliansen anbefaler, og som er sammenfallende med andre nordiske lands holdning.

Les også: Biodrivstoff fra skogen gir boom i norske klimautslipp

Arnstad (Sp) forlanger beskjed

– Senterpartiet er bekymret over skogdelen og mener det hersker full forvirring om denne løsningen kan gi oss mulighet til økt avvirkning av skog eller ikke, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til ABC Nyheter.

– All informasjon om dette er blitt hemmeligholdt og Sp mener statsråden snarest bør redegjøre for hva det er han tenker å melde inn til EU som referansebane for skog, sier Arnstad.

– Regjeringen har mottatt beregninger fra NIBIO og Miljødirektoratet av referansebane for forvaltet skog – skogen som driftes og forynges. Beregningene er nå til vurdering i departementene, samtidig som det sonderes hvilken tilnærming man har i andre land. Regjeringen har altså ikke konkludert i saken, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Snorre Tønset i Klima- og miljødepartementet til ABC Nyheter - seks dager før regjeringen skal sende disse avgjørende innspillene til EU.

Finland har for eksempel sendt, og offentliggjort sitt tilsvarende innspill:

– Sp kommer aldri til å akseptere det

FORLANGER BESKJED: Marit Arnstad (Sp) reagerer på hemmelighold og varsler motstand mot LULUCF-delen av klimaavtalen om felles gjennomføring med EU. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
FORLANGER BESKJED: Marit Arnstad (Sp) reagerer på hemmelighold og varsler motstand mot LULUCF-delen av klimaavtalen om felles gjennomføring med EU. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– En referansebane som sendes inn til EU vil legges til grunn for Norges bokføring av opptak og utslipp fra forvaltet skog i en avtale med EU om felles oppfylling av klimamålet, påpeker Arnstad.

– Vi frykter at det vil være noe som helt stenger for å bruke skogen som en del av klimaløsningen, legger hun til.

Senterpartiet mener Norge må være minst like offensiv i dette som Sverige og Finland, men er svært usikre på om det vil være tilfelle med det arbeidet som er gjort med referansebaner her hjemme av Milljødirektoratet og NIBIO

– Sp kommer aldri til å akseptere en avtale med EU om en slik skogløsning. Avtalen betyr at vi gir ifra oss all mulighet til å bruke skog som en del av klimaløsningen, framholder Arnstad.

– Dette betyr i realiteten at vi kan komme til å betale EU hver gang vi bygger en barnehage eller en vei og hogger skog i forbindelse med dette. Vi kan komme til å være nødt til å betale EU dersom vi øker andelen dyrkbar jord i Norge, sier Sp-politikeren og konkluderer:

– Det er hinsides all fornuft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England
Siste nytt
22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England
Populært