Tredje britiske minister trekker seg torsdag som følge av May's Brexit-avtale

Video: Brexit skapte het debatt i parlamentet torsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En overgangsavtale med EU som ifølge ekspert gir mindre suverenitetsavståelse enn EØS, har allerede ført til at tre av statsminister Theresa Mays statsråder trakk seg torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Størst inntrykk gjør det at statsråden som har hatt ansvaret for Brexit-forhandlingene med EU, Dominic Raab, trakk seg som følge av forslaget til overgangsavtale mellom EU og Storbritannia, som skal gjelde i halvannet år.

Men før han hadde rukket å gjøre det, hadde også ministeren for Nord-Irland, Shailesh Vara, sendt henne sitt oppsigelsesbrev.

Og litt senere på dagen ble det klart at også arbeids- og trygdeminister Esther McVey trekker seg fra regjeringen fordi hun mener overgangsavtalen ikke respekterer resultatet av folkeavstemningen.

I sitt brev klargjør Vara sitt syn, at folkeavstemningen om britisk utmelding av EU, Brexit, ga flertall for utmelding.

Det må vi, valgte politikere, levere på, skriver Vara i brevet.

«Avtalen som er lagt fram, gjør imidlertid ikke det, idet den etterlater Storbritannia halvveis inne uten noen frist for når vi endelig vil bli en suveren stat.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en improvisert pressebriefing torsdag morgen sa også utenriksminister Ine Eriksen Søreide at overgangsavtalen, hvis den blir vedtatt, gjør at britene fortsatt vil bli stående som om de er EU-medlem.

Saken fortsetter under videoen.

Video: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide: – Vi vil ha et så nært og tett samarbeid og forhold til Storbritannia som mulig:

Frykten for irskegrensa

Om utkastet til avtale blir noe av, henger i en tynn tråd. May må skaffe seg flertall i parlamentet for det, og deler av hennes konservative partigruppe har sagt klart fra at de ikke vil støtte en slik avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet Labour er i hovedsak imot Brexit. Men utsiktene til at regjeringen går av og det blir nyvalg hvis avtalen faller, gjør at noen konservative motstandere av den vil se en mulig Labour-seier i et nyvalg som en større trussel enn avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dominic Raab er spesielt bekymret for formuleringer i avtalen som garanterer at grensa mellom Irland og Nord-Irland skal forbli åpen, kalt «backstop». Han ser en fare i at det vil tvinge Storbritannia til å forbli i EUs tollunion eller splitte det britiske indre markedet.

– Mindre suverenitetsavståelse enn EØS

Den norske EU-eksperten Paal J. Frisvold har på kort varsel gjennomgått selve overgangsavtalen og redegjør for sine konklusjoner på facebook.

Han karakteriserer avtalen som «EØS à la carte», det vil si at man har plukket deler av EØS-avtalen og mikset med den avtaleformen Sveits har med EU.

Sveitserne har drøyt 100 sektoravtaler og har ikke på samme måte som Norge forpliktet seg til automatisk å overta alle nye lover for det indre marked fra EU.

– Hovedinntrykket er at britene ser ut til å få en mindre grad av suverenitetsavståelse enn det vi har i EØS. Dog på bekostning av et svært intrikat tvisteløsningssystem, skriver Frisvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lyst til å lese 585 intrikat avtalejuss? Her er utkastet til utmeldingsavtale mellom EU og Storbritannia av 15. november 2018

Corbyn ber May om å trekke «halvferdig» brexit-avtale

Labour-leder Corbyn ber Theresa May om å trekke utkastet til brexit-avtale. Hvis hun ikke gjør det, vil Parlamentet stemme utkastet ned, ifølge Corbyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Parlamentet kan ikke, og vil ikke, akseptere et uærlig valg mellom denne avtalen og ingen avtale, sa Corbyn i Parlamentet torsdag, der May møtte for å forsvare utkastet hennes regjering har forhandlet fram med EU.

Han understreket at hans parti ikke vil støtte utkastet som er lagt fram.

Han la også vekt på at brexit-minister Dominic Raab, som har ledet forhandlingene med EU, torsdag valgte å trekke seg fra Mays regjering fordi han føler han ikke kan stå inne for utkastet.

– Det er kaos i regjeringen. Regjeringen kan ikke legge fram en halvferdig avtale som både brexit-ministeren og hans forgjenger har avvist, sa Corbyn, med henvisning til at også Raabs forgjenger, David Davis, trakk seg i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

May kan bli nødt til å få støtte fra enkelte overløpere fra Labour, etter at flere titalls parlamentsmedlemmer fra hennes eget parti har signalisert at de vil stemme mot utkastet som er forhandlet fram.

Norsk Industri håper på godkjenning

Knut L. Baumann, fagsjef i Norsk Industri, håper inderlig at overgangsavtalen blir loset gjennom de politiske organene i EU og Storbritannia.

– Trer overgangsordningen i kraft, blir vårt forhold til Storbritannia som det er i 21 måneder. Det håper vi absolutt på, sier Baumann til ABC Nyheter.

– Når overgangsperioden er i gang, kan Norge starte forhandlinger om Norges varige forhold til Storbritannia, sier han.

– Går dette gjennom politisk, er det positivt, også for Norge. For da får vi mer tid. I det øyeblikket Storbritannia 29. mars neste år trer ut av EU, trer de også ut av EØS. Da må vi få noe nytt på plass faderlig fort, sier Baumann.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Norsk Industri