Hareide-alliert ut mot Solberg:

– Vanskelig å se for seg at Hareide og Solberg kan sitte sammen i regjering

Gruppeleder for Oslo KrF i Bystyret, Erik Lunde og KrF-leder Knut Arild Hareide (th) på KrF landsstyremøte.
Gruppeleder for Oslo KrF i Bystyret, Erik Lunde og KrF-leder Knut Arild Hareide (th) på KrF landsstyremøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF-politiker Erik Lunde mener Erna Solberg «brenner alle bruer». 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg advarte tirsdag mot at tilliten til det politiske systemet kan svekkes hvis KrF-leder Knut Arild Hareide feller regjeringen.

I et intervju med DN går statsministeren til kraftig angrep på Hareides venstresving i norsk politikk.

– Velgerne må undre seg over hva det er som gjør at KrF, som har fått mye politisk gjennomslag og pekte på meg som statsminister, plutselig skal bevege seg et annet sted uten at det er velgerne som har gitt beskjed om det, uten at de har gått til velgerne og sagt at det er det de vil gjøre, sa Solberg.

«Brenner alle bruer»

– Det tror jeg kan oppleves som at politikken baseres på maktbehov, la hun til.

På Twitter skriver KrF-politiker Erik Lunde at Solberg «brenner alle bruer» og ber KrF velge henne foran sin egen partileder.

Lunde regnes som en nær alliert av Knut Arild Hareide, og har blant annet bidratt i boken hvor Hareide peker retning for Krf.

Videre på Twitter skriver Lunde:

– Hun gambler på at KrF er mer glad i henne enn i partilederen.

– Gjør det ekstremt vanskelig for Hareide

– Hva legger du i at Solberg brenner alle bruer?

– Når Solberg kommer med et så kraftig angrep på Hareide, og sier han skader tilliten til det politiske system og setter sine egne behov for makt foran politikken, gjør hun det ekstremt vanskelig for Knut Arild Hareide. Det er vanskelig å se for seg at de kan sitte i regjering sammen, sier Lunde til ABC Nyheter.

Han mener Solberg ikke bare kritiserer Hareide, men hele prosessen i KrF.

– Intervjuet er en massiv kritikk av hele prosessen KrF i fellesskap har lagt opp. Hun kritiserer at vi har den diskusjonen og en åpen debatt om ulike alternativer.

– Utidig

KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere pekt på Erna Solberg som statsminister. Nå peker han på Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere pekt på Erna Solberg som statsminister. Nå peker han på Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix

– Hvordan tror du utspillet påvirker prosessen?

– Jeg tror folk uavhengig av hvor de står i saken begynner å bli lei av alt presset fra Høyre. Det er helt fair at Høyre svarer på kritikk mot Høyre sin politikk, men nå blander Høyre seg inn i KrF seg inn på en utidig måte. Prosessen til nå har vært god, men påvirkningen fra Høyre gjør den mindre god.

– Hva legger du i mindre god?

– Høyre skrur til retorikken til noe voldsomt. De prøver nå i realiteten å skremme og true KrF-tvilere til å stemme for høyresiden. Til syvende og sist kan det skade hele legitimiteten i prossen, sier Lunde.

– Jeg tror at det kan virke mot sin hensikt. Ved å gå så hardt ut mot Knut Arild skaper det et større inntrykk enn før at KrF-ere må velge mellom partilederen sin og statsministeren. Erna er populær i KrF, mange inklusive meg selv synes hun gjør en god jobb, men samtidig nyter Knut Arild stor tillit til partiet, legger KrF-politikeren til.

– Et klart borgerlig signal

Tirsdag skrev NRK at begge fløyer i KrF er lei av «masete Høyre». Høyre har den siste tiden økt aktiviteten på kampanjer i sosiale medier.

Willoch ga i VG søndag klar beskjed om hva han mener om Hareides råd til partiet om å vrake dagens regjering og søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Hareide understreket sterkt i valgkampen at han ønsket Erna Solberg som statsminister. Man må jo regne med at mange velgere oppfattet dette som et klart borgerlig signal, sa Høyre-nestoren.

Høyre-nestleder: – Vi kan ikke sitte på tribunen

Nestleder i Høyre, Bent Høie, mener Høyre ikke legger seg opp i KrFs retningsvalg, men at de likevel må få bli med i diskusjonen som pågår rundt partiet.

– Men vi kan ikke sitte på tribunen og se på Knut Arilds beskrivelser av Høyre som parti. Vi kan ikke akseptere at han kommer med beskrivelser av vår politikk, uten at vi får delta i diskusjonen, sier han til NRK.

SE VIDEO: Erna Solberg: – Vi vil gjerne ha med KrF

Personvernpolicy