Einar Steensnæs: – Solberg har stengt KrFs vei til regjeringen

REGJERINGSRÅD: Einar Steensnæs (til venstre) råder partileder Knut Arlid Hareide i sterkt splittede KrF til regjeringssamarbeid med Ap. Forhenværende landbruksminister Kåre Gjønnes i midten av bildet tatt på KrFs landsmøte i 2017.
REGJERINGSRÅD: Einar Steensnæs (til venstre) råder partileder Knut Arlid Hareide i sterkt splittede KrF til regjeringssamarbeid med Ap. Forhenværende landbruksminister Kåre Gjønnes i midten av bildet tatt på KrFs landsmøte i 2017. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Mens et splittet ungdomsparti KrFU vil ha KrF i regjering med Frp, holder veteranen Einar Steensnæs fast på at partiet må holde sitt løfte til velgerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For meg synes veien mot sentrum/Høyre stengt. Det valget avgjorde Erna Solberg med å ta inn Frp, og den politikken dette medfører, sier Einar Steensnæs til Vårt Land.

Dermed står partiet som er på vippen i Stortinget, ifølge Steensnæs overfor valget om å forbli alene i opposisjon eller gå i regjeringssamarbeid med venstresiden og Senterpartiet.

At Steensnæs advarer mot å gå i regjering med H, Venstre og Frp, er ikke nytt. Også i 2012 advarte Steensnæs sammen med Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland å gå den veien.

Flertallet på landsmøtet i Kristelig Folkepartis Ungdom falt derimot ned på motsatt konklusjon: KrF bør gå i regjeringssamarbeid med Høyre og partiet som hadde denne karakteristikken av partileder Knut Arild Hareide:

– Hareide sleiker imamer oppetter ryggen

Heller Hareide mot venstre?

– Tiden bør være inne for å gi partiledelsen og bestemmende organer et handlingsrom. De må ha dekning for å finne ut hva det er mulig å få til i et samarbeid med sentrum og Ap. Senterpartiet er jo det partiet som ligger nærmest KrF i verdispørsmål, sier Einar Steensnæs til Vårt Land.

Steensnæs har samarbeidet tett med KrFs tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, har vært partiets parlamentariske leder og bekledd tre statsrådsposter.

Partiet, som etter 13 år i opposisjon kjemper mot sperregrensa på meningsmålingene, er splittet i synet på regjeringsspørsmålet. Det skal avklares i høst.

I Knut Arild Hareides nye bok som utkom mandag, advarer partilederen mot individualisme, noe som tolkes som en åpning mot venstre.

Splittet mellom Ap og Frp

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold er blant dem som mener partiet ikke kan bryte sitt valgløfte ved å gå inn i regjering med Fremskrittspartiet.

I stedet åpner han for å gå i regjeringssamarbeid med Ap.

Ifølge NRK-kommentator Lars Nehru Sand er NRK kjent med at Hareide langt fra er fremmed for å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og eventuelt også Senterpartiet. Sammen med SV vil de fire partiene ha flertall på Stortinget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden