Hareide med veivalg: Støre nekter å kommentere om KrF er velkomne

Knut Arild Hareide (Kr.F) etter partilederdebatten i Arendal.
Knut Arild Hareide (Kr.F) etter partilederdebatten i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Knut Arild Hareide står overfor et veivalg: Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre. Men det er høyst usikkert om han er velkommen inn i en eventuell regjering med Arbeiderpartiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): Knut Arild Hareide og KrFs fremtid ble en egen bolk på partilederdebatten i Arendal mandag.

I likhet med for ett år siden, er samarbeidsspørsmålet og hvilken side KrF skal velge det "alle" lurer på. Ennå har ikke KrF tatt standpunkt til om de går inn i regjering eller forblir et opposisjonsparti i fremtiden.

Utmeldinger fra kommune- og fylkespolitikere har rammet partiet den siste tiden, og til tross for vippemakt i Stortinget vaker partiet rett over den magiske sperregrensa på fire prosent.

Knut Arild Hareide lover en avklaring i løpet av høsten.

– Vi har ikke satt en dato naturlig nok. Vi har lovet en avklaring og det legger vi opp til, så er det partiet som avgjør den prosessen, sier KrF-lederen til ABC Nyheter.

– Hva er det som kan friste med å gå inn i regjering?

– Regjering gir en annen mulighet. Vi har fått stort gjennomslag i den posisjonen vi er nå, men som jeg sa vi har gått valg på et alternativ i 2009, 2013 og 2017 og det alternativet er ikke realistisk å gå valg på i 2021, sier Hareide.

– Øker Venstres inntreden sjansene for at dere kommer etter?

– Jeg sa tydelig i kveld at jeg ikke skal begynne å spekulere, men det er flere alternativer, sier Hareide til ABC Nyheter.

Hareide åpner for regjeringsdeltakelse hos både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

Han ville ikke si direkte under debatten om partiet vurderte å samarbeide med Arbeiderpartiet og SV, men sa at «det å tenke alternativt om regjering» åpenbart innebærer å inngå regjeringssamarbeid med «andre partier enn de som sitter i regjering i dag».

– Vi vil ikke starte denne diskusjonsprosessen med å utelukke noe. Vi holder alle alternativer åpne, sa Hareide.

Det gjelder også selv om flere meningsmålinger har vist at et flertall av KrF-velgere ønsker seg Solberg som statsminister.

– Det som samler KrF, og som er viktigere enn spørsmålet om høyre eller venstre, er at vi ønsker et varmere samfunn, og står sammen for menneskeverdet fra livets begynnelse, sa Hareide

Taus Støre

På spørsmål fra ABC Nyheter om Arbeiderpartiet kan se for seg å sitte i regjering med KrF, har Ap-leder Jonas Gahr Støre følgende svar:

– Det er ikke et spørsmål vi har noen kommentar til.

I fjor flørtet Støre med sentrum. I etterkant av valget ble det sett på som en tabbe.

Jonas Gahr Støre (AP) t.v og Erna Solberg (H) t.h etter partilederdebatten i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre (AP) t.v og Erna Solberg (H) t.h etter partilederdebatten i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For halvannet år siden sa Jonas Gahr Støre dette til landsstyremøtet i Arbeiderpartiet:

«Jeg kan lese fra tid til annen at jeg flørter med Knut Arild Hareide.»

«Det er feil,» fortsatte han, «det er mye mer alvorlig enn som så.»

«Sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen for å hindre at samfunnet blir preget av en sterk allianse mellom høyrepopulister og høyrefolk,» sa Jonas Gahr Støre.

– Aps historiske skritt mot sentrum, kommenterte Dagsavisen-kommentator og Ap-kjenner Arne Strand.

I Arbeiderpartiets interne evaluering ble sentrumsflørten pekt på som en årsak til nederlaget.

Nesten 10 prosent av de spurte mente at det ikke var noe sjakktrekk å åpne for et regjeringssamarbeid med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Flere i Ap og fagbevegelsen reagerte negativt på det de oppfattet som en invitasjon til samarbeid med KrF og Venstre

– Venstre og KrF står for langt fra Arbeiderpartiet til at det er mulig å inngå et forpliktende samarbeid, konkluderte partisekretær Kjersti Stenseng med etter evalueringen av valgkampen.

Utelukker heller ikke å felle regjeringen

Selv om Knut Arild Hareide er åpen for å gå inn i regjering, utelukker han heller ikke å felle den samme regjeringen

– Det er klart at dette er en alvorlig sak, det er det ingen tvil om, sa Hareide på direkte spørsmål fra NRK-programleder Fredrik Solvang om hvorvidt han ville felle regjeringen på grunnlag av Riksrevisjonens knusende rapport om manglende objektsikring.

– Men statsministeren har jo sagt flere ganger at hun gleder seg til å komme til Stortinget for å gi sine forklaringer, og det ser jeg og fram til. Vi kan ikke konkludere i denne saken før vi har hørt regjeringens svar, men de må ha bedre svar enn det de har levert i kveld, fortsatte Hareide.

Opposisjonen kom med knallhard kritikk av regjeringens sikkerhetsarbeid under partilederdebatten i Arendal. SV varsler et mulig mistillitsforslag.

Personvernpolicy