Europeisk «NHO» vil hindre skjerping av EUs klimamål

KARBONKUTT: Kampen mot karbonutslipp, som her fra RWEs kullkraftverk i Hamm, Tyskland, skjerpes i EU. NHO diskuterer Eurobusiness sin strategi for å hindre tøffere klimatak i EU.
KARBONKUTT: Kampen mot karbonutslipp, som her fra RWEs kullkraftverk i Hamm, Tyskland, skjerpes i EU. NHO diskuterer Eurobusiness sin strategi for å hindre tøffere klimatak i EU. Foto: Martin Meissner / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO deltar i dag på et møte der deres europeiske organisasjon Businesseurope drøfter hvordan de kan stoppe EUs forslag om å tøffere klimakutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringslivsorganisasjonen Businesseurope, der NHO er medlem, oppfordrer i dag sine medlemsorganisasjoner til å jobbe for å stoppe EU-kommisjonens ønske om å skjerpe klimakuttene fra 40 prosent til 45 prosent i 2030, sammenliknet med nivået i 1990.

Det går fram av et lekket dokument fra Businesseuropes arbeidsgruppe for energi og klima.

NHO bekrefter overfor ABC Nyheter at de deltar på onsdagens møte i arbeidsgruppa, men vil ikke opplyse om sine holdninger der før møtet er over.

NHO-direktør fram til nå, Kristin Skogen Lund, er blant medlemmene i en global klima- og økonomikommisjon som 5. september la fram en rapport.

Der er konklusjonen at omstillingen til lavutslippsamfunn må skje raskere.

Her hjemme har klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) slått fast som norsk politikk å bli med på skjerpingen dersom EU vedtar det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal altså NHO fremme sitt syn på saken.

Slik skal næringslivet gjøre det:

I diskusjonsnotatet oppfordrer Businesseurope blant annet til:

  • Være ganske positive så lenge det forblir et politisk ønske uten virkninger for lovgivningen.
  • Motsette seg en ny økning av ambisjonsnivået og «bruke de vanlige argumentene om like spilleregler globalt, at vi ikke kan kompensere for andre, osv.»
  • Utfordre prosessen, slik som behovet for mer innsyn, beregningene, behovet for konsekvensanalyse, risikoen for å skape ustabilitet, osv.
  • Å tone ned saken ved argumenter om at formaliseringen av en faktisk økt ambisjon ikke er det som betyr mest. Nøkkelen er å overtale andre store økonomier til å ta igjen EUs ambisjonsnivå.

Greenpeace advarer Kommisjonen

Miljøorganisasjonen Greenpeace advarer i en pressemelding EU-kommisjonen mot den mektige næringslivslobbyens taktikk for å forsinke og spre skremselspropaganda mot EUs klimaplaner.

– Europa føler de ødeleggende virkningene av klimaendringer direkte - hetebølger og tørke rammet bøndene i sommer, mens skogbrannene nådde Polarsirkelen. Likevel manøvrerer næringslivets lobbygruppe allerede bak lukkede dører for å hindre EUs anstrengelser for å trappe opp handling mot klimaendringer, sier direktør for klimaendringer i Greenpeace, Tara Connolly, om dokumentet som har lekket ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mål om en måned?

Det var på et uformelt møte for EUs transport- og energiministre i Sofia, Bulgaria, 19. april i år, at EU-kommissæren for energi og klima, Miguel Arias Cañete, konkluderte med at kostnadene ved klimatiltak har falt så mye at EU kunne øke sine ambisjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni ble Kommisjonen, EU-parlamentet og ministerrådet enige om å øke målet for EUs energisparing fra 30 til 32,5 prosent. Målet for andelen fornybar energi ble økt fra 27 til 32 prosent.

Dermed mente Cañete at det ligger an til at EUs mål for klimakutt kan økes til 45 prosent.

Dette er nå til behandling i EUs organer.

Kommisjonen håper trolig på gjennomslag for 45 prosentmålet i tide før det 24. møtet i FNs klimakonvensjon i Polen i desember.

Saken kan kanskje bankes gjennom på et EU-toppmøte 18. oktober.

Næringslivet kan kanskje sette sitt håp til Tysklands mektige forbundskansler Angela Merkel, som er skeptisk til skjerpingen.