EUs klimalov kan føre til «katastrofal» avskoging

Etterspørselen etter ved kan øke som følge av det nye direktivet. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Etterspørselen etter ved kan øke som følge av det nye direktivet. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Klimaforskere mener verdens karbonlager står i fare, siden loven vil regne brenning av trær som klimanøytralt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erfarne klimaforskere sier at verdens lager av karbondioksid står ovenfor en alvorlig og uventet fare: EUs direktiv for fornybar energi.

Klimaloven kan føre til at Europa importerer like mye trevirke som det hugges hvert år, siden energi fra brenning av hele trær regnes som «karbonnøytralt». Dette sier en rekke fagfolk, inkludert tidligere nestleder hos FNs klimapanel, Jean-Pascal van Ypersele.

Van Ypersele er i dag professor i klimalære hos Université Catholique de Louvain. Han sier faren for at det nye direktivet oppfordrer til avskoging og dermed frigjøring av store reservoar av karbon er «ekstremt høy».

– Dette er som å sage av grenen menneskeheten sitter på, sier van Ypersele til den britiske avisen Guardian.

Indonesia og Brasil var blant 27 land som forpliktet seg til å «øke bruken av treverk … til å generere energi, som et tiltak for å begrense klimaendringene» på klimamøtet i Bonn i fjor.

Les også: – Biodrivstoff fra skogen gir boom i Norges klimautslipp

Les også: – Spesielt stor risiko for ekstreme temperaturer de neste fire årene

«En vordende katastrofe»

Uten tilsvarende tiltak for å bevare skogene, vil direktivet i sin nåværende form skape økt etterspørsel etter ved, noe som vil ødelegge skogene, sier van Ypersele. Han kaller direktivet «en vordende katastrofe».

EUs tanke har vært at man kan bli karbonnøytral ved å plante unge trær som vil kompensere for karbon som slippes ut når man brenner trevirke.

Det kan imidlertid ta tiår, eller århundrer, før disse blir til fullvoksne trær. I 2050 vil det å erstatte fossilt brennstoff med trevirke sannsynligvis føre til to-tre ganger mer karbon i atmosfæren per gigajoule energi, sier forskerne.

Nino Aveni, talsmann for handelsorganisasjonen Bioenergy Europa, mener derimot at de nye skuddene vil kunne absorbere CO² utslippene fra brenning av fullt utvokste trær i løpet av år eller tiår.

– Fornybarhetskriterier er en garanti for at eksisterende tiltak for å beskytte skogene også gjelder for trevirke som brukes i produksjon av bioenergi.

EU-landene har allerede solide retningslinjer på plass for å bevare skogene, sier Aveni.

– Grunnen er delvis ønsketenkning

En tjenestemann innenfor EU bekreftet at den nye analysen var korrekt. Vedkommende la til at om det er et problem med analysen, så er det at den undervurderer størrelsen på problemet.

– Med dette direktivet vil det ikke finnes noen grense for den potensielle overhogsten. Det er høy fare for at direktivet gjøre det mulig med økte utslipp, uten at man også legger opp til økt lagring av drivhusgassene, sier kilden.

Innad i EU-administrasjonen har man ikke skjønt omfanget av problemet, som fremstående fagfolk i fjor beskrev som «en alvorlig mangel» i EUs klimalovverk, hevder kilden.

– Grunnen er delvis ønsketenkning. En annen grunn er at lovverket er så fundamentalt feil at man ikke kan tro det er sant.

Oversatt av Henning Scherer Skjærsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.