Påstand om hemmelig FN-direktiv:

Syria skal ikke få utenlandsk bistand til gjenoppbygging

NEI TIL SYRIA: Mange land har bidratt til opprørerne i krigen i Syria. Men landet skal ikke få bistand til gjenoppbygging før et regimeskifte er i sikte. Bildet er fra Yarmouk
NEI TIL SYRIA: Mange land har bidratt til opprørerne i krigen i Syria. Men landet skal ikke få bistand til gjenoppbygging før et regimeskifte er i sikte. Bildet er fra Yarmouk Foto: AP/NTB scanpix

– Et hemmelig FN-direktiv hindrer hjelp til gjenoppbygging i Syria, sier Russlands utenriksminister Lavrov. Norsk UD hevder å være ukjent med det, men bekrefter konklusjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washingtons absolutt destruktive holdning hemmer gjenoppbygging av det krigsherjede Syria og hindrer FN å hjelpe inntil en såkalt «politisk overgang» finner sted, sa den russiske utenriksminister Sergej Lavrov 20. august.

Ifølge ham eksisterer det et hemmelig direktiv i FN-systemet for å stoppe all hjelp utenom nødhjelp inntil president Assad er fjernet.

– Et slags hemmelig direktiv fra FN

ANKLAGE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mener et USA-inspirert direktiv hindrer FN-organisasjoner å gi bistand til å bygge opp igjen det krigsherjede Syria. Foto: Yuri Kochetkov / EPA/NTB scanpix
ANKLAGE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mener et USA-inspirert direktiv hindrer FN-organisasjoner å gi bistand til å bygge opp igjen det krigsherjede Syria. Foto: Yuri Kochetkov / EPA/NTB scanpix

Ifølge Lavrov henvendte Russland seg til FN-organisasjonen Unesco om støtte til å gjenoppbygge den urgamle byen Palmyra, som Unesco har oppnevnt til et verdensarvsted.

– Men ut fra samtalene fikk vi forståelsen av at det var et slags hemmelig direktiv fra FN i New York som forhindret dette, sa Lavrov til Russia Today.

Lavrov trekker dermed opp litt av et dilemma for verdenssamfunnet:

Mange ønsker at millioner av syriske flyktninger skal kunne reise hjem igjen. Men de skal kun få nødhjelp, ikke hjelp til gjenoppbygging.

Samtidig svekkes Syrias egen evne til å rehabilitere sønderbombede byer og skaffe vann, strøm og sanitæranlegg av Vestens økonomiske sanksjoner.

Unesco og Norge: – Ukjent, men ...

– Jeg personlig er ukjent med at det skal være en slik instruks, svarer en pressetalsperson for Unesco på spørsmål fra ABC Nyheter om Lavrovs mistanske har noe for seg.

Norsk UD hevder også at det er ukjent for dem med noen slik FN-instruks.

– Vi er ikke kjent med at det finnes et slikt hemmelig FN-direktiv som artikkelen i Russia Today hevder, skriver statssekretær Audun Halvorsen (H) til ABC Nyheter.

VET IKKE: Statssekretær Audun Halvorsen (H) kjenner ikke til noe FN-prinsipp om ikke å bistå til gjenoppbygging av Syria før Assad er fjernet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VET IKKE: Statssekretær Audun Halvorsen (H) kjenner ikke til noe FN-prinsipp om ikke å bistå til gjenoppbygging av Syria før Assad er fjernet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Men - innholdet i Lavrovs påstand om bistandsnekt inntil et regimeskifte har funnet sted, viser seg å ha noe for seg:

– Internasjonalt er det bred enighet om å ikke bidra til langsiktig gjenoppbygging i Syria før en troverdig og inkluderende politisk overgangsprosess er i gang, bekrefter statssekretær Halvorsen.

– Vi ønsker ikke at det syriske regimet utnytter bistandsmidler til å støtte opp under sin egen legitimitet, er begrunnelsen.

Steigan: FN har faktisk hemmelige retningslinjer

24. august publiserte derimot nettstedet steigan.no en påstand om at det faktisk ligger prinsipper i FN-systemet om at Syria ikke skal få hjelp til gjenoppbygging så lenge Assad sitter.

Steigan.no viser til dokumentet Parameters and Principles of UN Assistance in Syria (Parametre og prinsipper for FN-bistand i Syria).

Det 2000 år gamle Baal-tempelet i Palmyra blir lagt i ruiner av IS. Foto: AP / NTB scanpix.
Det 2000 år gamle Baal-tempelet i Palmyra blir lagt i ruiner av IS. Foto: AP / NTB scanpix.

Det ble utstedt i 2017 og gir retningslinjer for hvordan FN-organene skal forholde seg til gjenoppbygging i Syria.

Selv om verken Unesco eller det norske Utenriksdepartementet hevder å kjenne til det, slår disse retningslinjene fast følgende:

Bare så snart det er en ekte og inkluderende politisk overgang framforhandlet av partene, vil FN være beredt til å bistå med gjenoppbygging.

Prinsippene foreligger blant annet som vedlegg til de internasjonale hjelpeorganisasjonenes program for minerydding.

ABC Nyheter har spurt UD om ikke departementet kjenner til disse FN-prinsippene.

Ikke støtte til krigsforbrytere

Også EU-kommisjonen viser til FNs parametre og prinsipper, i en rapport fra Brusselkonferansen om bistand til Syria.

«Avgjørelser om finansiering skal være konflikt-følsomme og skal ikke på noen måte være gunstig eller støtte parter som angivelig har begått krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten. FN gjentok at dets parametre og prinsipper for FN-bistand i Syria skal styre FN-bistand utover livreddende nødhjelp i Syria.», skriver Kommisjonen.

President Assad er som kjent beskyldt for å ha begått disse forbrytelsene.

Norge: Russland får bygge opp

– Selv om forholdene i Syria ikke ligger til rette for langsiktig utviklingsinnsats, er behovene for humanitære og stabiliserende tiltak enorme, framholder statssekretær Halvorsen.

Syriske barn går forbi bannere med bilder av Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte, Russlands president Vladimir Putin, i Aleppo. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Syriske barn går forbi bannere med bilder av Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte, Russlands president Vladimir Putin, i Aleppo. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han forteller at Norge har lovet å gi 10 milliarder kroner til sivile som er rammet av krisen i Syria og nabolandene i perioden 2016-2019. Ved slutten av 2018 vil det ha blitt utbetalt minst 7,5 milliarder kroner, hvorav 2,25 milliarder kroner blir utbetalt i år. Størsteparten er humanitær hjelp.

Den humanitære bistanden er behovsbasert og forankret i prinsippene om humanitet, nøytralitet, upartiskhet og uavhengighet.

– På grunn av landets direkte involvering og støtte til Assad-regimet, har Russland et særskilt ansvar for gjenoppbygging av Syria, sier Audun Halvorsen.

Norge, som ikke vil bidra til gjenoppbygging, har på sin side involvert seg ved å sende spesialstyrker som har operert i Syria utenfor regjeringskontrollerte områder.

Flere reiser hjem enn antatt

FNs høykommissær for lyktninger, UNHCR, syns ikke det er tilrådelig å anbefale noen av de 5,1 millioner syriske flyktninger i utlandet å reise hjem ennå.

Men organisasjonen konstaterer at mange nå drar frivillig hjem, og ønsker å gi umiddelbar hjelp til disse. Strømmen av flyktninger som har reist tilbake til Syria overstiger prognosene UNHCR har, ifølge deres rapport skrevet i september 2017.

Organisasjonen har som mål å hjelpe disse med deres juridiske rettigheter, lokalt basert helsestell og noe infrastruktur, men trenger sårt til mer penger til disse formålene.

(VIDEO: IS sprengte tri­umf­buen i Palmyra)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Siste nytt
22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Populært