Påstand om hemmelig FN-direktiv:

Syria skal ikke få utenlandsk bistand til gjenoppbygging

NEI TIL SYRIA: Mange land har bidratt til opprørerne i krigen i Syria. Men landet skal ikke få bistand til gjenoppbygging før et regimeskifte er i sikte. Bildet er fra Yarmouk
NEI TIL SYRIA: Mange land har bidratt til opprørerne i krigen i Syria. Men landet skal ikke få bistand til gjenoppbygging før et regimeskifte er i sikte. Bildet er fra Yarmouk Foto: AP/NTB scanpix

– Et hemmelig FN-direktiv hindrer hjelp til gjenoppbygging i Syria, sier Russlands utenriksminister Lavrov. Norsk UD hevder å være ukjent med det, men bekrefter konklusjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washingtons absolutt destruktive holdning hemmer gjenoppbygging av det krigsherjede Syria og hindrer FN å hjelpe inntil en såkalt «politisk overgang» finner sted, sa den russiske utenriksminister Sergej Lavrov 20. august.

Ifølge ham eksisterer det et hemmelig direktiv i FN-systemet for å stoppe all hjelp utenom nødhjelp inntil president Assad er fjernet.

– Et slags hemmelig direktiv fra FN

ANKLAGE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mener et USA-inspirert direktiv hindrer FN-organisasjoner å gi bistand til å bygge opp igjen det krigsherjede Syria. Foto: Yuri Kochetkov / EPA/NTB scanpix
ANKLAGE: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov mener et USA-inspirert direktiv hindrer FN-organisasjoner å gi bistand til å bygge opp igjen det krigsherjede Syria. Foto: Yuri Kochetkov / EPA/NTB scanpix

Ifølge Lavrov henvendte Russland seg til FN-organisasjonen Unesco om støtte til å gjenoppbygge den urgamle byen Palmyra, som Unesco har oppnevnt til et verdensarvsted.

– Men ut fra samtalene fikk vi forståelsen av at det var et slags hemmelig direktiv fra FN i New York som forhindret dette, sa Lavrov til Russia Today.

Lavrov trekker dermed opp litt av et dilemma for verdenssamfunnet:

Mange ønsker at millioner av syriske flyktninger skal kunne reise hjem igjen. Men de skal kun få nødhjelp, ikke hjelp til gjenoppbygging.

Samtidig svekkes Syrias egen evne til å rehabilitere sønderbombede byer og skaffe vann, strøm og sanitæranlegg av Vestens økonomiske sanksjoner.

Unesco og Norge: – Ukjent, men ...

– Jeg personlig er ukjent med at det skal være en slik instruks, svarer en pressetalsperson for Unesco på spørsmål fra ABC Nyheter om Lavrovs mistanske har noe for seg.

Norsk UD hevder også at det er ukjent for dem med noen slik FN-instruks.

– Vi er ikke kjent med at det finnes et slikt hemmelig FN-direktiv som artikkelen i Russia Today hevder, skriver statssekretær Audun Halvorsen (H) til ABC Nyheter.

VET IKKE: Statssekretær Audun Halvorsen (H) kjenner ikke til noe FN-prinsipp om ikke å bistå til gjenoppbygging av Syria før Assad er fjernet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VET IKKE: Statssekretær Audun Halvorsen (H) kjenner ikke til noe FN-prinsipp om ikke å bistå til gjenoppbygging av Syria før Assad er fjernet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Men - innholdet i Lavrovs påstand om bistandsnekt inntil et regimeskifte har funnet sted, viser seg å ha noe for seg:

– Internasjonalt er det bred enighet om å ikke bidra til langsiktig gjenoppbygging i Syria før en troverdig og inkluderende politisk overgangsprosess er i gang, bekrefter statssekretær Halvorsen.

– Vi ønsker ikke at det syriske regimet utnytter bistandsmidler til å støtte opp under sin egen legitimitet, er begrunnelsen.

Steigan: FN har faktisk hemmelige retningslinjer

24. august publiserte derimot nettstedet steigan.no en påstand om at det faktisk ligger prinsipper i FN-systemet om at Syria ikke skal få hjelp til gjenoppbygging så lenge Assad sitter.

Steigan.no viser til dokumentet Parameters and Principles of UN Assistance in Syria (Parametre og prinsipper for FN-bistand i Syria).

Det 2000 år gamle Baal-tempelet i Palmyra blir lagt i ruiner av IS. Foto: AP / NTB scanpix.
Det 2000 år gamle Baal-tempelet i Palmyra blir lagt i ruiner av IS. Foto: AP / NTB scanpix.

Det ble utstedt i 2017 og gir retningslinjer for hvordan FN-organene skal forholde seg til gjenoppbygging i Syria.

Selv om verken Unesco eller det norske Utenriksdepartementet hevder å kjenne til det, slår disse retningslinjene fast følgende:

Bare så snart det er en ekte og inkluderende politisk overgang framforhandlet av partene, vil FN være beredt til å bistå med gjenoppbygging.

Prinsippene foreligger blant annet som vedlegg til de internasjonale hjelpeorganisasjonenes program for minerydding.

ABC Nyheter har spurt UD om ikke departementet kjenner til disse FN-prinsippene.

Ikke støtte til krigsforbrytere

Også EU-kommisjonen viser til FNs parametre og prinsipper, i en rapport fra Brusselkonferansen om bistand til Syria.

«Avgjørelser om finansiering skal være konflikt-følsomme og skal ikke på noen måte være gunstig eller støtte parter som angivelig har begått krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten. FN gjentok at dets parametre og prinsipper for FN-bistand i Syria skal styre FN-bistand utover livreddende nødhjelp i Syria.», skriver Kommisjonen.

President Assad er som kjent beskyldt for å ha begått disse forbrytelsene.

Norge: Russland får bygge opp

– Selv om forholdene i Syria ikke ligger til rette for langsiktig utviklingsinnsats, er behovene for humanitære og stabiliserende tiltak enorme, framholder statssekretær Halvorsen.

Syriske barn går forbi bannere med bilder av Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte, Russlands president Vladimir Putin, i Aleppo. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Syriske barn går forbi bannere med bilder av Syrias president Bashar al-Assad og hans allierte, Russlands president Vladimir Putin, i Aleppo. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han forteller at Norge har lovet å gi 10 milliarder kroner til sivile som er rammet av krisen i Syria og nabolandene i perioden 2016-2019. Ved slutten av 2018 vil det ha blitt utbetalt minst 7,5 milliarder kroner, hvorav 2,25 milliarder kroner blir utbetalt i år. Størsteparten er humanitær hjelp.

Den humanitære bistanden er behovsbasert og forankret i prinsippene om humanitet, nøytralitet, upartiskhet og uavhengighet.

– På grunn av landets direkte involvering og støtte til Assad-regimet, har Russland et særskilt ansvar for gjenoppbygging av Syria, sier Audun Halvorsen.

Norge, som ikke vil bidra til gjenoppbygging, har på sin side involvert seg ved å sende spesialstyrker som har operert i Syria utenfor regjeringskontrollerte områder.

Flere reiser hjem enn antatt

FNs høykommissær for lyktninger, UNHCR, syns ikke det er tilrådelig å anbefale noen av de 5,1 millioner syriske flyktninger i utlandet å reise hjem ennå.

Men organisasjonen konstaterer at mange nå drar frivillig hjem, og ønsker å gi umiddelbar hjelp til disse. Strømmen av flyktninger som har reist tilbake til Syria overstiger prognosene UNHCR har, ifølge deres rapport skrevet i september 2017.

Organisasjonen har som mål å hjelpe disse med deres juridiske rettigheter, lokalt basert helsestell og noe infrastruktur, men trenger sårt til mer penger til disse formålene.

(VIDEO: IS sprengte tri­umf­buen i Palmyra)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden