Uklart hva norske spesialstyrker gjør i Syria

Direkte: Onsdag redegjør utenriksministeren og forsvarsministeren om kampen mot ISIL i Stortinget.

Etter kritikk om brudd på det militære oppdraget i Syria, skal regjeringen onsdag avklare hvilke oppgaver blant annet spesialsoldatene har hatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både forsvars- og utenriksministeren møter onsdag i Stortinget for å redegjøre om de norske bidragene i kampen mot den islamistiske terrororganisasjonen ISIL.

Nå som ISIL er sterkt militært svekket har det kommet avsløringer om at norsk-trente grupper har vendt våpnene mot den syriske regjeringen. Det mener blant andre SV og Rødt bryter med mandatet for norsk deltagelse i Operation Inherent Resolve.

I en epost til NTB svarte Forsvarsdepartementet (FD) at de ikke kjenner til at slike grupper har kjempet mot Assad-regimet etter at Forsvaret avsluttet treningen av dem.

– Av hensyn til operativ sikkerhet identifiserer vi ikke hvilke lokale grupper vi har trent og støttet, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen for to uker siden.

Det var avisa Klassekampen som i slutten av april skrev at den militære gruppen MaT (Den revolusjonære kommandohæren) skal ha vært trent av norske soldater, og nå bekjempet styrkene til Syrias president Bashar al-Assad.

– De opplysningene som nå er kommet fram, kan imidlertid tyde på at grupper trent av koalisjonen, har kjempet på flere fronter samtidig, skrev SV-leder Audun Lysbakken i et brev til forsvarsministeren.

SV spurte Bakke-Jensen om norsktrente styrker har deltatt i krigshandlinger mot andre enn IS/ ISIL i perioden fra treningen begynte høsten 2016 til den ble avsluttet.

– Hvis det er riktig at norsktrente styrker har deltatt i krigshandlinger mot andre enn ISIL, er det også korrekt at Norge gjenopptok treningen etter at dette skjedde? spør SVs leder.

Han ville også ha svar på hva regjeringen har gjort for å kartlegge hva de norsktrente styrkene har gjort etter at treningen ble avsluttet, og når det eventuelt ble kjent for regjeringen at styrkene Norge bidro til å trene, hadde flere formål enn å bekjempe IS.

Bakgrunn:

Forsvaret avviser at norsktrent milits kjempet mot Assad

Moxnes til Solberg: – Angrep på Syria er ille og farlig

– Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid

Aktuelt:

USA: Israel forbereder seg på åpen krig mot Iran i Syria

Syrere frykter tvangsretur til Assad

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden