Solberg om angrepet fra Lysbakken: – Jo mindre innhold, jo større ord

SELVSIKKER: Statsminister Erna Solberg deltar på pressefrokost under Arendalsuka tirsdag.
SELVSIKKER: Statsminister Erna Solberg deltar på pressefrokost under Arendalsuka tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg avfeier opposisjonens forsøk på å koble Sandberg-saken opp mot kritikken fra Riksrevisjonen. Hun frykter ikke Jonas Gahr Støres heftige høst på Stortinget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Mandag gikk Per Sandberg av som fiskeriminister etter sin omstridte Iran-reise og flere sikkerhetsbrudd.

Erna Solberg inviterte tirsdag til pressefrokost om utfordringer i arbeidslivet, men pressen var mest interessert i Sandberg-saken.

I ABC Nyheter mandag uttalte SV-leder Audun Lysbakken at Sandberg-saken først og fremst handler om Erna Solberg.

– Saken handler egentlig aller mest som Erna Solberg og hennes troverdighet og posisjon når det gjelder landets sikkerhet og beredskap, sa Lysbakken til ABC Nyheter.

Lysbakken og Ap-leder Støre mener Sandberg-saken må ses i sammenheng med med kritikken regjeringen har fått fra Riksrevisjonen på manglende objektsikring.

Riksrevisjonens kritikk

Statsministeren, justisministeren og forsvarsministeren kalles inn til høring på Stortinget i august om terrorsikring etter kritikk fra Riksrevisjonen. Den høringen vil foregå 27. august.

Bakgrunn: Kontrollkomiteen kaller regjeringstopper til terrorhøring

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkluderte Riksrevisjonen i en rapport tidligere i år.

Les også: KrF: Statsministeren har sminket virkeligheten

«Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten», slo riksrevisorene fast i rapporten til Stortinget.

– Hvis du ser Sandberg-saken i sammenheng med den sterke kritikken Riksrevisjonen har gitt regjeringen i beredskapssaken, er Erna Solberg svekket. Statsministeren er svekket på et tidspunkt som er kritisk for henne, fordi regjeringen snubler i sak etter sak, sa Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Kontrollkomiteen kaller regjeringstopper til terrorhøring

Erna: Feil å klistre sakene sammen

På spørsmål fra ABC Nyheter avviser statsministeren opposisjonens forsøk på å se Sandberg-saken i sammenheng med Riksrevisjonens kritikk.

– Det er feil. At en statsråd har brutt et regelverk har ikke noe med hvordan vi sikrer fysiske bygninger å gjøre.

– Lysbakken sa i går at den saken her handler først og fremst om deg. Hva tenker du om det?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er slik at opposisjonens rolle er å være kritisk. Jo mindre innhold, jo større ord, sier Solberg til ABC Nyheter.

Hun er ikke bekymret for høringen om objektsikringen i Stortinget. Jonas Gahr Støre varslet mandag en heftig høst og et sikkerhetskjør mot regjeringen, men Solberg er trygg på at regjeringen har en god sak.

Jeg mener vi har en god sak. Jeg hører ofte Jonas Gahr Støre bruker begreper som ikke dreier seg om objektsikring, men terrorsikring som er et helt annet tema enn den fysiske objektsikringen. Vi mener vi har gode svar og gjort mye etter rapporten i 2015. Så er vi ikke havn, men det så vi også i fjor. Vi kommer aldri til å komme helt i havn, fordi objekter forandrer seg og vi omstiller Forsvaret, politiet og funksjoner flyttes på, sa Solberg til pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avsløring: Flere i regjeringen har brutt mobilreglene

Mandag anklaget Støre Solberg for å ha sminket sikkerhetssituasjonen før valget i fjor. Det samme har KrFs medlem i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, gjort.

– Jeg mener vi ikke ga et sminket bilde, men det får de forklare, sier Solberg.

SE VIDEO: Sandberg: Dere er vel interessert i sexlivet mitt også

Flere spørsmål om Sandberg

Opposisjonen på Stortinget har ikke sett seg ferdig med Sandberg-saken, og flere mener regjeringen må avklare om hvilken sikkerhetsrisiko Sandbergs kontakt med Iran og besøk til Kina eventuelt har påført Norge.

– Jeg kan ikke avdekke på dette tidspunktet vurderinger PST ikke avklarer at vi kan snakke om. Dette er spørsmål som knytter seg til hva PST kan være åpne om, sier Solberg tirsdag.

– PST skal ivareta og gjøre sikkerhetsvurderinger om hva vi kan være åpne om, fulgte hun opp.

SE VIDEO: Sandberg til Solberg: Det mest fantastiske mennesket jeg har møtt