KrF om Støres krise-spekulasjon: Erna er fortsatt vår favoritt

<p>KrF-leder Knut Arild Hareide og KrFs Hans Fredrik Grøvan.</p>
KrF-leder Knut Arild Hareide og KrFs Hans Fredrik Grøvan. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KrFs Hans Fredrik Grøvan synes Jonas Gahr Støre spekulasjoner om regjeringskrise kommer altfor tidlig. Erna Solberg er fortsatt KrFs statsministerfavoritt, slår KrF-toppen fast. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med TV2 søndag pekte en offensiv Støre på riksrevisjonens knusende kritikk av objektsikringen som et punkt som kan føre til regjeringskrise:

– Slik det er skrevet er det uttrykk for at det er den mest alvorlige saken vi har hatt i Stortinget, hvor regjeringen på et kritisk beredskapsområde har fått en kritikk fra riksrevisjonen som det er veldig vanskelig å leve med, sa Støre og slo fast:

– Jeg har til hensikt å lede Ap og bringe Ap tilbake i maktposisjon i Norge.

Støre avslørte at han har brukt sommerferien på å tenke hva som skjer hvis han må danne regjering i høst.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, er klar til å bli statsminister - hvis sjansen byr seg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, er klar til å bli statsminister - hvis sjansen byr seg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

KrF: – Altfor tidlig å si noe om regjeringskrise

Støre pekte på KrFs kommende sidevalg og at KrFs Hans Fredrik Grøvan har uttalt at Erna Solberg har «sminket virkeligheten» i saken om terrorsikring.

Statsministeren, justisministeren og forsvarsministeren kalles inn til høring på Stortinget i august om terrorsikring etter kritikk fra Riksrevisjonen.

Bakgrunn: Kontrollkomiteen kaller regjeringstopper til terrorhøring

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkluderte Riksrevisjonen i en rapport tidligere i år.

«Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten», slo riksrevisorene fast i rapporten til Stortinget.

KrFs Grøvan, som er medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, mener Støre må være forsiktig med å forskuttere.

– Det er altfor, altfor tidlig å si noe om en regjeringskrise. Det er ikke i KrF sin hensikt å felle regjeringen. Men det er en alvorlig sak, det er alle enige om, sier Grøvan til ABC Nyheter.

Aktuelt: – Flere ting tyder på at KrFs garanti mot Frp er i spill

Hans Fredrik Grøvan på vei til møte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Hans Fredrik Grøvan på vei til møte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Et sminket bilde

Før KrF konkluder i saken er det en rekke spørsmål Grøvan vil ha svar på.

– Støre sier det er vanskelig å leve med?

– KrF er opptatt av saken og før vi har fått svar på spørsmålene er det altfor tidlig å trekke inn spørsmål og svar om regjeringskrise. Inntrykket mitt er at regjeringen jobber seriøst med forbedringer, men bildet de tegnet i 2017 var et sminket bilde i forhold til de Riksrevisjonens rapport har avdekket, sier Grøvan, som har brukt deler av sommeren på å forberede seg til høringen i august.

– Hvilke spørsmål vil du ha svar på?

– For det første må regjeringen svare på de kritiske punktene i rapporten og svare på hva de har gjort og prioritert. Hvorfor har de for eksempel ikke lagt frem noe samlet retnestykke til Stortinget på hvor mye de totale kostandene for objektsikring er? Tidspunktet for skjerming av objektene er også blitt endret til 2025, hvorfor? Jeg opplever også at svarene vi fikk i forrige høring ikke samsvarer hvor langt regjeringen faktisk var kommet. Hvorfor tegner de et bilde som i så liten grad stemte med virkeligheten? spør Grøvan.

Tidligst i 2025 vil de såkalte skjermingsverdige objektene være sikret slik sikkerhetsloven krever, ifølge regjeringen. Stortingets frist for at dette skulle være på plass, var opprinnelig 1. januar 2015.

Les også: SV ber KrF komme til venstresiden: – Hadde fått mer gjennomslag

Peker fortsatt på Erna

I TV2-intervjuet peker Gahr Støre på at KrF til høsten skal velge side i norsk politikk. Før forrige valg pekte KrF på Erna Solberg som statsministerkandidat, men valgte å ikke forlenge avtalen som et formelt samarbeidsparti.

– Vi skal ha vår egen prosess, som baserer seg på en samlet politisk vurdering. Vår tilnæring endrer oss ikke ut fra en enkelt sak som saken om terrorsikring. Vi velger side ut i fra hvor vi får mest gjennomslag, sier Grøvan.

Han mener KrFs ståsted ikke er endret siden valgkampen.

– Vi har i denne perioden samarbeidet med regjeringen i statsbudsjetettet og videreført en del saker vi var sammen om i forrige periode. Samtidig har vi naturlig nok samarbeidet med opposisjonen i noen saker.

– Er Erna Solberg fortsatt deres statsministerfavoritt?

– Ja, det er ingen vedtak som har endret på det så langt i denne stortingsperioden. Bildet har ikke endret seg noe de siste månedene.

Les også: – Listhaug-saken viser at vi ofte blir i skvis

Statsminister Erna Solberg og Knut Arild Hareide KrF-leder i NRK-debatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg og Knut Arild Hareide KrF-leder i NRK-debatt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært