Meny

MDG gir Senterpartiet så hatten passer: – Gammeldags og uforståelig

REGJERINGSSAMARBEID: Onsdag varslet Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad at Senterpartiet ikke vil gå i regjering med MDG eller Rødt. MDG-politikere reagerer med så kraftige karakteristikker av Sp at de neppe ser for seg regjeringssamarbeid heller. Foto: Axel Nilsson Raftsjø / NTB scanpix
– Senterpartiet distanserer seg fra miljøsaken og bygger ned matjord, sier MDG-politikerne Tommy Reinås og Natalia Golis, og truer med å trekke støtten til Sp i Stjørdal og Trøndelag.

Tommy Reinås og Natalia Golis, MDGs fylkestingspolitikere fra Trøndelag og Hordaland fylke, reagerer på Marit Arnstads signal i ABC Nyheter onsdag, om at MDG og Rødt er de eneste partiene Senterpartiet ikke kan tenkes å gå i regjering med.

Det tar de to som  tegn på at Sp vil distansere seg fra miljøsaken.

– Det er utfordrende å skulle samarbeide med Sp så lenge de kjører en gammeldags politikk basert på å drive rovdrift på miljøet, enten det handler om ta vare på matjord eller vår felles naturarv, skriver Golis og Reinås i en epost til ABC Nyheter.

De anklager Senterpartiet for å bygge ned matjorda og stemme ja til alle store veiprosjekter i Trøndelag, på tross av at det medfører nedbygging av matjord nord og sør for Trondheim.

– At Sp bevisst utelukker samarbeid med et parti som ønsker finne løsninger på slike områder, er for oss uforståelig. De som taper på dette, er de som kommer etter oss, sier Golis.

Sp stemte imot

BYGGER NED: – Senterpartiet bygger ned Distrikts-Norge, hevder Tommy Reinås, MDG. Foto: Privat

Reinås legger ikke fingrene i mellom:

Ifølge han ofrer Sp viktige naturverdier hver gang de stiller opp i kommunestyrer og fylkesting omkring i landet, og har sett seg blind på en gammeldags vekstpolitikk.

– Senterpartiet deltar i nedbyggingen av Distrikts-Norge med sin utdaterte politikk. I regjering har de lagt ned like mange gårdsbruk per dag, som den sittende blå blå regjeringen, sier de to  distriktspolitikerne.

–  I fylkestinget i Hordaland opplever vi at Sp gang på gang setter verken distriktenes beste eller en bærekraftig naturforvaltning først. Så sent som onsdag stemte Sp imot Miljøpartiet De Grønnes forslag om å regulere den skadelige spredningen av utanlandske arter i norsk natur - som sitkagranen, sier fylkestingspolitiker Natalia Golis fra Hordaland.

Sitkagranen forårsaker ifølge henne omfattende tap av biologisk mangfold.

– Dette gjør de selv om regjeringen i dag utreder et slikt forbud, sier hun.

– Sp svake og usikre

MDG: – Vi er aller mest samarbeidsvillige av alle partier, sier Natalia Golis om at Sp ikke vil gå i regjering med MDG. Foto: Privat

Golis anklager Arnstad & Co. for heller ikke å finne virkemidler for å reduserer

storskala import av soya til kraftfôr i landbruket, ei heller satse ambisiøst på egen fôrproduksjon.

De to hevder at Miljøpartiet De Grønne er det mest samarbeidsvillige partiet, som vil samarbeide med alle partier som vil sette det grønne skiftet i høysetet.  Golis og Reinås mener at Sp sitt behov for å støte ut MDG er et tegn på svakhet og usikkerhet hos Senterpartiet.

– MDG satser mer på norsk matproduksjon enn Sp, om man legger til grunn to siste forslag til landbruksoppgjør, framholder Golis.

– Samarbeidsparti nr. 1

Tommy Reinås karakteriserer MDG som det fremste samarbeidspartiet, for eksempel i hans hjemfylke Trøndelag.

– Jeg samarbeider med de rødgrønne og KrF i fylkespolitikken. I lokalpolitikken samarbeider jeg med de blågrønne, som er Sp, KrF, Høyre og Frp på Stjørdal. MDG er villige til å samarbeide med både blå og røde partier for å skape en grønnere politikk, men om det er slik at SP ikke ønsker å samarbeide med MDG på Stortinget, må vi revurdere om vi kan støtte SP som ordfører i både Stjørdal og Trøndelag, advarer Reinås.

Han mener Sps retorikk for distriktene virker mot sin hensikt.

– Neste gang du synes det er langt mellom bygda og byen, kan du jo tenke litt på hvem som hausser opp de forskjellene og skaper den avstanden. Konflikt selger. men bygger ikke landet på sikt. Det er ikke løsningsorientert, avslutter Reinås

Populært