Støre om MDG-samarbeid: – Signalene fra MDG er positive

MULIG SAMARBEID: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Une Aina Bastholm (talsperson i MDG).
MULIG SAMARBEID: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Une Aina Bastholm (talsperson i MDG). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Miljøpartiet De Grønnes nye topplederduo vil se mot venstre foran neste stortingsvalg. Invitasjonen tas imot med åpne armer av Aps Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre liker taktene fra MDG. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det aller viktigste blir å hindre at Frp, Høyre og Venstre fortsetter å styre dette landet. Norge trenger en ny retning. Da tror jeg ikke Arbeiderpartiet skal unne seg den luksus å peke ut noen de absolutt ikke vil samarbeide med, sier Raymond Johansen til NTB.

Like i forkant var Oslos byrådsleder blitt hilst med jubel og stående applaus da han gjestet Miljøpartiet De Grønnes landsmøte for første gang søndag.

– Hadde noen sagt til meg da jeg var partisekretær i Arbeiderpartiet at jeg skulle stå her, da hadde jeg sagt at de var skikkelig ute å sykle. Men etter to og et halvt år med byrådssamarbeid i Oslo føles det helt rett, sa Johansen fra talerstolen.

I en sms til ABC Nyheter skriver Jonas Gahr Støre at signalene fra MDG er positive.

– Arbeiderpartiet vil bidra til et nytt flertall for en ny og mer rettferdig og bærekraftig kurs for Norge. SV og Senterpartiet er de partiene som står oss nærmest, men vi har en åpen holdning til partier som vil bidra til å bytte ut Høyre, Frp og Venstre i regjering. Signalene som kommer fra Mdg er positive, skriver Støre.

– Før valget i 2017 ville de ikke velge side, men det er bra at den nye ledelsen ser at Arbeiderpartiet i regjering vil føre en mer bærekraftig politikk. Tillit må bygges over tid. Vi er stolte av samarbeidet som nå gjør Oslo til en rausere, varmere og grønnere by. Også i Stortinget har vi funnet sammen med MDG i flere saker og i noen tilfeller fremmet felles forslag, fortsetter Ap-lederen.

Før valget: MDG tror på joker-posisjon: – Døra er åpen for Erna

Byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg under MDG landsmøte i Oslo søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg under MDG landsmøte i Oslo søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stengte døra

I valgkampen i fjor stengte Støre døra for et regjeringssamarbeid med MDG og Rødt – "av respekt for forskjellene i politikken", som han uttrykte det. Istedenfor så Støre mot sentrum og KrF, noe som i etterkant har blitt omtalt som en tabbe.

Les også: Støre nekter å snakke om ny sentrumsflørt

Etter valget har flere i Ap stilt spørsmål ved denne strategien, blant dem tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.

I et intervju med Klassekampen i desember i fjor slo Raymond Johansen fast at Ap framover burde bygge et "nytt og grønt alternativ på venstresiden". I tillegg til å sitte i byråd med MDG er Rødt en del av styringsgrunnlaget hans i Oslo.

– Samarbeidet fungerer aldeles utmerket. Jeg håper det kan fortsette i fire år til, sier Johansen til NTB.

Husker du denne? Falsk nyhet om MDG delt av flere tusen

Ser mot venstre

Allerede i januar gikk MDGs nye mannlige talsperson Arild Hermstad ut i et intervju med NTB og slo fast at det kunne være lurt for det selverklært blokkuavhengige partiet å velge siden foran stortingsvalget i 2021. I helgen fulgte han opp overfor Aftenposten:

– Hvis vi går til valg på å kaste ut Frp, og Høyre har lyst til å gifte seg med Frp, må vi ha en ganske god plan for hvordan vi finner en felles plattform med Arbeiderpartiet, framholdt Hermstad.

Han mener MDG ved valget i fjor høst ikke hadde gode nok svar til velgerne:

– På slutten ble vi fanget i det politiske spillet da vi ikke hadde en god nok forklaring på hva vi skulle gjøre når Ap ikke ville ha oss, og vi ikke ville ha Frp.

Une Aina Bastholm som under landsmøte ble gjenvalgt som kvinnelig talsperson, er enig i at MDG bør innta et tydeligere standpunkt neste gang.

– Det kan være aktuelt å peke på hvem vi vil snakke med først – altså hva som er plan A, sier hun.

Etter valget kommenterte Bastholm det slik overfor ABC Nyheter:

– Hadde det vært tydeligere hvem som lå an til å vinne, hadde nok en del synes det var mindre dristig å velge et parti som forhandler på miljø og klima før man velger statsminister. Mens nå mistet vi nok velgere til både Venstre og SV. Hvis man absolutt ikke ønsket Erna eller Jonas så landet man kanskje på Venstre eller SV, og håper miljøet blir ivaretatt slik, men dette er jo bare en teori, sier hun.

– Tenker du at MDG burde sagt at dere ville støtte Jonas Gahr Støre?

– Nei. Vi var så tydelige som det var naturlig og riktig for oss å være, ved å utelukke støtte til Frp. Spørsmålet er om det var nok til å få oss over sperregrensa i år, siden det var så knapt mellom blokkene, og vi i tillegg er mer ukjente for mange på andre politikkområder enn miljø, svarte Bastholm.

Les saken: MDG-Une: Derfor gikk det ikke som i ønsket

SE VIDEO: MDG-Lan knallhardt ut mot Frp

Advarer mot ultimatum

En av hovedgrunnene til at Støre sa nei til MDG i fjor var partiets ultimatum med et generelt nei til all ny oljeleting. Og Raymond Johansen går langt i å anbefale De Grønne å unngå en slik gjentakelse.

– Jeg skal ikke blande meg inn i vedtakene som MDG gjør på sine landsmøter, men generelt er ikke ultimatumer den klokeste måten å gå inn i forhandlinger på.

– I bypolitikken slipper vi å ta stilling til olje og gass. Og på sikt må man ha en utfasing av olje og gass, men på en forsvarlig og bærekraftig måte. Å fase ut olje og gass umiddelbart er ikke realistisk, sier han.

SE VIDEO: MDG med ellevill harselas over Stortingets klimapolitikere

Overrasket

At noe er endret i norsk politikk, ble synliggjort da Venstre-leder Trine Skei Grande for to helger siden hilste landsmøtet til Fremskrittspartiet. Og at en framstående representant fra det som i MDG-sammenhenger blir kalt petroholiker-partiet Ap skulle bli møtt med jubel og applaus av De Grønne, var inntil nylig like utenkelig.

Aktuelt: Siv Jensen om Venstre-omfavnelsen: – Mer Frp-politikk

– Det er spennende tider i norsk politikk. Det er nye strømninger og nye skillelinjer. Vi hadde kanskje mer til felles enn noen av dere trodde, sa Johansen til landsmøtet. Overfor NTB fulgte han opp:

– Oslo Ap er et veldig radikalt miljøparti, sier byrådslederen som viser til at fylkeslaget alt for 20 år siden programfestet et bilfritt sentrum.

Sammen med miljøbyråd Lan Marie Berg kunngjorde han søndag at Oslo skal bli den første byen i verden som faser ut unødvendig engangsplast innen 2020.

– Og nå er det kjøttfri mandag i Oslo rådhus, sa han til stor jubel fra MDG-landsmøtet.

Les også:

Une Aina Bastholm gjenvalgt som MDG-topp

MDG beholder navnet

MDG vil forby engangsplast

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden